Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Stubajske Alpe / Kalkwand / Gschnitz - Kalkwand (zahodni pristop iz Gschnitza preko Pinnisjocha)

Gschnitz - Kalkwand (zahodni pristop iz Gschnitza preko Pinnisjocha)

Natisni
Izhodišče: Gschnitz (1242 m)
Širina/Dolžina: 47,04252°N 11,34538°E
Ime poti: zahodni pristop iz Gschnitza preko Pinnisjocha
Čas hoje: 3 h 45 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1322 m
Višinska razlika po poti: 1322 m
Zemljevid: Stubaier Alpen Hochstubai, 31/1 1:25.000; Outdooractive Stubai Wanderkarte
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Avtor: pg
Ogledov: 209
 4 osebam je objava všeč
Število slik: 45
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Iz Ljubljane se zapeljemo po avtocesti mimo Salzburga v smeri proti Münchnu. V večnivojskem križišču Dreieck Inntal se usmerimo na cesto A93 v smeri Innsbruck/Kufstein/Brenner. Ob vrnitvi v Avstrijo nadaljujemo do razcepa z izvozom Innsbruck-Mitte. Tu ne zavijemo proti Innsbrucku, temveč nadaljujemo po avtocesti A13 v smeri proti prelazu Brenner. Po avtocesti nadaljujemo vse do kraja Matrei am Brenner, kjer zavijemo na izvoz 19-Matrei. Z vožnjo nadaljujemo po cesti B182 do kraja Steinach am Brenner, kjer v krožišču sredi mesteca zavijemo pri prvem izvozu in v rahlem vzponu nadaljujemo vožnjo mimo Trinsa po slikoviti dolini Gschnitza do istoimenske razpotegnjene vasi, kjer bomo kmalu za cerkvijo zagledali razmeroma majhno brezplačno parkirišče, namenjeno obiskovalcem Innsbrucker Hütte.

Alternativo ponuja vožnja skozi severno Italijo: v tem primeru se iz osrednje Slovenije po avtocesti A2 zapeljemo do enega izmed mejnih prehodov z Avstrijo in nadaljujemo pot do Lienza. Tu nadaljujemo po cesti 100 in se mimo prehoda Prato alla Drava zapeljemo v Italijo. V Italiji sledimo cesti SS49 vse do stičišča z avtocesto A22 v smeri proti prelazu Brenner. Za prelazom nadaljujemo v smeri proti Innsbrucku, vendar le do izvoza na cesto B182 v bližini Brennersee. Po tej cesti nadaljujemo do Steinacha am Brenner, od tam pa po zgoraj opisanih napotkih.
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo na jasno razvidno in označeno, sprva ograjeno pot v smeri Innsbrucker Hütte, ki se kmalu prične zmerno vzpenjati ob robu kultiviranega zemljišča. Nad vasjo se ožja pot nadaljuje skozi redkejši gozd, ki nam občasno punija lepe poglede na slikovito dolino Gschnitztal. Nekaj časa se zmerno vzpenjamo po poti, ki je vijugasto vrezana v strma pobočja pogorja Habichtove skupine. Nekoliko višje ob vse lepših razgledih na južni del Stubajskih Alp, kjer sta še posebej izpostavljena Pflerscher in Gschitzer Tribulaun, preidemo v odprt svet visokogorskih travišč. Mestoma nekoliko prepadna pot visoko nad dolino v širokem loku pod ostenji vrhov Habichtove skupine preči proti zahodu. Ob tem prestopimo nekaj grap, kjer je zahtevan nekoliko previdnejši korak. V zadnjem delu poti proti koči se steza spet nekoliko strmeje povzpne do travnatega roba, za katerim stopimo v visokogorski svet med ostenjema Habichta in Kalkwanda, kjer prvič zagledamo Innsbrucker Hütte. Pod zahodnim robom ostenja Kalkwandovega masiva se s pomočjo nekaj varoval nekoliko spustimo do prečne poti med omenjenima gorama, kjer se nam postopno pridružita poti od gostišča Feuerstein in iz Stubajske doline.
Iz Gschnitza je do sedla Pinnisjoch v bližini Innsbrucker Hütte okoli 2,30-3 ure. Pot ni posebej zahtevna, vendar je dokaj strma in mestoma nekoliko prepadna, pozimi pa zelo izpostavljena snežnim plazovom. Pristop od gostišča Feurstein je malenkost krajši in lažji, vendar nekoliko manj razgleden.

S sedla nadaljujemo proti vzhodu po precej položni stezi pod zahodnim ostenjem Kalkwanda, ki med drugim gosti učno ferato in manjše plezališče. Kmalu pridemo do krajšega zavarovanega dela, kjer se s pomočjo jeklenice povzpnemo preko strme stopnje (manj zahtevno). Zatem se preko strmega melišča neudobno vzpnemo do prevala med vzhodnim in zahodnim ostenjem Kalkwanda, kjer se nam razkrije čudovit pogled na globoko pod nami ležečo dolino Gschnitza, ki nas bo odslej spremljal vse do vrha.
Nadaljujemo po ozki in mestoma precej prepadni stezi, ki se vije pod vršno zgradbo Kalkwanda visoko nad Gschnitztalom. Kmalu se znajdemo pred skalnim skokom, čez katerega nas popeljejo zanesljiva varovala, za njim pa se po ozki poti dvignemo do razpotja pod vrhom Kalkwanda.
Desno se nadaljuje pot proti Ilmspitze (sledeč tej poti je nekoliko kasneje prav tako možen lahek dostop na vrh Kalkwanda), naša pot pa zavije levo neposredno proti vrhu. Dobro označeni poti nekaj minut sledimo do palice na predvrhu, od tam pa smo v zgolj nekaj korakih pri križu na najvišji točki Kalkwanda, ki nam ponuja čudovit razgled na slavnejša soseda, Habicht in Ilmspitze.

Vzpon na Kalkwand je hvaležna, četudi mestoma nekoliko izpostavljena in zapostavljena tura, ki jo lahko opravimo med večdnevnim pohodom na Habicht ali mimogrede ob poti na Ilmspitze. Zaradi mestoma solidne skale je v zahodnem delu masiva urejenih nekaj plezalnih smeri in krajša, atraktivna učna ferata, ki doseže težavnost C/D-D.
zemljevid poti - Kalkwand
Ob poti: Innsbrucker Hütte (2369m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Gschnitz - Kalkwand1
Gschnitz - Kalkwand2
Gschnitz - Kalkwand3
Gschnitz - Kalkwand4
Gschnitz - Kalkwand5
Gschnitz - Kalkwand6
Gschnitz - Kalkwand7
Gschnitz - Kalkwand8
Gschnitz - Kalkwand9
Gschnitz - Kalkwand10
Gschnitz - Kalkwand11
Gschnitz - Kalkwand12
Gschnitz - Kalkwand13
Gschnitz - Kalkwand14
Gschnitz - Kalkwand15
Gschnitz - Kalkwand16
Gschnitz - Kalkwand17
Gschnitz - Kalkwand18
Gschnitz - Kalkwand19
Gschnitz - Kalkwand20
Gschnitz - Kalkwand21
Gschnitz - Kalkwand22
Gschnitz - Kalkwand23
Gschnitz - Kalkwand24
Gschnitz - Kalkwand25
Gschnitz - Kalkwand26
Gschnitz - Kalkwand27
Gschnitz - Kalkwand28
Gschnitz - Kalkwand29
Gschnitz - Kalkwand30
Gschnitz - Kalkwand31
Gschnitz - Kalkwand32
Gschnitz - Kalkwand33
Gschnitz - Kalkwand34
Gschnitz - Kalkwand35
Gschnitz - Kalkwand36
Gschnitz - Kalkwand37
Gschnitz - Kalkwand38
Gschnitz - Kalkwand39
Gschnitz - Kalkwand40
Gschnitz - Kalkwand41
Gschnitz - Kalkwand42
Gschnitz - Kalkwand43
Gschnitz - Kalkwand44
Gschnitz - Kalkwand45
Diskusija o izletu Gschnitz - Kalkwand (zahodni pristop iz Gschnitza preko Pinnisjocha)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki