Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Polhograjsko hribovje in Ljubljana / Kucelj nad Polhovim Gradcem / Dvor - Kucelj nad Polhovim Gradcem (po markirani poti)

Dvor - Kucelj nad Polhovim Gradcem (po markirani poti)

Natisni
Izhodišče: Dvor (345 m)
Širina/Dolžina: 46,0659°N 14,3479°E
Ime poti: po markirani poti
Čas hoje: 1 h
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 360 m
Višinska razlika po poti: 360 m
Zemljevid: Ljubljana - okolica 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze
Ogledov: 4.499
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 38
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Dobrovo pri Ljubljani, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Polhovega Gradca. Ko prispemo v naselje Dvor, smo na začetku opisane poti, ki se prične v bližini cerkve.
b) Z ljubljanske obvoznice ali gorenjske avtoceste se usmerimo na izvoz Ljubljana (Podutik), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti omenjenemu predelu Ljubljane ter dalje proti Dobrovi. Za Prevalom, kjer se v desno odcepi cesta proti Toškemu Čelu, se cesta prične spuščati, mi pa se po njej peljemo do mesta, kjer dosežemo glavno cesto Dobrova - Polhov Gradec. Omenjeni cesti sledimo desno v smeri Polhovega Gradca, mi pa glavni cesti sledimo do naselja Dvor, kjer se začne opisana pot.
c) Zapeljemo se v Polhov Gradec, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Ljubljani. Ko prispemo v Dvor smo na začetku opisane poti, ki se začne v bližini cerkve.
d) Z avtoceste Koper - Ljubljana, se usmerimo na izvoz Vrhnika, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Horjula. Iz Horjula nadaljujemo proti Ljubljani, a le do naselja Zaklanec, saj tam opazimo oznake za Polhov Gradec, ki nas usmerijo levo. Ko po nekaj kilometrih dosežemo cesto Dobrova - Polhov Gradec ji sledimo v desno, mi pa se po njej peljemo do naselja Dvor, kjer se začne opisana pešpot.
Opis poti:
Sredi naselja Dvor, točneje v bližini obeh cerkva, opazimo dva označena začetka poti, ki vodita proti Grmadi. Eno planinsko smerno tablo opazimo tik ob cerkvi, drugo pa nekoliko stran, ob koritu z vodo.
Izberemo tisto pot, ki se začne pri koritu, smerno tablico pa opazimo na bližnjem drevesu ob lokalni cesti. Po ožji asfaltni cesti se vzpenjamo do levega ovinka, tu pa nadaljujemo desno, na sicer v nadaljevanju nekaj časa neoznačeno, a dobro uhojeno stezico (če nadaljujemo po cesti, se po nekaj minutah priključimo na pot, ki se prične neposredno ob cerkvi v Dvoru). Pot, ki se nadaljuje skozi gozd kmalu zavije levo, nato pa se vzpenja do nekaj minut oddaljenega kolovoza, kjer dosežemo markiran kolovoz (ko stopimo na kolovoz dosežemo markirano pot, ki se začne ob cerkvi). Kolovozu kratek čas sledimo v desno, nato pa nas markacije povedejo levo na razmeroma strmo stezico. Pot se nadaljuje po večinoma z bori poraščenem grebenu, nam pa se, kljub temu, da pot poteka skozi gozd, nekajkrat odprejo lepi razgledi. Enkrat se nam odpre pogled proti Krimu, drugič proti Korenu, spet tretjič na bližnje griče...
Višje, z nekakšnega predvrha, katerega lahko tudi obidemo po desni strani po dobro uhojeni stezi, sledi kratek spust, nato pa se ponovno pričnemo vzpenjati. Pot naprej nas vodi mimo ustja široke in krušljive grape, kjer se v desno odcepi kratka stezica k nekakšni razgledni točki, mi pa nadaljujemo naravnost, po poti, ki preide v manjšo dolinico. Nekaj minut se lahkotno vzpenjamo po dolinici, nato pa za manjšim prevalom stopimo iz gozda na večjo jaso oz. travnik, kjer zapustimo markirano pot proti Grmadi (od tu, pa do vrha bomo nadaljevali po nemarkirani stezici).
Markirana pot proti Grmadi se nadaljuje naravnost ter vodi mimo bližnje lovske opazovalnice, mi pa nadaljujemo levo, čez travnik, po sprva povsem nevidni stezici. Že po nekaj metrih ujamemo nekakšno stezico (pot, ki vodi iz Polhovega Gradca, mimo Planinskega doma na Ravneku), mi pa ji sledimo levo v gozd.
Še preden stopimo v gozd, pa se je vredno malo ustaviti in pogledati malo naokoli, saj razgled seže od Blegoša do Julijskih Alp ter seveda do bližnje Grmade. Ko stopimo v gozd (tu na levi strani opazimo še en kolovoz - v opisu nemarkirana pot iz Dvora), se pot zmerno vzpne skozi deloma borov gozdič, nato pa se gozd razredči in že stopimo na vrh Kuclja, od koder se odpre lep pogled na del Kamniško Savinjskih Alp.
Če želimo še nekaj razgleda proti jugu in zahodu pa z vrha nadaljujemo po stezici, ki se prične lahkotno spuščati proti jugu, po njej pa v minuti ali dveh prispemo do lepe razgledne točke, kjer se nahaja tudi manjša klopca.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (marec).
zemljevid poti - Kucelj nad Polhovim Gradcem
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Dvor - Kucelj nad Polhovim Gradcem1
Dvor - Kucelj nad Polhovim Gradcem2
Dvor - Kucelj nad Polhovim Gradcem3
Dvor - Kucelj nad Polhovim Gradcem4
Dvor - Kucelj nad Polhovim Gradcem5
Dvor - Kucelj nad Polhovim Gradcem6
Dvor - Kucelj nad Polhovim Gradcem7
Dvor - Kucelj nad Polhovim Gradcem8
Dvor - Kucelj nad Polhovim Gradcem9
Dvor - Kucelj nad Polhovim Gradcem10
Dvor - Kucelj nad Polhovim Gradcem11
Dvor - Kucelj nad Polhovim Gradcem12
Dvor - Kucelj nad Polhovim Gradcem13
Dvor - Kucelj nad Polhovim Gradcem14
Dvor - Kucelj nad Polhovim Gradcem15
Dvor - Kucelj nad Polhovim Gradcem16
Dvor - Kucelj nad Polhovim Gradcem17
Dvor - Kucelj nad Polhovim Gradcem18
Dvor - Kucelj nad Polhovim Gradcem19
Dvor - Kucelj nad Polhovim Gradcem20
Dvor - Kucelj nad Polhovim Gradcem21
Dvor - Kucelj nad Polhovim Gradcem22
Dvor - Kucelj nad Polhovim Gradcem23
Dvor - Kucelj nad Polhovim Gradcem24
Dvor - Kucelj nad Polhovim Gradcem25
Dvor - Kucelj nad Polhovim Gradcem26
Dvor - Kucelj nad Polhovim Gradcem27
Dvor - Kucelj nad Polhovim Gradcem28
Dvor - Kucelj nad Polhovim Gradcem29
Dvor - Kucelj nad Polhovim Gradcem30
Dvor - Kucelj nad Polhovim Gradcem31
Dvor - Kucelj nad Polhovim Gradcem32
Dvor - Kucelj nad Polhovim Gradcem33
Dvor - Kucelj nad Polhovim Gradcem34
Dvor - Kucelj nad Polhovim Gradcem35
Dvor - Kucelj nad Polhovim Gradcem36
Dvor - Kucelj nad Polhovim Gradcem37
Dvor - Kucelj nad Polhovim Gradcem38
Diskusija o izletu Dvor - Kucelj nad Polhovim Gradcem (po markirani poti)
mirze18. 02. 2019
Opis poti je pravilen - zanimivo pa je, da sta nas 2 para, ki smo ju srečali na poti navzgor, skušala prepričati, da smo zašli in da je Kucelj precej nižje. Ob spustu smo edino omembe vredno izboklino našli približno 150 m nižje (to točko je avtor opisa poimenoval "nekakšen predvrh").

Na vrhu se je treba obvezno spustiti do razgledne točke (na zemljevidu označena kot "Savinka") - razgled je res lep. In ker večina ljudi meni, da je pravi Kucelj precej nižje, boste v tišini uživali povsem sami ... (17. februar 2019, temperatura okoli 10 st. C)
grega_p28. 03. 2020
Hvala za lep opis poti.

Kljub visoki zračni onesnaženosti je bilo na poti kar nekaj pohodnikov. Kriv je bil prvi topel in sončen dan po zimskem vložku v zadnjem tednu. In pa seveda vikend.

Res lepa pot, vsaj kar meni osebno ponuja. Razgiban teren, veliko strmih, razglednih odsekov, skalnatih vzpetin, sončnih travnikov, dišečih borovcev in barvnega resja. Visokogorski pridih na nižji nadmorski višini.

Če želite še več tega, priporočam krožno pot, ki se končna v Belici (manj kot 1km stran od tukaj opisanega začetka). Z vrha sledite poti na Grmado, ki gre dokaj po ravnem oziroma v rahlem vzponu do križišča za Malo Grmado (pod lovsko kočo). Tam gremo desno po markirani poti, potem pa po nekaj minutah stopimo desno na neznačeno stezico (odcep ni označen), ki se rahlo spusti in preči melišča ter strme trave. Čez čas na njej zagledamo tudi markacije in smerno tablo. Tej se priključi tudi markirana pot z Grmade, na katero bi prišli, če ne bi sestopili z markirane poti. Potem pa samo še dol proti jugu, z manjšim vzponom vmes na Kregovnik (692m), vse do naselja Belica spodaj, kjer se združita Mali in Veliki Graben. Tam je trenutno tudi čemaž ob poti!

V glavnem, super in fajn vse skupaj. Alpe v malem z obilo pomladnega cvetja...
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki