Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Pohorje, Dravinjske gorice in Haloze / Lasina / Koča na Klopnem vrhu - Lasina

Koča na Klopnem vrhu - Lasina

Natisni
Izhodišče: Koča na Klopnem vrhu (1260 m)
Širina/Dolžina: 46,5018°N 15,3991°E
Čas hoje: 2 h
Zahtevnost: lahko brezpotje
Višinska razlika: 152 m
Višinska razlika po poti: 305 m
Zemljevid: Pohorje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze
Ogledov: 248
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 39
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Dravograd, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Mariboru. Kmalu za krajem Ožbalt zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo desno preko mostu čez reko Dravo v smeri kraja Lovrenc na Pohorju. Na drugi strani reke se cesta prične nekoliko vzpenjati in nas že kmalu pripelje na naslednje križišče, kjer nadaljujemo levo v smeri vasi Činžat (desno Lovrenc na Pohorju). V Činžatu, kjer se nam priključi še cesta iz Ruš nadaljujemo desno v smeri Koče na Klopnem vrhu. Nad vasjo cesta postane makadamska, le ta pa se sprva vzpenja ob Lamprehtovem potoku. Višje nas cesta vodi mimo kmetije Lampreht, mi pa cesti v križiščih sledimo v smeri Koče na Klopnem vrhu. Ko prispemo do omenjene koče, pa parkiramo na primernem mestu ob njeni bližini.
b) Zapeljemo se v Ruše (do sem iz Maribora ali Selnice ob Dravi) nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Lovrencu na Pohorju. Ko prispemo do vasi Činžat, zapustimo cesto, ki vodi proti Lovrencu na Pohorju in z vožnjo nadaljujemo levo po sprva še asfaltni cesti v smeri Koče na Klopnem vrhu. Nad vasjo cesta postane makadamska, le ta pa se sprva vzpenja ob Lamprehtovem potoku. Višje nas cesta vodi mimo kmetije Lampreht, mi pa cesti v križiščih sledimo v smeri Koče na Klopnem vrhu. Ko prispemo do omenjene koče, pa parkiramo na primernem mestu ob njeni bližini.
c) Z avtoceste Ljubljana - Maribor se usmerimo na izvoz Slovenske Konjice ter z vožnjo nadaljujemo proti omenjenemu kraju. Iz Slovenskih Konjic nadaljujemo proti Zrečam, mi pa v nadaljevanju cesti sledimo v smeri Rogle. Ko prispemo na Roglo nadaljujemo vožnjo po glavni cesti, mi pa se po njej spustimo do Koče na Pesku. Pri omenjeni koči nadaljujemo desno v smeri Osankarice in Koče na Klopnem vrhu. V nadaljevanju makadamski cesti, nato na vseh naslednjih križiščih sledimo v smeri Koče na Klopnem vrhu. Parkiramo na primernem mestu v bližini omenjene koče.
Opis poti:
Na južni strani koče opazimo oznake za Klopni vrh in Pesek, ki nas usmerijo na pot, ki se prečno vzpne skozi gozd. Kolovoz, po katerem hodimo nas v nekaj minutah pripelje na makadamsko cesto, po kateri nadaljujemo vzpon. S ceste se kmalu v desno odcepi prva pot na Klopni vrh, odcep pa ni označen, nekaj minut naprej pa še druga, slednji odcep pa je označen s smernimi tablami.
Nadaljujemo v smeri Peska ter s hojo nadaljujemo po cesti, ki se postopoma prične spuščati, ko po krajšem spustu dosežemo močvirnat del imenovan Skrbinsko borovje pa gremo s ceste levo na markirano pot, ki je v nadaljevanju zaradi močvirja precej vlažna. Pot se večinoma nadaljuje ob kolovozu, na manj blatnih delih pa tudi po kolovozu. Sledi nekaj krajših vzponov in spustov, nato pa dosežemo označeno razpotje, kjer se nam z leve priključi še markirana pot z Osankarice, malo naprej pa dosežemo makadamsko cesto, kateri sledimo v desno, po njej pa hodimo do levega ovinka, kjer nas markacije za Roglo usmerijo naravnost na kolovoz, ki se prehodno strmeje vzpne. Sledi nekaj razpotij, kjer sledimo markacijam, pot pa se nadaljuje po in ob kolovozu, s katerega se nam prehodno odpre lep pogled proti Rogli in razglednemu stolpu na njej. Sledi nekoliko daljši spust in pri Zgornji brvi dosežemo križišče cest in označeno razpotje.
Nadaljujemo naravnost po cesti, ki vodi proti Koči na Pesku in Rogli (desno navzdol po markirani poti Lovrenc na Pohorju), ko cesta zavije nekoliko v levo pa jo zapustimo in na slabše označenem razpotju nadaljujemo naravnost na kolovoz. Po kolovozu se strmeje vzpnemo, na številnih razpotjih pa pazljivo sledimo markacijam. Pot se višje položi in se razcepi.
V levo se nadaljuje markirana pot, ki vodi dalje proti Koči na Pesku, mi pa nadaljujemo naravnost po neoznačeni stezici, ki nas v nekaj minutah pripelje iz gozda, kjer so ruševine Kocafurove koče in nov lesen paviljon.
Tu gremo desno in s hojo nadaljujemo po lažjem brezpotju, držimo pa se nekako severne smeri. Po nekaj minutah rahlega do zmernega vzpona skozi gozd pa prispemo na neizrazit vrh Lasine.
Koča na Klopnem vrhu - Zgornja brv 1:15, Zgornja brv - Lasina 0:45.
Opis in slike se nanašajo na stanje jeseni 2021.
zemljevid poti - Lasina
Ob poti: Zgornja brv (1270m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Koča na Klopnem vrhu - Lasina1
Koča na Klopnem vrhu - Lasina2
Koča na Klopnem vrhu - Lasina3
Koča na Klopnem vrhu - Lasina4
Koča na Klopnem vrhu - Lasina5
Koča na Klopnem vrhu - Lasina6
Koča na Klopnem vrhu - Lasina7
Koča na Klopnem vrhu - Lasina8
Koča na Klopnem vrhu - Lasina9
Koča na Klopnem vrhu - Lasina10
Koča na Klopnem vrhu - Lasina11
Koča na Klopnem vrhu - Lasina12
Koča na Klopnem vrhu - Lasina13
Koča na Klopnem vrhu - Lasina14
Koča na Klopnem vrhu - Lasina15
Koča na Klopnem vrhu - Lasina16
Koča na Klopnem vrhu - Lasina17
Koča na Klopnem vrhu - Lasina18
Koča na Klopnem vrhu - Lasina19
Koča na Klopnem vrhu - Lasina20
Koča na Klopnem vrhu - Lasina21
Koča na Klopnem vrhu - Lasina22
Koča na Klopnem vrhu - Lasina23
Koča na Klopnem vrhu - Lasina24
Koča na Klopnem vrhu - Lasina25
Koča na Klopnem vrhu - Lasina26
Koča na Klopnem vrhu - Lasina27
Koča na Klopnem vrhu - Lasina28
Koča na Klopnem vrhu - Lasina29
Koča na Klopnem vrhu - Lasina30
Koča na Klopnem vrhu - Lasina31
Koča na Klopnem vrhu - Lasina32
Koča na Klopnem vrhu - Lasina33
Koča na Klopnem vrhu - Lasina34
Koča na Klopnem vrhu - Lasina35
Koča na Klopnem vrhu - Lasina36
Koča na Klopnem vrhu - Lasina37
Koča na Klopnem vrhu - Lasina38
Koča na Klopnem vrhu - Lasina39
Diskusija o izletu Koča na Klopnem vrhu - Lasina
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki