Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Gorovja / Polhograjsko hribovje in Ljubljana / Sveta Katarina (Topol) / Slavkom dom na Golem brdu - Sveta Katarina (Topol)

Slavkom dom na Golem brdu - Sveta Katarina (Topol)

Natisni
Izhodišče: Slavkom dom na Golem brdu (396 m)
Širina/Dolžina: 46,1055°N 14,4169°E
Čas hoje: 1 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 342 m
Višinska razlika po poti: 370 m
Zemljevid: Ljubljana in okolica 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 25.936
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 19
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:
a) Dostop iz Ljubljane: Iz Ljubljane se peljemo proti Medvodam, a le do vasi Medno. Na koncu vasi zavijemo levo in se peljemo mimo hotela za katerim pa kmalu pridemo v križišče, kjer nadaljujemo levo proti Golem brdu in Žlebam. Cesta nas nato pelje skozi vas Seničico, kjer nadaljujemo naravnost v smeri Golega brda. Cesta nas nato pripelje do naslednjega križišča, kjer se desno odcepi markirana pot na Golo brdo. Tudi tu nadaljujemo naravnost in se peljemo naprej še cca. 1 km do naslednjega križišča, kjer pa zavijemo desno. Tej cesti nato sledimo do manjšega parkirišča, ki se nahaja nekaj deset metrov pod Slavkovim domom. Na večjem parkirišču pri domu je dovoljeno parkiranje le gostom.
b) Dostop iz Medvod: Iz Medvod se peljemo proti Ljubljani. Pri zadnjem semaforju v Medvodah zavijemo desno čez železniško progo in nato nadaljujemo levo. V križišču malo pred hotelom v Mednem zavijemo desno in cesta nas nato pripelje v vas Seničica. Naprej je enako zgornjemu opisu.
Opis poti:
S parkirišča začnemo pot navzgor po cesti (ne v smeri Slavkovega doma), kjer nas oznake po nekaj deset metrih usmerijo levo na gozdno cesto. Po tej cesti nato nadaljujemo dokler ne pridemo do večjega kamnoloma, kjer se cesta zoži v pot. Po tej poti nadaljujemo do prvega križišča (cca 15 minut), kjer se pridružimo poti, ki vodi iz Medna (oziroma iz Medvod). Tukaj se držimo levo (pomagajo nam tudi smerokazi).
Nadaljujemo po gozdni cesti do doline "Pri hrastu" (cca 15 minut), nato pa se začne pot rahlo strmeje vzpenjati. Po tej poti nadaljujemo, dokler ne pridemo do majhne ravnine, kjer nas pričaka klopca (cca 20 minut). Ko smo prispeli do tega počivališča, je strmejši del poti za nami.
Od počivališča nadaljujemo po gozdni cesti naravnost (desno Jeterbenk) in kmalu pridemo na razcepišče, kjer se usmerimo desno na bolj strmo stezo. Po stezi nadaljujemo do križišča poti (pri kapelici), ki vodi iz Jeterbenka proti Katarini, kjer zavijemo levo in pridemo na bolj odprt del poti, kjer se nam ob lepem vremenu odpre pogled proti Triglavski skupini ter Karavankam in Kamniško-Savinskim Alpam.
Nadaljujemo po makadamu proti Topolu in pridemo do župnijske cerkve sv. Katarine (cca 35 minut), ki pa že stoji v vasi Topol. Pot od cerkvice nadaljujemo po asfaltni cesti do križišča, kjer stoji kapelica (cca 5 minut). V križišču se levo lahko spustimo v Topol, desno pa nadaljujemo proti sv. Jakobu.
zemljevid poti - Sveta Katarina (Topol)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Jeterbenk, Rog, Sveti Jakob ( 35 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Slavkom dom na Golem brdu - Sveta Katarina (Topol)1
Slavkom dom na Golem brdu - Sveta Katarina (Topol)2
Slavkom dom na Golem brdu - Sveta Katarina (Topol)3
Slavkom dom na Golem brdu - Sveta Katarina (Topol)4
Slavkom dom na Golem brdu - Sveta Katarina (Topol)5
Slavkom dom na Golem brdu - Sveta Katarina (Topol)6
Slavkom dom na Golem brdu - Sveta Katarina (Topol)7
Slavkom dom na Golem brdu - Sveta Katarina (Topol)8
Slavkom dom na Golem brdu - Sveta Katarina (Topol)9
Slavkom dom na Golem brdu - Sveta Katarina (Topol)10
Slavkom dom na Golem brdu - Sveta Katarina (Topol)11
Slavkom dom na Golem brdu - Sveta Katarina (Topol)12
Slavkom dom na Golem brdu - Sveta Katarina (Topol)13
Slavkom dom na Golem brdu - Sveta Katarina (Topol)14
Slavkom dom na Golem brdu - Sveta Katarina (Topol)15
Slavkom dom na Golem brdu - Sveta Katarina (Topol)16
Slavkom dom na Golem brdu - Sveta Katarina (Topol)17
Slavkom dom na Golem brdu - Sveta Katarina (Topol)18
Slavkom dom na Golem brdu - Sveta Katarina (Topol)19
Diskusija o izletu Slavkom dom na Golem brdu - Sveta Katarina (Topol)
potpodnoge20. 09. 2014
Pozdravljeni
Dne 19. 09. 2014 sva se z ženo odpravila na to pot. Na začetku, ko pot zavije v gozd je pritrjeno opozorilo, da je planinska pot začasno zaprta. Ne oziraje se na obvestilo sva se podala po poti. Vmes pa, tam kjer so bila drevesa čez pot, so bila nad potjo odžagana, pot lepo prehodna brez ovir ali ogrožanja. Na delu poti, ki pa je resnično neprehodna zaradi vej na poti, pa je narejen dobro uhojen peš obvoz. Najbolj naju je presenetila lepa rdeča lesena tabla v smeri iz Topola proti Golemu Brdu, s kratkim nadstreškom, kot jih je videti na sliki št. 8, kjer je pisalo: POT ZAPRTA PRIVAT LASTNINA, spodaj v desnem kotu pa podpis, PD Medvode. Rade volje bi vam priporočal prijetno gozdno planinsko pot, ampak, kaj če vas kdo oglobi, ker prepoved je pa le prepoved. In potem bom kriv jaz. Za pojasnilo sem se že obrnil na PD Medvode, da vidim kaj je na stvari. Seveda je bilo opozorilo o začasni uporabi po žledu vsekakor vmesno, kar pa v današnjem času nikakor ni več. Pot je varna tako za planince, kot občasne pohodnike. Lastnina je pa le lastnina in jo je treba upoštevati. Čudno, če je lastnina planinskega društva, pa ta prepoveduje njeno uporabo. Kajti na vseh smerokazih na poti, ni nobenega dodatnega opozorila o prepovedi uporabe.
potpodnoge24. 09. 2014
Pozdravljeni
Z veseljem lahko objavim, da so se v PD Medvode hitro odzvali (pohvalno) glede mojega zapisa in mi je prejšnji predsednik PD podal kar širšo pojasnilo glede mojih vprašanj. V glavnem, ne bom navajal podrobnosti pogovora. Pot je odprta za vse planince in pohodnike. Tablo, da je pot zaprta zaradi privat lastnine so pustili, ker ni bila napisana v imenu PD Medvode, so pa podpis odstranili. Vsem obiskovalcem želim prijetno pot in prijetno počutje, pa kjerkoli ste že.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki