Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Cjanovca / Mače - Cjanovca (Mačenska pot in po JV grebenu)

Mače - Cjanovca (Mačenska pot in po JV grebenu)

Natisni
Izhodišče: Mače (600 m)
Širina/Dolžina: 46,3131°N 14,4187°E
Ime poti: Mačenska pot in po JV grebenu
Čas hoje: 3 h 35 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 1220 m
Višinska razlika po poti: 1275 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 21.587
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 50
Število komentarjev: 10
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo proti središču omenjenega kraja, od tam pa sledimo oznakam za Mače. Ko prispemo v Mače, na označenem križišču nadaljujemo desno (levo Bašelj, naravnost cerkev sv. Miklavža (cerkev ni dostopna z avtomobilom)) ter se po ozki cesti zapeljemo nad vas, kjer se nahaja večje označeno parkirišče.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - zahod ter v prvem križišču nadaljujemo levo. V nadaljevanju se peljemo skozi podvoz pod avtocesto, nato pa prispemo do krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri Golnika. Pot naprej nas vodi skozi naselje Mlaka pri Kranju, mi pa na koncu naselja nadaljujemo desno v smeri naselja Srakovlje. Sledi vožnja skozi Srakovlje, Spodnjo Belo, Srednjo Belo do Zgornje Bele, kjer nadaljujemo desno proti Preddvoru. V Preddvoru opazimo oznake za Mače, ki nas usmerijo levo mimo osnovne šole na cesto, ki se vzpne do Mač. Ko prispemo v Mače, na označenem križišču nadaljujemo desno (levo Bašelj, naravnost cerkev sv. Miklavža (cerkev ni dostopna z avtomobilom)) ter se po ozki cesti zapeljemo nad vas, kjer se nahaja večje označeno parkirišče.
Opis poti:
Na koncu parkirišča bomo opazili markacije, ki nas usmerijo na širok kolovoz, ki se sprva zložno vzpenja. Kolovoz ima na začetku nekaj manjših razpotij, mi pa se držimo nekoliko desno in ves čas nadaljujemo po markirani poti. Kolovoz se višje nekajkrat za kratek čas strmeje vzpne, nato pa nas pripelje do smernih tabel, kjer nadaljujemo levo v smeri Hudičevega boršta.
Pri smernih tablah zapustimo kolovoz in vzpon nadaljujemo po markirani peš poti, ki se prične vse strmeje vzpenjati skozi vse bolj strnjen gozd. Višje se gozd razredči, pot pa nas pripelje iz gozda na vse bolj razgledna travnata pobočja Zaplate, kjer pred seboj že vidimo Hudičev boršt. Tu se pot še enkrat strmeje vzpne, nato pa se priključi za spoznanje širši poti, ki pride s Kališča oz. iz Mač (možnost sestopa). Tu nadaljujemo desno in pot nas že po nekaj korakih pripelje ob rob gozda, kjer opazimo prijeten studenček. Nadaljujemo v gozd in po 3 minutah nadaljnje hoje prispemo do zavetišča v Hudičevem borštu (zavetišče je trenutno še v gradnji - november 2009).
Od zavetišča nadaljujemo proti vzhodu po poti, ki se najprej za kratek čas spusti, nato pa preide iz gozda na prostrana travnata pobočja, kjer v zmernem vzponu preči občasno precej strma travnata pobočja (predvsem v mokrem nevarnost zdrsa). Po približno 20 minutah hoje od zavetišča pot ponovno preide v gozd, kjer se nato nadaljuje vse do razpotja, kjer se nam priključi pot z Javorovega vrha, doma Čemšenik in sv. Jakoba.
Nadaljujemo levo v smeri Cjanovce in Srednjega vrha po poti, ki se prične strmeje vzpenjati po in ob vzhodnem grebenu Cjanovce. Višje nas pot pripelje iz gozda na pobočja porasla z rušjem, mi pa nadaljujemo po vse bolj strmi in mestoma zelo razgledni poti. Pot, s katere se nam odpirajo lepi razgledi na Kočno, Grintovec, Kalški greben in Gorenjsko, se počasi obrača rahlo proti levi. Tej vse bolj razgledni in razmeroma strmi poti, nato sledimo vse do vrha Cjanovce, na kateri stoji klop in manjši možic.
Mače - Hudičev boršt 1:50, Hudičev boršt - Cjanovca 1:45.
zemljevid poti - Cjanovca
Ob poti: Zavetišče v Hudičevem borštu (1328m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Srednji vrh
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Mače - Cjanovca1
Mače - Cjanovca2
Mače - Cjanovca3
Mače - Cjanovca4
Mače - Cjanovca5
Mače - Cjanovca6
Mače - Cjanovca7
Mače - Cjanovca8
Mače - Cjanovca9
Mače - Cjanovca10
Mače - Cjanovca11
Mače - Cjanovca12
Mače - Cjanovca13
Mače - Cjanovca14
Mače - Cjanovca15
Mače - Cjanovca16
Mače - Cjanovca17
Mače - Cjanovca18
Mače - Cjanovca19
Mače - Cjanovca20
Mače - Cjanovca21
Mače - Cjanovca22
Mače - Cjanovca23
Mače - Cjanovca24
Mače - Cjanovca25
Mače - Cjanovca26
Mače - Cjanovca27
Mače - Cjanovca28
Mače - Cjanovca29
Mače - Cjanovca30
Mače - Cjanovca31
Mače - Cjanovca32
Mače - Cjanovca33
Mače - Cjanovca34
Mače - Cjanovca35
Mače - Cjanovca36
Mače - Cjanovca37
Mače - Cjanovca38
Mače - Cjanovca39
Mače - Cjanovca40
Mače - Cjanovca41
Mače - Cjanovca42
Mače - Cjanovca43
Mače - Cjanovca44
Mače - Cjanovca45
Mače - Cjanovca46
Mače - Cjanovca47
Mače - Cjanovca48
Mače - Cjanovca49
Mače - Cjanovca50
Diskusija o izletu Mače - Cjanovca (Mačenska pot in po JV grebenu)
Parkeljc31. 12. 2010
Včeraj izbral to turo, res da malo pozno štartal, ob 11-ih, temu primeren prihod v dolino, v trdi temi ob 17.20 ! Do poti, kjer se združita iz smeri Kokre snega skoraj ni, naprej pa zna bit kar moteč, čeprav ga ni veliko, saj se med rušjem, če ni pomrznjen zelo predira. Tik pod vrhom na nekaterih mestih nevarnost zdrsa, zato zadnje metre premagam s klasičnimi derezami. Vrh dosežem ob 15-ih, čudovit razgled na vse strani, za Srednji vrh mi zmanjka časa, zato jo na hitro ucvrem proti Hudičevem borštu in naprej v dolino, kamor prispem skoraj v trdi temi. Ni odveč vedeti, da je na tej poti velika nevarnost plazov (nekaj jih je bilo še na poti), saj je strmina precejšnja.
golmat20. 02. 2011
HRIBOŽERCI,
GORE IN HRIBI SO QL nasmehnasmehnasmehnasmeh

9.2.2011 šel na Cjanovco iz Preddvora čez Potoško goro, Javorjev vrh in naprej na Cjanovco - tura je zelo,zelo lepa,ne preveč naporna in te nagradi z zares lepim pogledom na okoliške vrhove,˝Kranjsko dolino˝,dolino Kokre,Grintovec, Kočno,Kalški greben in ....nasmeh. V tem času mi je narava postregla s pogledi,ki so samo za BOGOVE. Sigurno bom šel na Cjanovco takoj, ko bo pomlad malo bolj zabredla v naše kraje in bo že tudi cvetja v izobilju.
Iz Preddvora pa na vrh sem potreboval cca. 4 ure zmerno počasne hoje.

Kdor zna prisluhniti tihi govorici naših planin in gora, ve kaj je QuuuL.
FLEKSARCA21. 02. 2011
Ja poj pa QUULvelik nasmeh.
funnyboy6. 06. 2014
Ali kdo ve, če je Mačenska pot lepo očiščena ali je še veliko podrtih dreves?
Kobra 16. 06. 2014
Pot je lepo očiščena nasmeh...
funnyboy6. 06. 2014
Hvala ti nasmeh
Lisica29. 04. 2015
Danes naredila pot iz Mač gor čez Dolge njive na Srednji vrh in bližnjo Cjanovco in spust po zgoraj opisani poti na Hudičev boršt. Zelo lepa krožna pot za nabiranje kondicije.
mojlajf21. 04. 2019
Je bil kdo te dni gor, še kaj snega? Hvala za info.
KarmenT21. 04. 2019
V petek, 19.4., po Mačenski poti na Cjanovco in Srednji vrh. Čudoviti razgledi na vse strani. Tik pod vrhom Cjanovce nekaj malega ojuženega snega, ki se ga preči brez težav. Prav tako nekaj malega snega naprej proti Srednjemu vrhu. Sestop v smeri planine Dolga njiva, kjer se priključi pot iz Malega Grintovca. Kar nekaj snega, vidna le slaba sled, a sneg ojužen in sestop brez težav. Direktno pot z vrha Srednjega vrha sva očitno spregledala in naredila malo daljšo. Prehodno brez zimske opreme. Zelo lep dan.
tango5. 05. 2022 16:55:13
Danes po Mačenski po JV grebenu na Cjanovco, potem na Sr. vrh in namesto direktno na Dolge njive podaljšava po poti proti M. Grintovcu. Na sedlu obrneva nazaj proti Dolgim njivam in dol v Mače. Vsega skupaj 13 km in nekaj čez 1350 višincev. Bilo je lepo, sploh del po grebenu. Od Sr. vrha proti M. Grintovcu še malo snega in nekaj potopov do blatnikov, ampak pod črto, krasna tura to ob še pravem času, ko ni bilo koprene in zato so bili razgledi dobri.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki