Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Jadranski otoki / Sv. Vid (otok Pag) / Bošana (Sv. Marija) - Sv. Vid (otok Pag) (pristop po severni strani)

Bošana (Sv. Marija) - Sv. Vid (otok Pag) (pristop po severni strani)

Natisni
Izhodišče: Bošana (Sv. Marija) (27 m)
Ime poti: pristop po severni strani
Čas hoje: 40 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 322 m
Višinska razlika po poti: 322 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada
Avtor: alyas
Ogledov: 3.500
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 24
Število komentarjev: 4
Dostop do izhodišča:
Iz mesta Pag se zapeljemo v smeri proti naselju Bošana (ne po glavni cesti za Novaljo, ampak po lokalni cesti, ki pelje v zaliv pod dolgim skalnim grebenom, vrh katerega leži tudi Sv. Vid). Peljemo se slabih 10 km mimo številnih bolj ali manj apartmajskih hiš ter čez manjši krajinski park Dubrava-Hanzine, kjer raste zanimiv zimzeleni hrast crnika (lat. Quercus ilex), do konca naselja Sv. Marija. Tam se nahajajo planinske oznake za Sv. Vid in manjše izogibališče ob cesti, nekega večjega parkirišča pa ravno ni. Kakih 500 m po cesti naprej, kjer je nad obalo in morjem lepo razgledišče, pa je za avtomobile več prostora.
Opis poti:
Najprej opozorilo, pristop po tej poti je v povprečju »zahteven«, po naših primerjalnih opisih poti iz slovenskih gora mestoma »zelo zahteven« in ga ni za podcenjevati, tudi obutev za melišče in skalo mora biti ustrezno planinska, zelo prav pridejo tudi pohodne palice in čelada, sploh če je na poti večja množica ljudi. Skala in grebeni so tod dokaj krušljivi in če koga zamika kakšno poplezavanje ob poti, naj le to pri kakšni sorazmerni težini takšnega stranskega plezalnega vložka tudi upošteva.
Razen na začetku poti, kjer je nad cesto preko pašnih trav postavljenih nekaj mrežnih ograj za ovce, je pot do vrha prav zgledno označena in skoraj ne morete zgrešiti smeri.
Od ceste se usmerimo malo v desno in nato po kakih 100 m v levo čez ozek pas hrastovega gozda do prvih skal, kjer desno od njih že pridemo do velikega melišča.
Čez melišče navzgor potem vodi pot v levo do prvega nizkega skalnega hrbta, ki se spušča z vrha, nato ga prečimo malo v desno in po ožji skalni vdolbini spet poševno v levo navzgor. Vsa težja in kakšna nevarna mesta za zdrs so predhodno označena s trikotnikom in klicajem. Za izletnike: lepo in pozorno, za prave ljubitelje gora pa skoraj preveč znakov, a pridejo prav pri sestopu. Zgornji del, tik pod vrhom je mestoma tudi malo težji in ponekod si je treba pomagati tudi z rokami.
Na udobni in prostrani s kamni obloženi vrh sv. Vida pridemo po markirani poti levo od ostankov stare cerkvice, s pogledom na mesto Pag in njegove soline. Na vrhu je še skrinjica z vpisno knjigo, planinski žig, drog s hrvaško zastavo in kamnit podstavek z napisano višino 349 m.
Opis poti in razmer: april-2019.
Za opisano pot do vrha bomo potrebovali cca 40 min, če pa bomo hodili s fotoaparatom, pa zanesljivo dlje, saj so zlasti popoldan oz. pod večer razgledi in barve, spodaj na morje in paški zaliv ter naprej na Velebit zares čudoviti, pa človeku kar zastane korak.
Ps: če boste avto parkirali nad obalnim razglediščem (kameni krog) za vasjo in se podali na pot od tam, vodijo do osrednjega melišča poševnice, ki sicer niso markirane, so pa vidne in tudi malo uhojene.
zemljevid poti - Sv. Vid (otok Pag)
Priporočamo: podobni izleti
Slike:
Bošana (Sv. Marija) - Sv. Vid (otok Pag)1
Bošana (Sv. Marija) - Sv. Vid (otok Pag)2
Bošana (Sv. Marija) - Sv. Vid (otok Pag)3
Bošana (Sv. Marija) - Sv. Vid (otok Pag)4
Bošana (Sv. Marija) - Sv. Vid (otok Pag)5
Bošana (Sv. Marija) - Sv. Vid (otok Pag)6
Bošana (Sv. Marija) - Sv. Vid (otok Pag)7
Bošana (Sv. Marija) - Sv. Vid (otok Pag)8
Bošana (Sv. Marija) - Sv. Vid (otok Pag)9
Bošana (Sv. Marija) - Sv. Vid (otok Pag)10
Bošana (Sv. Marija) - Sv. Vid (otok Pag)11
Bošana (Sv. Marija) - Sv. Vid (otok Pag)12
Bošana (Sv. Marija) - Sv. Vid (otok Pag)13
Bošana (Sv. Marija) - Sv. Vid (otok Pag)14
Bošana (Sv. Marija) - Sv. Vid (otok Pag)15
Bošana (Sv. Marija) - Sv. Vid (otok Pag)16
Bošana (Sv. Marija) - Sv. Vid (otok Pag)17
Bošana (Sv. Marija) - Sv. Vid (otok Pag)18
Bošana (Sv. Marija) - Sv. Vid (otok Pag)19
Bošana (Sv. Marija) - Sv. Vid (otok Pag)20
Bošana (Sv. Marija) - Sv. Vid (otok Pag)21
Bošana (Sv. Marija) - Sv. Vid (otok Pag)22
Bošana (Sv. Marija) - Sv. Vid (otok Pag)23
Bošana (Sv. Marija) - Sv. Vid (otok Pag)24
Diskusija o izletu Bošana (Sv. Marija) - Sv. Vid (otok Pag) (pristop po severni strani)
Bilklinton12. 08. 2022 15:55:36
Opis je popolnoma pravilen, pot je na zadnjem delu zahtevna in se je velja lotiti (vsaj) ustrezno obut. Zaradi strmine (ves čas) so zelo dobrodošle tudi palice.

Želim pa dodati naslednje: zahtevni/izpostavljeni mesti sta dve (5-10 min pod vrhom), vendar obe odlično označeni, predvsem pa le malenkost izpostavljeni in se da lepo znižati težišče ter nasloniti na steno, pa tudi za vrtoglavičarje ni nikakršnih težav (190 cm, 120 kg, štorast, z izrazitim strahom pred višino, pa nisem imel nikakršnih težav z izpostavljnima mestoma, ne gorgrede, ne dolgrede).
mofoslo17. 08. 2022 08:05:50
Super opis. Tudi sam imam izrazit strah pred višino in je vseeno šlo. nasmeh
Spodnje rdeče table ni več, zato je orientir modra hiša popolnoma ok, od nje malo v desno v gozd, je lepo vidna pot.
Kač nismo srečali. Priporočam pa it po 17:00 uri (v 8. mesecu), ker gre sonce lepo čez vrh. Nad meliščem so skale ostre tako, da imejte primerno obutev. Tudi palice tukaj ne pridejo več prav - vsaj zame ne. Pot je od melišča naprej pohvalno označena.

Bi pa opozoril, da je cesta iz smeri Novalje, ob morju (makadam) na dveh mestih v zelo slabem stanju. Za nižje avte, priporočam dostop iz Pag-a (vsaj dokler ne popravijo).
tomo_kugy17. 08. 2022 09:56:22
Cesta iz Novalje se je podrla že pred nekaj leti, nakar so si domačini zvozili novo cesto višje po hribu. Je pa cesta res za kakšen 4x4, čeprav sem videl tudi navadna osebna vozila na njej. Če ceste niso sanirali do sedaj, si ne znam predstavljati, da jo bodo v prihodnje.
tomo_kugy20. 08. 2023 13:06:22
Prehodil danes zjutraj. Pot je izredno zgledno markirana, bi pa mogoče samo omenil, da sem jaz krenil z izhodišča, ki je prav pri tabli za začetek naselja Sv. Marija iz smeri Paga. Tam je ena sramežljiva tabla, ki nas usmeri na pot. Tam je tudi prostor za kakšne štiri avtomobile. Na vrhu krasni razgledi. Sicer je pa danes pihalo kot "pr' norcih"nasmeh.
Pot je za klasičnega slovenskega planinca nasmeh lahka, je pa vsekakor potrebna dobra obutev, pot je precej krušljiva, skala pa izredno ostra, tako da kakšne opanke ali natikači odpadejo. Vsekakor priporočam za popestritev morskega dopusta.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki