Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
  
Anketa
Ali ste že bili na Rombonu (2208 m)?
Glasuj
Kanta / Zadnja sporočila

Kanta - Zadnja sporočila

Začete teme:
Kanta5. 08. 2014 20:41:51
Pozdravljeni,

Na tem forumu sem nov, registriral sem se ker imam par vprašanj, v kolikor mi boste pomagali nasmeh

Zadeva je sledeča. Veseli me hoditi v hribe ampak to sem začel početi šele pred kratkim (direktno osvajati vrhove, prej sem le malo "bluzil". Ta vikend sem bil na dveh vrhovih, na Rodici in na Črni Prsti. Sicer je fajn in razgled je tudi super, ampak malce mi je bilo dolgčas - želel sem si skreniti iz potke in nadaljevati kar direkt čez skale (to sem si samo želel, da ne bo pomote). Torej, rad bi malo več adrenalina zato oprezam za kakšno bolj zahtevno smerjo. V mislih imam pot Silva Korena na Krn. Naj pa razjasnim, da še nikoli nisem bil na poti z jeklenicami in klini. Strm in zahteven teren mi kot lovcu ni tuj, malce bolj so mi tuje skale, čeprav rad plezam, ne maram pa zelo zahtevnih plezalnih sten brez varovanja. Seveda bi si pred odhodom na to pot priskrbel samovarovalni set in čelado.

Zanima me, ali je to primerno / pametno za začetnika? Moje mnenje je, da se navsezadnje še vedno lahko obrnem in grem nazaj če ne bo šlo.

Hvala za nasvete.
Komentarji:
Kanta21. 08. 2014 14:26:54
Sam sem gledal tega:
http://www.iglusport.si/komplet-samovarovalni-taja

Ampak najprej je na vrsti čelada, potem pride ostalo.
Kanta21. 08. 2014 11:40:04
Saj pravim, pač prvič sem to probal in mi je nekaj novega. Ko sem bil mali mi je šel tudi varnostni pas v avtu na živce, zdaj, ko sem se ga navadil pa problemov ni več.

Kar se mi je pa dogajalo na Gradiški pa je to, da nisem spremljal kaj se dogaja s vponami ampak sem se raje osredotočil na plezanje in me je dostikrat "cuknilo nazaj", tako da sem moral malo nazaj, da sem se lahko prepel.

Nič takega, pričakujem da se bo s prakso "problem" rešil.
Kanta19. 08. 2014 23:29:14
Pač nisem navajen in nisem niti gledal, pač pa sem se skoncentriral na plezanje in me je dostikrat "cuknilo nazaj".
Nisem pa rekel, da je to narobe. Pač moj kapric.

Saj bo še prilik za navajanje.
Kanta19. 08. 2014 22:09:21
No, včeraj smo šli na Gradiško Turo, občutek je fenomenalen. Čista uživancija, čeprav je bil "plezalni del" sila kratek. Samovarovalni komplet je tudi OK, čeprav moram reči, da je zadeva čez čas postala kar malce tečna, ker so klini postavljeni tako na gosto, da se moraš vsake 2 koraka prepeti.

Za naprej bom pa še videl kako in kaj. Prihodnji mesec ima vodnik, s katerim sem šel na Gradiško, voden vzpon na Visoko Ponco, tega se bom najbrž udeležil.
Vmes pa bom poskusil iti še kam, seveda če bo vreme.
Kanta11. 08. 2014 21:51:55
Bomo videli kako bo, v četrtek / petek se nekaj obeta kar se tiče vremena, upam da bo šlo...
Kanta11. 08. 2014 20:08:17
Majhna posodobitev, če koga zanima, kako napredujem:

Danes sem se sestal z gospodom, ki je vodnik pri lokalnem planinskem društvu. Malo sva podebatirala, pokazal mi je tudi sistem za samovarovanje in kako se ga uporablja.
Zmenila sva se še, da v kolikor bo vreme, greva ta teden na Gradiško Turo, da dobim malo občutka, kako je v skalah in da gospod vidi, kako se v skalah oz. na višini obnašam.
Kanta8. 08. 2014 12:48:09
No, kakorkoli očitno imajo nekateri tukaj alergijo na začetnike, tako da zaenkrat najlepša hvala vsem, ki ste mi pomagali s svojimi nasveti in znanjem. V kolikor bom še kaj rabil, se bom oglasil.

Lp
Kanta7. 08. 2014 16:47:22
Pa če mi kdo ne verjame lahko komot slikam osebno, pa kakšno sliko z jage priložim... nasmeh
Kanta7. 08. 2014 16:04:54
Am, o čem je govora? Kakšen podvojen profil?
Kanta7. 08. 2014 12:01:29
No, poleg LS imam, kar se visokih čevljev tiče, še starejše Planika Forester, ki so zelo udobni ampak že dokaj ponošeni in precej mehki...
Kanta7. 08. 2014 10:31:32
Brat ima Alpino Tibet, si jih bom sposodil, da vidim, kako mi sedijo.
Kanta7. 08. 2014 00:28:02
Imel bi še eno vprašanje in sicer kakšne čevlje bi mi priporočili?

Trenuto uporabljam Mammut Redburn Pro Men ki so mi zelo všeč, problem je edino, da me čez čas začnejo močno boleti blazinice. Bom poskusil rešiti problem z drugimi vložki in nogavicami.

Za hujše terene imam La Sportiva Nepal Evo GTX ki so naravnost odlični, le za lepe potke so malce okorni in poleti precej topli.

Dobre izkušnje imam tudi z znamkami Garmont in Merrell.
Kakšen nasvet (znamka, model, visoki / nizki)?
Hvala
Kanta5. 08. 2014 23:15:51
Od izhodiščne točke (Planika Kuk) sem oddaljen kake 30min vožnje z avtom.

Glede teh "zajlastih in klinastih" smeri je pa stvar taka, da mi na slikah in posnetkih stvar ne izgleda pretirano težka. Če si pa še dodatno varovan pa res ne vidim, kaj bi lahko šlo narobe (v smislu padca / zdrsa, predpostavljam pa tudi ugodne razmere, lepo, suho vreme).

Po drugi strani pa se dobro zavedam, da se v gorah zgodi veliko nesreč torej to ni kar tako. Eno je gledat slike in posnetke, drugo pa je biti tam in dejansko plezati oz. se vzpenjati. Če povem po pravici me ta moja samozavest kar malce skrbi.

Zato pa sem vprašal ali naj se odpravim na tako turo, saj bi pomojem tako dobil najboljši vtis ali sem pripravljen oziroma zmožen premagati tako smer, ali naj se takih smeri še za nekaj časa izogibam.

Vem pa tudi, da je dajanje takih nasvetov malce nerodno, saj dvomim, da tukaj kdo pozna moje sposobnosti in izkušnje ter obnašanje v terenu (najbrž jih še sam ne čisto 100%). Sklepam namreč, da lahko izurjen alpinist hitro vidi (na kakšni turi seveda), ali je nekdo primeren oziroma vajen nekega specifičnega terena ali ne.
Kanta5. 08. 2014 21:55:21
Se pravi naj se izogibam vsem potem z oznako zelo zahtevno?

http://www.hribi.net/izlet/planina_kuk_vrh_nad_skrbino_cez_skrbino/1/698/1243

Izhodišče za tole imam tudi zelo blizu, ampak sklepam, da je zame prezahtevno?

Hvala
Kanta5. 08. 2014 21:25:31
Še zmeraj je bolj pametno tu vprašat kot pa direkt v stene...
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki