Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
  
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasuj
Rokson / Zadnja sporočila

Rokson - Zadnja sporočila

Začete teme:
Komentarji:
Rokson1. 07. 2016 22:15:56
Viper, nisi pozorno prebral. V smeri s šestimi raztežaji težavnosti V+, ki jo spleza enakovredna naveza, se pravi vsak en cug, ni problema.

Kaj pa, če ima smer šest raztežajev težavnosti V+, dva raztežaja pa težavnosti VII- in je najtežja raztežaja splezal en plezalec naprej? Ali sta oba splezala smer težavnosti VII-/V?

Kaj bi rekla Komisija za alpinizem kandidatu za alpinista, ki bi splezal zadostno število smeri ustrezne težavnosti kot drugi v navezi? Izsek iz svežih pogojev:

"Posebni:

· Najmanj 30 različnih kopnih (letnih) alpinističnih vzponov v najmanj dveh različnih gorstvih:

o od tega najmanj 5 vzponov višjih od 500 metrov z oceno IV ali več (kot prvi ali izmenično v navezi),

o od tega najmanj 5 vzponov z oceno IV ali več (in višjih od 300 metrov oziroma najmanj 5 raztežajev) kot prvi ali izmenično v navezi.



· najmanj 15 različnih zimskih alpinističnih tur (pristopi, smeri, turni smuki, ledni slapovi - vsaj 100 metrov):

o od tega 5 smeri kot prvi ali izmenično v navezi z oceno II/3 ali več,


o od tega 5 slapov kot prvi ali izmenično v navezi z oceno WI3 ali več,
..."
Rokson1. 07. 2016 21:13:55
Še enkrat citiram Alpiročnik, ki ga ureja in uporablja širša alpinistična javnost. Se opravičujem, če sta višja eminenca kot avtorji omenjene publikacije na področju alpinizma in vaju ne poznam. Če sta, najbolje, da obvestita avtorje, da so v zmoti.

"Vzpon mora biti opravljen brez varovanja od zgoraj."
Rokson1. 07. 2016 20:34:06
Tudi jaz ne trdim, da je ni preplezala prvenstveno. Trdim, da je ni preplezala. Še enkrat, glej etiko in ocenjevanje vzponov.

Smer preplezaš takrat, ko kot prvi v navezi preplezaš najtežji raztežaj v smeri. Če sta dva raztežaja podobnih težavnosti, jih lahko soplezalca naprej preplezata izmenično. Če en raztržaj odstopa, ga prepleza prvi, se vrne in kot prvi v navezi spleza drugi plezalec. Vse ostalo je vlečenje po škripcu.

Prvenstveno plezanje smeri nima nobene povezave z mestom v navezi. Še enkrat si podrobno preberi etiko in ocenjevanje vzponov. Ta smer je alpinistični vzpon in zanj veljajo alpinistična pravila ocenjevanja.
Rokson1. 07. 2016 17:16:51
V tem primeru tudi izraz "preplezala" ni ustrezen. Glej etiko in ocenjevanje vzponov:

http://alpirocnik.rasica.org/index.php/Eti%C4%8Dni_kodeks#Poro.C4.8Danje

"Vzpon mora biti opravljen brez varovanja od zgoraj."

Nimam nič proti, če si dobite pomoč za cilje izven vaših sposobnosti, ampak ravno za hvalit s tem, da te je nekdo na škripec povlekel po smeri, se pa ni.
Rokson1. 07. 2016 13:39:52
@slavkoa
Ali je tvoja boljša polovica plezala tudi kot prva v navezi? Na fotografijah je namreč samo kot druga v navezi.
Rokson8. 06. 2016 14:40:21
Forum "Trenutne razmere" se mi zdi zelo uporaben, sploh v tem prehodnem obdobju med snežnimi in poletnimi razmerami v visokogorju, saj mi nudi informacije, na podlagi katerih se odločam o izbiri cilja in poti.

Ne razumem, zakaj nekatere motijo objave, saj nudijo informacije iz prve roke o trenutnih razmerah na poti. Če želite na Šmarno goro, so te informacije ključnega pomena pri odločitvi. Sploh tiste o svežih pošiljkah piva in smrtonosnih vrstah rastlinja, na katere je potrebno biti na poti izjemno previden.
Rokson19. 11. 2015 15:07:02
mariusz1984_katowice,

Tominškova is not via ferrata route. It is steep route with some exposed parts. Those parts are well secured. Over it's entire length, only small part is exposed and therefore there is mostly no need for technical protection. Just so you will not be disappointed.

However, in winter conditions it is not recommended.

The amount of precipitation will probably be low, but Tominškova face north, so the snow might last until next season. In that case pick some other route.

I do not want to judge you or assess your capabilities, use your own judgment, but in winter conditions, ascent from Krma is nothing special. It is quite popular, you certainly won't be alone. If you get lucky, you might even make it to the top.

I would recommend you to postpone your visit, this weekend will not be best for mountaineering much over 2000m. Sunday may be OK, but as mentioned before, pick something easy, like Debela Peč from Pokljuka. It's still beautiful and just over 2000m. Take ice axe and crampons.

If you would like to visit Julian alps, follow the forum, you might find some company for winter ascent.

Good luck,

Rok
Rokson13. 07. 2015 09:34:35
@ Sorok, komentar na sliko 5 "Ob vrnitvi obžalovanje zapravljenega čudovitega dne".

V uvodu si napisal "a me je radovednost, izziv, ali strast premamila, da sem jo ubral po ferati."

Sprejel si odločitev, da boš preizkusil svoje zmožnosti in tvegal neuspeh, kot pišeš, si se zavestno odločil za izziv. Če nisi pripravljen na neuspeh, ti priporočam, da si izbereš hrib blizu doma in ga tedensko obiskuješ vsakič po isti poti. Tako boš zmanjšal možnosti za objektiva in subjektivna presenečenja.
Rokson11. 03. 2015 14:38:35
V soboto smo od Velikega Vrha do Velikega Kladivo dobro shodili, vendar se zna zgoditi, da bo gaz zapihana. Na vrhu Velikega Kladiva je snega zelo malo.

     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki