Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
  
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
John / Zadnja sporočila

John - Zadnja sporočila

Začete teme:
John27. 09. 2016 13:39:20
V bližnji (mogoče še letos) ali ne tako bližnji prihodnosti (naslednje leto) si želim preplezati to ferato.
Ko berem komentarje in različne opise ne dobim prave informacije oz.ne morem izluščit objektivnega mnenja. Ne eni strani veliko hvalisanja in širokoustenja po drugi strani pa precej pretiravnja o težavnosti in o ne vem kakšni potrebni moči v rokah in o (za nekatere) zloglasnem za druge spet čisto easy previsu itd.

Skratka prosim za, če se le da, čimbolj objektivna in realna mnenja o težavnosti te ferate oz. mnenja o tem ali je primerna za odraslega moškega v začetku srednjih let, povprečno močnega, ki je že plezal ob jeklenicah in je vajen "poplezavanja" po skalovju nasmeh.

Kot sem že omenil rad bi preplezal tudi kakšno (športno) ferato in nekje je potrebno začet...

Hvala in lp ter varen korak.
Komentarji:
John27. 07. 2020 08:15:37
@KLAN
Res je, kolk je pot fizično in psihično naporna je relativno, odvisno od posameznika. Absolutno pa nobena pot, sploh v visokogorju, ni za podcenjevat.
Kopiščarjeva na Prisojnik je v nekaterih delih precej zračna, ne samo kamin, mogoče je kamin še najmanj problematičen. Ampak kot rečeno, vse je relativno mežikanje. Moje mnenje. Če nimaš izkušenj in, če nisi ustrezno opremljen in pripravljen, odsvetujem.

Srečno.
John18. 08. 2019 10:21:49
No, da ne bo kakega nesporazuma, z moje strani ni bilo nobenega obsojanja nikogar, vsak naj počne kar se mu zdi.Vsak je odgovoren za svoja dejanja (čeprav posledice pogosto vplivajo tudi na ostale).
Moj namen je vedno izraziti mnenje in to ne pomeni napadanje, "foušarije", moraliziranja itd. ampak zgolj mnenje. Že nekajkrat pa sem opazil, da če tu izraziš svoje mnenje, ki nekomu ni všeč oz. se z njim ne strinja,si potem res "napaden"...kot, da bi morali samo hvaliti, pisati tako kot si nekateri želijo, včasih biti pokroviteljski itd...
Pa še nekaj o zajlah in fiziki...res, da fizika ni moja "jača strana" ampak po neki logiki se mi zdi, da če bi se recimo vsak obesil na tak način na zajlo bi bil kakšen "servis" veliko prej potreben kot sicer. Ne strinjam pa se, da so te zajle namenejen takemu načini obešanja z drugimi besedami "afnanju".
Skratka, v določenem okolju, določenih situacijah se temu primerno obnašamo. Tudi tako obešanje (afnanje) je mogoče res nedolžno, zabavno in smešno , po mojem mnenju pa neprimerno in odveč.

Lp in srečno!
John17. 08. 2019 10:51:45
Pri tem afnanju ne gre toliko za vprašanje varnosti, dami sta konkretno vpeti s primerno opremo.
Glede samega obnašanja pa popolnoma neprimerno, to ni zabaviščni park in te zajle niso namenjene takemu obešanju, s celotno težo se obešat na zajle....žalostno, nepremišljeno. Konec koncev se s takim početjem zajla slej ko prej zrahlja itd.
Absolutno je lepo, da smo ljudje veseli, razposajeni, se je pa potrebno znat obnašat aktivnosti primerno....v adrenalinskem parku ni to nič spornega, na športni ferati pa popolnoma neprimerno.

Srečno!
John14. 08. 2019 10:46:05
Če mene vprašaš, je na sliki bolj ultra gorski tekač kot plezalec mežikanje
John14. 08. 2019 08:00:14
Moje mnenje je, da je glede uporabe SK res več prostora za "debato". Vsak se opremi tako kot misli, da se mora oz se mu ni potrebno nasmeh... upam, da glede na izkušnje, fizično sposobnost, psiho.
Glede čelade pa ni dileme, pod stenami, v skalovju je obvezna.
Ne vem zakaj bi se s čelado butal v skalo, če pa se že, ti čelada kvečjemu ublaži udarec, če ti pot teče po obrazu se opremiš s trakovi za brisanje potu, trakom, brisačko itd...Zakaj bi se SK zataknil v klin ali skalo? Ko ni neposredno v funkciji je zapet za zanke plezalnega pasu, pri plezanju pa je potrebno bit v vsakem primeru popolnoma zbran in fokusiran.
Res je, nesreča nikoli ne počiva. še tako dobro opremljenemu in pripravljenemu se lahko zgodi...ampak to ne sme biti "izgovor", da se ne opremimo primerno.

Srečno!
John13. 08. 2019 13:10:47
Koliko je trenutek proti 30 letom... res je, praktično nič. Lahko pa je usoden.
Čelada v visokogorju je samoumevna ne samo za otroke tudi za odrasle.

Pa srečno!
John9. 08. 2019 07:40:37
Precej sem v tistih koncih in vedno so težave nasmeh
Ob vikendih pred šesto definitivno.
Med tednom precej podobno.
Septembra in oktobra ob lepem vremenu podobno.

Lahko pa poskušaš na srečo in slučajno najdeš kako luknjo oz. se kdo v tistem trenutku vrne s ture in dobiš parking.
John26. 07. 2019 06:28:08
No tako ja, #ljubitelj gora. To je objava, kot se spodobi (slikovni material) nasmeh.
John25. 07. 2019 17:59:48
No kakrsnekoli informacije nikoli ne skodijo.
Da ne bo nesporazuma, nisem načel te debate zato, da bi se lazje odlocil kako v Steno.To sem bil že zelo kmalu odločen, brez skrbi nasmehMe pa zanimajo izkusnje drugih, kot že parkrat rečeno.Če je to čudno, nadležno, odveč...pa naj bo.mežikanjenasmeh
John25. 07. 2019 17:19:18
Ok.Pa kje je težava Climber91? Pač sprašujem po izkušnjah,zbiram informacije, mogoče jih bom še kako leto ali pa ne več in glede na ton v tvojih postih, predvidevam da te to moti oz. nekako nervira.Predlagam,da enostavno ignoriraš.mežikanje Skratka, slišat hočem samo izkušnje iz prve roke.Pa srečno!
John25. 07. 2019 10:30:18
Spoštovani #Climber91#, če še enkrat dobro prebereš mojo objavo boš verjetno razbral, da ne enačim slovenske s katerokoli ferato.
S tem, ko sem napisal, da mi ferate ne povzročajo težav sem želel povedat, da mi gibanje v skalah in steni ni popolnoma tuje...in ja zavedam se, da je tudi slovenska smer v Steni prava plezarija. Zato tudi moje vprašanje oz. želja po informacijah, izkušnjah itd.
John25. 07. 2019 09:52:54
Pozdravljen #taubi4#,

mi lahko prosim napišeš še kaj več o slovenski smeri v severni triglavski. Že nekaj časa si resnično želim "osvojiti" severno steno po slovenski. Sem gornik, najzahtevnejše ferate v naših gorah mi ne predstavljajo težav, ampak slovenska v severni steni je povsem druga pesem...pravi večina.
Ko se mi je porodila ideje o slovesnki smeri, sem najprej prebral veliko člankov na internetu in drugi literaturi...in glede na vse prebrano in videno sem v dilemi. To, da je orientacijsko zelo zahtevna je dejstvo. Zahtevnost "plezanja" tu pa so resnično različna mnenja...nekateri se smeri lotijo brez vrvi oz. varovanja, drugi svarijio, da v steno ne brez vodnika, ki varuje na kritični delih itd. Skratka zanima me tvoje mnenje glede napisanega oz. tvoja podrobnejša izkušnja, ki mi lahko koristi. Hvala in srečno!
John19. 06. 2019 11:32:48
Če mene vprašaš...čista jeba...mežikanje
John17. 06. 2019 14:49:49
Not sure. But it is still winter up there. Be very careful and absolutely well equipped.
John17. 06. 2019 11:49:38
Absolutely! No question about that. You better stay in a valley for a week or two. mežikanje
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki