Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Visoke Ture / Petzeck / Seichenbrunn - Petzeck

Seichenbrunn - Petzeck

Natisni
Izhodišče: Seichenbrunn (1668 m)
Širina/Dolžina: 46,91536°N 12,77544°E
Čas hoje: 5 h 30 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1615 m
Višinska razlika po poti: 1700 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 21.317
 4 osebam je objava všeč
Število slik: 75
Število komentarjev: 10
Dostop do izhodišča:
Skozi Karavanški predor se zapeljemo v Avstrijo, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Spittalu in naprej proti Lienzu (nekoliko za Spittalom se avtocesta konča). Naprej se peljemo po razmeroma lepi in široki cesti skozi Dravsko dolino. Malo pred Lienzem v krožnem križišču nadaljujemo desno proti kraju Iselsberg ter Winklern. Cesta se prične vzpenjati, nato pa moramo biti pozorni saj se kmalu levo odcepi cesta proti dolini Debanttal (zelena tabla). Cesta proti dolini Debanttal postane makadamska, kasneje pa se priključi nekoliko lepši cesti od kraja Nußdorf-Debant. Pri vožnji skozi dolino Debanttal nato sledimo oznakam za koči Lienzer Hütte ter Wangenitzseehütte. Cesti sledimo vse do zapornice kjer parkiramo na večjem parkirišču (Parkplatz Seichenbrunn).
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti, ki je zaprta za promet. Že po nekaj deset metrih pridemo do označenega razpotja kjer nadaljujemo desno čez most za oznakami »Wangenitzseehütte«. Naravnost po makadamski cesti pa vodi pot proti koči Linzer Hütte.
Naša pot nato zavije desno in se vzpne čez travnato pobočje ter nas pripelje v gozd. Nekaj časa nato hodimo po široki poti, ki poteka proti vzhodu, nato pa nas smerokazi usmerijo levo in pot se prične strmeje vzpenjati. Pot tu poteka večinoma po travnatih pobočjih ob vse redkejšem gozdu. Višje nato prečimo ograjo in pot nas pripelje na planino kjer se v poletnih mesecih pase živina.
Pot tu postane položnejša in preči travnata pobočja pod tovorno žičnico proti severozahodu. S poti imamo tu lep razgled predvsem na gore nad dolino Debanttal. Pot s planine nato zavije rahlo v desno in se ponovno prične strmeje vzpenjati ter nas pripelje do označenega razpotja.
Levo vodi pot proti koči Linzer Hütte, mi pa nadaljujemo desno proti koči Wangenitzseehütte. Pot od razpotja nato preči nekoliko strmejša pobočja pod vrhom Feldkopf proti vzhodu, nato pa sledi ponovno nekoliko strmejši vzpon do škrbine Untere Seescharte.
Na škrbini kjer se nam odpre razgled proti vzhodu se pot rahlo spusti in nas mimo visokogorskih jezer Kreuzsee ter Wangenitzsee pripelje do koče Wangenitzseehütte.
Pri koči nadaljujemo proti severovzhodu za oznakami »Petzeck«. Po kratkem vzponu pridemo do označenega razpotja kjer se levo odcepi pot proti vrhu Kruckelkopf.
Mi nadaljujemo naravnost ter nato prečimo nekoliko strmejša pobočja. Na tem delu je pri prečenju potrebno tudi nekaj previdnosti, v pomoč pa nam je tudi jeklenica. V nadaljevanju pot zavije levo in se nato kar nekaj časa vzpenja proti severu. Višje pot zavije desno na nekoliko strmejša pobočja, naravnost po dolini pa vodi neoznačena pot preko škrbine Petzeckscharte. Neoznačena pot je sicer manj strma, so pa na njej tudi še v poznem poletju lahko snežišča. Označena pot pa se v nadaljevanju strmo vzpenja in s poti imamo vse lepše razglede na okoliške vrhove, ob poti pa bomo opazili tudi manjši slap. Višje, ko se nam priključi pot preko škrbine Petzeckscharte, pot zavije desno in se vzpne po skalnatem pobočju do kote 3136 metrov s katere se nam odpre pogled proti vrhu Petzeck. Tu postane pot položnejša in nas vodi preko snežišč proti severu. V zadnjem delu postane pot ponovno nekoliko bolj strma in sledi še zadnji vzpon do razglednega vrha.
zemljevid poti - Petzeck
Ob poti: Untere Seescharte (2533m), Kreuzsee (2483m), Wangenitzsee (2465m), Wangenitzseehütte (2508m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Seichenbrunn - Petzeck1
Seichenbrunn - Petzeck2
Seichenbrunn - Petzeck3
Seichenbrunn - Petzeck4
Seichenbrunn - Petzeck5
Seichenbrunn - Petzeck6
Seichenbrunn - Petzeck7
Seichenbrunn - Petzeck8
Seichenbrunn - Petzeck9
Seichenbrunn - Petzeck10
Seichenbrunn - Petzeck11
Seichenbrunn - Petzeck12
Seichenbrunn - Petzeck13
Seichenbrunn - Petzeck14
Seichenbrunn - Petzeck15
Seichenbrunn - Petzeck16
Seichenbrunn - Petzeck17
Seichenbrunn - Petzeck18
Seichenbrunn - Petzeck19
Seichenbrunn - Petzeck20
Seichenbrunn - Petzeck21
Seichenbrunn - Petzeck22
Seichenbrunn - Petzeck23
Seichenbrunn - Petzeck24
Seichenbrunn - Petzeck25
Seichenbrunn - Petzeck26
Seichenbrunn - Petzeck27
Seichenbrunn - Petzeck28
Seichenbrunn - Petzeck29
Seichenbrunn - Petzeck30
Seichenbrunn - Petzeck31
Seichenbrunn - Petzeck32
Seichenbrunn - Petzeck33
Seichenbrunn - Petzeck34
Seichenbrunn - Petzeck35
Seichenbrunn - Petzeck36
Seichenbrunn - Petzeck37
Seichenbrunn - Petzeck38
Seichenbrunn - Petzeck39
Seichenbrunn - Petzeck40
Seichenbrunn - Petzeck41
Seichenbrunn - Petzeck42
Seichenbrunn - Petzeck43
Seichenbrunn - Petzeck44
Seichenbrunn - Petzeck45
Seichenbrunn - Petzeck46
Seichenbrunn - Petzeck47
Seichenbrunn - Petzeck48
Seichenbrunn - Petzeck49
Seichenbrunn - Petzeck50
Seichenbrunn - Petzeck51
Seichenbrunn - Petzeck52
Seichenbrunn - Petzeck53
Seichenbrunn - Petzeck54
Seichenbrunn - Petzeck55
Seichenbrunn - Petzeck56
Seichenbrunn - Petzeck57
Seichenbrunn - Petzeck58
Seichenbrunn - Petzeck59
Seichenbrunn - Petzeck60
Seichenbrunn - Petzeck61
Seichenbrunn - Petzeck62
Seichenbrunn - Petzeck63
Seichenbrunn - Petzeck64
Seichenbrunn - Petzeck65
Seichenbrunn - Petzeck66
Seichenbrunn - Petzeck67
Seichenbrunn - Petzeck68
Seichenbrunn - Petzeck69
Seichenbrunn - Petzeck70
Seichenbrunn - Petzeck71
Seichenbrunn - Petzeck72
Seichenbrunn - Petzeck73
Seichenbrunn - Petzeck74
Seichenbrunn - Petzeck75
Diskusija o izletu Seichenbrunn - Petzeck
serznoz3. 09. 2013
Lepa razgledna tura, opravljena sredi avgusta. Rad bi samo dodal, da je bilo snega bistveno manj, kot ga prikazujejo slike, v strmini vsega skupaj okrog 10 metrov hoje po njem, zgoraj vsaj polovico manj, kot kažejo slike. Očitno je bil avtor prispevka gori v bolj zgodnem poletju.
zupi11. 03. 2015
Zanima me, ali se takoj ob prihodu na kočo Wangenitzseehütte da urediti prenočitev, ali je treba predhodno rezervirati, ali mogoče prenočitev ni možna? hvala za odgovor!
viharnik11. 03. 2015
Wangenitzseehutte je dovolj prostorna gorska koča, skupnih ležišč in sob je dovolj.
Poleti je seveda dobro, da se vsekakor najaviš, kar pripomore k boljšemu pregledu zasedenosti koče, kakor tudi razporeditvi ob najavljenih večjih skupinah.
Koča je poleti kar dobro obiskana, idila z lepimi dvemi visokogorskimi jezerci spodaj in odličnimi turami na tritisočake Shober gruppe.Zadnja leta je kočo spet dobilo nazaj v upravljanje prijazno osebje iz Hollandije, zato tudi nenajavljenih gostov ne bodo pustili pred pragom.
lepenatka19. 06. 2017
Zdravo, ima kdo kaj bolj svežihnasmeh informacij o tej turi?

LpR
Uroš Kočnik2. 08. 2018
Veliko bolj priporočam turo iz druge strani: parkirišče Wangenizalm. Pot je polna potočkov, slapov... Malo več je višincev, ampak se splača. Čas po poti je daljši samo za dobre pol ure.
zorkob8. 09. 2018
28.08.2018 sva bila z ženo na vrhu. Štart iz parkirišča Seichenbrunn ob 09:30 (pripeljala sva se direktno od doma- doma sva blizu Bleda) in šla isti dan na vrh. Vmes sva se ustavila pri koči Wangenitzseehütte, kjer sva imela rezervirano sobo za prenočitev, da sva potrdila prihod.
Vrh sva dosegla istega dne 28.08. ob cca. 14:40 uri. Hoje do vrha je cca. 5h ob dobri kondiciji; je pa kar dolga in sicer tehnično nezahtevna tura.
Fenomenalna tura, z čudovitimi razgledi! Bil je drugi dan po snežni nevihti, tako, da je bilo nad 2800m še veliko snega v senčnih legah, vendar manj, kot na slikah v opisu.
Predvsem bi rad pohvalil urejenost parkirišča in kakovost ceste + makadamske ceste v zadnjem delu, ki pelje na izhodišče v Seichenbrunn. Za povrhu je še brezplačno. Dolina Vrata in TNP(?) se lahko samo (ob parkirnini 3,50 EUR!!!??) zamisli nad tem!
Markacije na poti so odlične in praktično na vsakih 15-30 metrov...res kapo dol!
V poletnih mesecih in tudi na splošno je priporočljiva rezervacija koče Wangenitzseehutte. Koča je lepo urejena in stane 45 eur/osebo/prenočitev- polpenzion, z veljavno člansko izkaznico PZS (preverjajo). Za nečlane je 55 eur/oseba/prenočitev. V to ceno je všteta večerja, ki je točno ob 6h (juha, mesni ali zelenjavni meni + sladica) in zajtrk, ki se streže ob 06:30h in je na voljo vse od kosmičev, salame,... itd. Postrežba, udobje, urejenost koče,...na najvišjem nivoju; ob predpostavki, da si na 2508m nasmeh . Osebje je nadvse prijazno in ustrežljivo.
Dva komentarja pred menoj (Uroš Kočnik) opisuje priporočljivost ture iz druge strani (zaradi vode?). Res je, da sva šla na turo z ženo 2 dni po snežni nevihti (močno taljenje)...vendar mislim, da je kljub temu na tej strani veliko vode-izvirov.
Ko sva midva šla na vrh je bilo vode povsod polno; vsi studenci so bili polni in samo od koče do vrha, si lahko na vsaj 6-ih mestih nalil vodo iz močnega studenca, ki so drli iz vrhov. Vode je bilo v izobilju. Do koče, pod 2500m raje ne omenjam...vode je bilo dovolj za izvoz. Na dan, ko sva šla gor, bi lahko mirno vzel s seboj le 2-max.3 litre za oba in med potjo dolival. Sneg se je talil že skoraj 20 metrov pod vrhom, da bi lahko dolil velik nasmeh . Ne vem pa kako je ob sušnih dnevih?...da ne bo moj komentar koga zavedel! Ampak mislim, da ni bistvene razlike...
LP, Boštjan
VanSims10. 09. 2018
Bil ta vikend. Snega je pod vrhom še kar nekaj in se zna vdirati a ni sile če sledimo zgaženi potki predhodnikov.

S časovnico ki jo je podal predhodnik bi se kar strinjal. Sneg zgoraj me je malo stal časa tako da sem bil brez počitkov in ob zmernem tempu nekje v 5h30 na vrhu. Megla je bila kar prisotna, razgledov ni bilo ne vem koliko.

Potrjujem tudi da je cesta, kokr za makadamsko, dobro urejena.
Victorinox3. 07. 2022 00:39:45
Pozdravljeni, zanima me kako je z resničnostjo podatka 5:30h za to pot oziroma primerljivost s tablami v naših gorah, saj se moram odločiti, ali naj pogledam, če so prenočišča v koči še na voljo nekje v avgustu/septembru ali naj računamo na enodnevno turo. @zorkob je namreč napisal, da pot vzame 5h nekomu v dobri kondiciji. Meni kot daleč najpočasnejšemu članu ekipe (edini, ki v celem letu naredi mogoče le 10 cardio aktivnosti) pri nas sicer poti označene s 5:30 gor grede vzamejo recimo 2:30-3h, dol seveda primerno manj, tukaj bi pa se rad prepričal, da mi to ne bi pomenilo dejansko 5+ ur.
felix3. 07. 2022 07:46:55
Table so v Avstriji, kolikor sem sam hodil realne. Če pogledaš višinsko razliko - čez 1600 m, je tudi pri tem vrhu čas realen, povprečen pohodnik naredi 300 m višine na uro. Pa tudi glede na dolgi vzpon, boš navzdol težko prišel v 3 urah.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki