Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj

Dovže - Črni vrh

Natisni
Izhodišče: Dovže (522 m)
Širina/Dolžina: 46,4526°N 15,1545°E
Čas hoje: 3 h 45 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 1021 m
Višinska razlika po poti: 1050 m
Zemljevid: Pohorje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze
Ogledov: 7.419
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 57
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Maribor se usmerimo na izvoz Žalec, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Velenja. V glavnem krožišču v Velenju nadaljujemo desno (smer Dravograd in Slovenj Gradec), mi pa glavni cesti, nato sledimo do Mislinje in še nekoliko naprej do mesta, kjer se v desno odcepi cesta proti vasi Dovže. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.
b) S Koroške se najprej zapeljemo v Slovenj Gradec, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Velenju. Malo za Turiško vasjo, bomo prišli do križišča, kjer se v levo odcepi cesta v vas Dovže. Tu nadaljujemo levo ter nato po nekaj metrih parkiramo na primernem prostoru ob križišču.
Opis poti:
Ob izhodišču opazimo oznake za Grmovškov dom, ki nas usmerijo na asfaltno cesto, po kateri se v nekaj minutah sprehodimo do Spodnjih in nato še do Zgornjih Dovž. Od cerkve sv. Ulriha v Dovžah še približno 100 m nadaljujemo po glavni cesti, nato pa nas markacije usmerijo levo na stransko cesto po kateri nadaljujemo skoraj do gasilskega doma. Pred gasilskim domom nadaljujemo desno ter nato takoj za mostičkom levo na kolovoz (smer Pungart), ki se zložno vzpenja ob potočku. Po nekaj metrih zapustimo kolovoz, saj nas oznake za Grmovškov dom usmerijo desno v gozd, skozi katerega se strmo vzpnemo do bližnje makadamske ceste, kateri pa sledimo v desno. Po cesti hodimo le kratek čas, saj nas kmalu za levim ovinkom markacije ponovno povedejo v gozd, skozi katerega se nato zmerno vzpenjamo. Pot naprej preide iz gozda na obronke razglednega travnatega pobočja, po katerih se hitro vzpnemo do bližnje kmetije.
Nad kmetijo, oz. za lično urejeno kapelico stopimo na cesto, kateri v zložnem vzponu sledimo v desno. Pot naprej kar nekaj časa nadaljujemo po cesti, le ta pa nas višje pripelje do naslednje kmetije (kmetija Pušel).
Od kmetije nadaljujemo po cesti do prvega levega ovinka, tu pa nas markacije povedejo levo v gozd, skozi katerega se zmerno vzpenjamo po stari traktorski vlaki. Že kmalu ponovno stopimo na cesto, mi pa jo dosežemo ravno na manjšem križišču. Nadaljujemo po vzpenjajoči cesti, ki po levi strani obide tamkajšnje znamenje (križ), mi pa jo hitro zapustimo saj nas markacije usmerijo rahlo desno na star kolovoz. Pot se hitro vrne na cesto, a jo kmalu tudi zapustimo. Naprej sledimo markacijam, le te pa nas vodijo po starem kolovozu, ki se zmerno vzpenja po z gozdom poraščenem grebenu Razborce. Višje nas pot pripelje iz gozda na razgledno travnato sleme, po katerem se hitro sprehodimo do bližnjega spomenika NOB.
Za spomenikom se pot rahlo spusti in nas pripelje do bližnje gozdne ceste, po kateri pa hodimo le malo časa, saj nas nato markacije usmerijo rahlo desno na vzpenjajoč kolovoz, ki se naprej zmerno vzpenja po z gozdom poraščenem grebenu. Pot naprej nas kar nekaj časa vodi po in ob grebenu, mi pa na razpotjih pazljivo sledimo markacijam, da ne zaidemo s prave poti. Še nekoliko višje stopimo na asfaltno cesto, ki vodi iz Slovenj Gradca proti smučišču Kope. Cesti sledimo v desno, le ta pa nas mimo Lukovega doma hitro pripelje do velikega parkirišča in nad njim Grmovškovega doma na Kopah.
Od Grmovškovega doma se sprehodimo do bližnjega sedelca, od tam pa se usmerimo desno na pot, ki se zložno vzpenja ob otroški smučarski progi (med obratovanjem smučišča se moramo vzpenjati ob robu smučarske proge). Nad smučiščem pot preide na kolovoz, le ta pa se naprej vzpenja deloma skozi gozd, deloma pa čez prostrane travnike. Pot naprej za nekaj časa zapusti gozd in se čez obširno in dokaj razgledno travnato pobočje zložno vzpne do okrepčevalnice Zajec.
Nad okrepčevalnico prečimo kratek pas gozda, pot pa nas za njim pripelje na vršno travnato pobočje, po katerem se v nekaj minutah sprehodimo na najvišji vrh Pohorja.
zemljevid poti - Črni vrh
Ob poti: Zgornje Dovže (576m), Grmovškov dom (1371m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Ribniška koča
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Dovže - Črni vrh1
Dovže - Črni vrh2
Dovže - Črni vrh3
Dovže - Črni vrh4
Dovže - Črni vrh5
Dovže - Črni vrh6
Dovže - Črni vrh7
Dovže - Črni vrh8
Dovže - Črni vrh9
Dovže - Črni vrh10
Dovže - Črni vrh11
Dovže - Črni vrh12
Dovže - Črni vrh13
Dovže - Črni vrh14
Dovže - Črni vrh15
Dovže - Črni vrh16
Dovže - Črni vrh17
Dovže - Črni vrh18
Dovže - Črni vrh19
Dovže - Črni vrh20
Dovže - Črni vrh21
Dovže - Črni vrh22
Dovže - Črni vrh23
Dovže - Črni vrh24
Dovže - Črni vrh25
Dovže - Črni vrh26
Dovže - Črni vrh27
Dovže - Črni vrh28
Dovže - Črni vrh29
Dovže - Črni vrh30
Dovže - Črni vrh31
Dovže - Črni vrh32
Dovže - Črni vrh33
Dovže - Črni vrh34
Dovže - Črni vrh35
Dovže - Črni vrh36
Dovže - Črni vrh37
Dovže - Črni vrh38
Dovže - Črni vrh39
Dovže - Črni vrh40
Dovže - Črni vrh41
Dovže - Črni vrh42
Dovže - Črni vrh43
Dovže - Črni vrh44
Dovže - Črni vrh45
Dovže - Črni vrh46
Dovže - Črni vrh47
Dovže - Črni vrh48
Dovže - Črni vrh49
Dovže - Črni vrh50
Dovže - Črni vrh51
Dovže - Črni vrh52
Dovže - Črni vrh53
Dovže - Črni vrh54
Dovže - Črni vrh55
Dovže - Črni vrh56
Dovže - Črni vrh57
Diskusija o izletu Dovže - Črni vrh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki