Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Visoke Tatre / Kriváň / Tri studničky - Kriváň

Tri studničky - Kriváň

Natisni
Izhodišče: Tri studničky (1140 m)
Širina/Dolžina: 49,13452°N 19,96894°E
Čas hoje: 4 h
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1354 m
Višinska razlika po poti: 1355 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: pclop
Ogledov: 878
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 14
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Najboljša pot iz Slovenije pelje mimo Gradca, Dunaja, Bratislave, Nitre in Banske Bystrice čez prelaz Donovaly v Ružomberok in nato proti Popradu (E50), vendar že kmalu na izhodu Liptovski Hradok zapustimo avtocesto in se po "Cesti svobode" (537) skozi vas Pribylina ob kateri leži tudi pomembno etnološko naselje peljemo do parkirišča Tri studničky, kjer parkiramo na plačljivem parkirišču.
Opis poti:
Na vzhodni strani parkirišča zavijemo na levo in se po na začetku še asfaltni cesti (ob njej so dodatna parkirišča) kakšnih 150 metrov vzpenjamo v hrib. Ob oznakah, na katerih piše, da je do vrha Kriváňa 4 ure, zavijemo levo in nadaljujemo po poti, ki teče ob cesti, po kateri smo prišli na parkirišče, rahlo navzdol. Po približno 600 metrih pridemo do stare gozdarske koče. Do sem lahko pridemo s parkirišča tudi tako, da se po cesti odpravimo nazaj v smer s katere smo prišli in malo pred prvim ovinkom zavijemo desno na pot, ki je bila ravnokar opisana. Pri gozdarski koči je pri smernih tablah nekaj klopic za (prehiter) počitek in voda. Ob pogledu na smerne table presenečeni ugotovimo, da smo cilju bliže že za pol ure, saj na oznakah piše, da je do vrha zgolj še 3 ure in 30 minut. Zavijemo desno na zeleno markirano pot proti severozahodu. Pot postaja bolj strma in se mimo partizanskega bunkerja v serpentinah povzpne pod Grúnik (1576 m). Iz gozda pridemo do z borovci poraslih bregov med katerimi se pot še naprej serpentinasto dviga. Ko zapustimo ta pas borovcev, se pred nami odpre pogled na Kriváň. Desno od vrha zagledamo razpotje v "Krivánskom žľabe", a do tja nas čaka še kar nekaj poti. Nad potjo je Vyšná priehyba (1982 m), mi pa se prečno pod grebenom vzpenjamo proti žlebu, ki se izpod Malega Kriváňa (2334 m) spušča v dolino. Na križišču je tudi smerokaz na katerem preberemo, da nas do vrha loči le še 1h in 15 min hoje. Z zeleno markirane poti stopimo na modro pot, ki se najprej usmeri na levo, nato pa desno v žleb in preko žleba še nekoliko bolj na desno v bolj utrjeno skalnato pobočje. Stara pot je sledila žlebu a so jo zaradi nestabilnih skal preusmerili v desno, mnogi obiskovalci pa se še vedno na sedlo med Malim Kriváňom in Kriváňom vzpenjajo kar po žlebu. Zahtevnost poti se v tem trdnem in zanesljivem skalnatem terenu nekoliko poveča. Kaj kmalu stopimo na južni greben in se po njem najprej povzpnemo na Mali Kriváň (2334 m). Z vrha se spustimo v na Daxnerovo sedlo, na katerega se vije tudi neuradna stara pot po žlebu. Nadaljujemo naravnost naprej in se še nekaj časa dvigamo po grebenu, nato pa greben zapustimo, zavijemo nekoliko v levo in se s pomočjo lažjega poplezavanja po skalnatem boku vzpnemo do vrha. Ker gre za nekakšen slovaški "Triglav", je v poletni sezoni veliko pohodnikov na ta vrh. Zato je dobro razmišljati o zgodnjem odhodu. Parkirišče na izhodišču je marsikdaj polnozasedeno že pred 5. uro zjutraj.
zemljevid poti - Kriváň
Ob poti: Grúnik (1576m), Vyšná priehyba (1982m), Razpotje v Krivánskom žľabe (2120m), Malý Kriváň (2334m), Daxnerovo sedlo (2325m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Tri studničky - Kriváň1
Tri studničky - Kriváň2
Tri studničky - Kriváň3
Tri studničky - Kriváň4
Tri studničky - Kriváň5
Tri studničky - Kriváň6
Tri studničky - Kriváň7
Tri studničky - Kriváň8
Tri studničky - Kriváň9
Tri studničky - Kriváň10
Tri studničky - Kriváň11
Tri studničky - Kriváň12
Tri studničky - Kriváň13
Tri studničky - Kriváň14
Diskusija o izletu Tri studničky - Kriváň
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki