Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
  
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
adry / Zadnja sporočila

adry - Zadnja sporočila

Začete teme:
Komentarji:
adry15. 04. 2024 13:14:19
Prečenje otoka Raba od Mišnjaka do Loparja

Vikend varianto smo izkoristili za spomladansko prečenje otoka Raba od trajktne luke Mišnjak, kjer
prične prva oznaka za smer Barbat, Banjol, Sv.Damjan, Srednjak in Kamenjak do Loparja.

Izbrali smo res vroč vikend glede na april, tako da je bila to kar naporna tura, saj smo zelo pogrešali veter, ki bi nas vsaj malo hladil.

Pričeli smo iz luke Mišnjak, nadaljevali po markacijah do prve uvale Mag, ter se po kamniti stezi, ki je zelo malo shojena podali malo gor in malo dol ob severni obali otoka s čudovitimi razgledi na celino in Velebit.
Steza je sončna, prečkat moraš številne kamnite suhozide, kljub temu, da je Kamenjak visok 400 metrov, narediš do vrha kar preko 700 višincev.
Sledi strmo vzpenjanje na Srednjak 331 m, od tu dalje je še 2 h hoje do vrha Kamenjaka, ki je ves čas pred tabo dobro viden zaradi oddajnikov.
Zaradi dvodnevnega prečenja smo prenočili v kamniti ogradi pod vrhom Kamenjaka ter že ob 7h zjutraj se podali dalje do Loparja.
Čakalo nas je še 4 ure po kršu, zelo kamnitem terenu, nad severno obalo otoka s čudovitimi razgledi na Goli otok in Grgur. Prečkanje suhozidov ni enostavno, ker se je treba spuščati in ponovno vzpenjati do razcepa na pol poti, kjer nadaljujemo po grebenski do Loparja ali proti Frugi na Premužičevo stazo. Izbrali smo lažjo pot, saj naj je bilo težkega kamnitega terena čisto dovolj in na Premužičevi stazi smo res uživali še 1,5 h do Loparja.
Skupno smo nabrali prvi dan 33000 korakov, drugi dan pa 22000. Hoje je precej, kilometrov se nabere prvi dan dobrih 12, drugi dan pa dobrih 10 in 100 m višincev. Iz Kamenjaka do Loparja je točno 4 ure hoje, tako da smerokazi so realno postavljeni. Opozorilo na vrhu Kamenjaka je realno, saj je teren zelo težak predvsem zaradi neshojene steze in paziti je potrebno na vsak korak ter biti zbran, saj steza poteka nad strmo obalo. Tura res ni za neizkušene, saj je potrebna velika zaloga vode.
Čudovit otok, krasna narava, celih 22 km brez civilizacije in res naporna tura predvsem zaradi premalo vode, pa smo imeli 9 l s seboj (3x odrasli in 2x otroka), smo se vseeno znašli na srečo gradbincev, ki so na vrhu otoka imeli cisterno za vodo in smo jo dobesedno ukradli za nam dotočit manjkajočo zalogo.
adry29. 08. 2016 13:57:41
V četrtek v prelepem vremenu me je šofer avtobusa čez Vršič pustil na 29.ovinku. Steza je lepo sledljiva do korita na Kranjski planini. Pri koritu je potrebno se držat takoj levo navkreber, malo naprej je še vidna slaba markacija na kamnu. Tudi rdeče pike na drevesu nisem zgrešila. Naprej je steza slabo sledljiva zaradi trav, a pomagata pri orientaciji dva belordeča traka obešena na veje in par možicev na skrotju in že sem bla na stezi Vršič-Razor. Na celi poti našla le 5 slabo vidnih markacij. Splašila sem le enega gamsa na Kranjski planini, planince pa sem srečala šele na križpotju za Prisojnik. Turo sem nadaljevala na Vršič in do odcepa za Izvir Soče. Po senčni deloma tudi zelo široki gozdni stezi, polni vodnih pritokov sem se v eni uri spustila do makadamske ceste pred kočo pri Izviru Soče. Turo sem zaključila po soški poti do kampa Triglav v Trenti, kjer sem počakala na avtobus.
adry29. 06. 2016 08:24:08
Si pravi umetnik v fotografiranju in dokumentiranju, prelepo, čestitam.
adry22. 06. 2016 12:35:08
Bravo Dejan, zvečer smo vas vsi navzoči v ciljni areni v Podbrdu nestrpno pričakovali in pozdravljali, zelo ganljivo je bilo. Neverjetni ste, čestitke vsem ultrašem.
adry23. 09. 2015 07:52:55
Prelepo, sva pred par leti za prvomajske se potepala po teh opisanih poteh okrog Baške,prava pomladna idila prav tako začinjena z namakanjem v morju. Hvala za spomine.
adry27. 07. 2015 07:35:09
Bila včeraj na Črnem vrhu nad Vrsnikom. Steza do Črč, zapuščenega zaselka je kar poraščena, a slednjiva, tudi naprej se je treba držati bolj desno, ob kamnitem zidu (miru), (blizu je lovska preža), naprej po gozdu pa precej podrtega drevja, a stezica lepo sledljiva do prelaza Predel. Od tu dalje pa steze ni več in po gozdu je treba lomastiti po svoje, grebenu slediti, vrh pa je neizrazit, poraščen s smrekami in nič kaj prijeten. Tura se mi je zdela bolj temačna,
nič razgledna, verjetno ima vrh zato tako ime.
adry10. 06. 2015 07:52:49
Enkraten potopis, kratko in jedrnato povzeto z lepimi fotografijami.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki