Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Strelovec / Robanov kot - Strelovec

Robanov kot - Strelovec

Natisni
Izhodišče: Robanov kot (650 m)
Širina/Dolžina: 46,3948°N 14,703°E
Čas hoje: 3 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 1113 m
Višinska razlika po poti: 1113 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 51.927
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 27
Število komentarjev: 25
Dostop do izhodišča:
Preko prelaza Volovljek (Kranjski Rak) ali iz Mozirja se zapeljemo v Luče, nato pa sledimo oznakam za Solčavo in Logarsko dolino. Ko prispemo v naselje Robanov Kot nas oznake za alpsko dolino Robanov kot usmerijo levo na stransko cesto, po kateri se peljemo do parkirišča v bližini kmetije Roban, kjer parkiramo. Parkiramo lahko tudi že 500 m nižje, kjer je še eno urejeno parkirišče, parkirati pa ne smemo na parkirišču penziona Govc-Vršnik, ker posledično ni prostora za goste penziona.
Opis poti:
Če smo parkirali na spodnjem parkirišču nadaljujemo po cesti do parkirišča pri kmetiji Roban, le nekaj metrov naprej od zadnjega parkirišča pa prispemo na križišče, kjer nadaljujemo ostro desno (naravnost Robanova planina - rampa). Cesti, ki se nato prične strmeje vzpenjati sledimo vse do kmetije Knez (do sem potrebujemo približno 1,5 ure).
Le nekaj metrov pred kmetijo je križišče, kjer nadaljujemo po levi cesti (pot naravnost vodi čez dvorišče), kateri se po daljšem ovinku priključi tista cesta, ki vodi čez dvorišče. Ob cesti pa nato po nekaj minutah hoje od kmetije, opazimo leseno planinsko tablo z napisom Strelovec, ki nas usmeri levo ter rahlo navzdol, na kolovoz. Kolovoz naprej preči manjši studenček, ki v sušnih dneh presahne, nato pa se začne vzpenjati večinoma skozi gozd in se višje spremeni v strmo pešpot, ki nato preči nekaj strmih pobočij. Pot višje preide v strnjen gozd, ki se konča z lepo razgledno točko, s katere se nam odpre lep pogled na vrhove in ostenja nad Robanovim kotom. Sledi prečenje delno poraščenih travnatih pobočij, nato pa gre pot v gozd, za katerim stopimo na razgledno Knezovo planino.
Za planino gre pot v gozd in se v prečnem vzponu začne strmo vzpenjati. Ko ponovno stopimo iz gozda se steza nenadoma izgubi. Tu se usmerimo desno proti glavnemu grebenu, ki ga dosežemo po dobrih 5 minutah strmega vzpona (na tem delu je več manjših stezic, ki nas pripeljejo do grebena). Na grebenu nadaljujemo desno (levo Krofička in Klemenča jama) in vzpon nadaljujemo po deloma poraščenem vršnem grebenu Strelovca. Po 10 minutah grebenske hoje pa dosežemo razgleden vrh Strelovca.
Robanov kot - Knezova planina 2:30, Knezova planina - Strelovec 30 minut.
zemljevid poti - Strelovec
Ob poti: Knezova planina (1520m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Robanov kot - Strelovec1
Robanov kot - Strelovec2
Robanov kot - Strelovec3
Robanov kot - Strelovec4
Robanov kot - Strelovec5
Robanov kot - Strelovec6
Robanov kot - Strelovec7
Robanov kot - Strelovec8
Robanov kot - Strelovec9
Robanov kot - Strelovec10
Robanov kot - Strelovec11
Robanov kot - Strelovec12
Robanov kot - Strelovec13
Robanov kot - Strelovec14
Robanov kot - Strelovec15
Robanov kot - Strelovec16
Robanov kot - Strelovec17
Robanov kot - Strelovec18
Robanov kot - Strelovec19
Robanov kot - Strelovec20
Robanov kot - Strelovec21
Robanov kot - Strelovec22
Robanov kot - Strelovec23
Robanov kot - Strelovec24
Robanov kot - Strelovec25
Robanov kot - Strelovec26
Robanov kot - Strelovec27
Diskusija o izletu Robanov kot - Strelovec
martina5614. 12. 2006
PREČUDOVITO ZA NAS ZAČETNIKE....
Gost15. 04. 2007
Super! Kakšen razgled!Sončna nedelja 15.4.07. Opis: z avtom sem se odpeljala z Robanovega kota do kmetije Knez,od tam pa peš naprej do Knezove planine, do tu ni več sledu snega! Prvič se sneg na poti pojavi v gozdu nad to planino (gaz je dobra,ampak jo sproti topi sonce s svetlobno hitrostjo),vendar samo do grebena(cca 30min.hoje po južnem snegu),kjer je kopno do samega vrha! Razgled:ČUDOVIT!!! Sestopila sem po isti poti, vendar je možno priti tudi do koče na Klemenči jami, ampak je na S strani še zelo veliko snega! Priporočam za dopoldansko turco, saj hoja traja res prbl. 1uro 40 min gor, dol pa gre hitreje 1 ura 15 min. LP Klavdija
jprim8. 10. 2008
In tako je bilo na Strelovcu, oziroma pogled s Strelovca 5. 10. 2008. Skratka prečudovito.
jprim8. 10. 2008
Pa ubadam se s pošiljanjem fotografij in upam, da mi bo uspelo, če ne pa več sreče prihodnjič ...
geppo8. 10. 2008
Tukaj ne bo šlo..
Pojdi na trenutna razmere - Strelovc je že odprt in tam naloži!
Lp
jprim8. 10. 2008
Berem in berem, ampak res ne najdem na trenutnih razmerah Strelovca. Ali pa ...?
Jany9. 10. 2008
Če pa vpišeš "STRELOVEC" in ne "STRELOV'C" bo pa šlo. Le poskusi!

LP
hasto27. 07. 2009
Ima kdo kakšne izkušnje s turno smuko s Strelovca proti Robanovemu kotu?
Danes sem bil na vrhu (smer vzpona z Logarske prek Klemenče jame in nazaj) in so mi delovala travnata pobočja, ki se spuščajo proti robanovemu kotu zanimiva za presmučat vendar ne vem kakšne so razmere nižje v gozdnem delu spusta proti Robanovemu kotu.
Alpinist239. 07. 2010
Lepša pot je pa še iz Icmanikove planine.
ditka22. 08. 2012
...bili v soboto, parkirnine niso pobirali in ker smo želeli parkirati na tem omenjem zadnjem plačljivem parkirišču smo se potem odpeljali celo do knezove kmetije...potem pa po opisu dalje....bilo je krasno...
garmont21. 11. 2015
Še preden prispemo na Knezovo planino se odcepi desno lepa stezica ( slika št.16 ), ki nas odpelje direkt na vrh. Opisano pot čez Knezovo planino pa lahko izkoristimo za povratek na Robanovo stran.
fpetel19. 10. 2016
Lepa tura.
Včeraj smo se uspeli na poti izguiti.
Nekoliko čudno označeno in dalje nisem videl markacije, tako, da smo pred planino zavili desno v pobočje po zaraščenih ovčjih poteh in strmih travah do grebena in levo na vrh.
Zanimivo, vendar odsvetujem v mokrem in za navzdol.
fpetel19. 10. 2016
Lepa tura.
Včeraj smo se uspeli na poti izguiti.
Nekoliko čudno označeno in dalje nisem videl markacije, tako, da smo pred planino zavili desno v pobočje po zaraščenih ovčjih poteh in strmih travah do grebena in levo na vrh.
Zanimivo, vendar odsvetujem v mokrem in za navzdol.
ljubitelj gora9. 10. 2016
Okrog slike 16 je odcep za gor, lani podobno šel po strmih travah na greben in nadaljeval po grebenu do Krofičke.
garmont13. 12. 2018
Namesto levo navzdol ( slika 10 ), po novem nadaljujemo naravnost po cesti do prvega desnega ovinka. Od tu naravnost po slabšem kolovozu ( smerna tabla ). Po cca 100 metrih se opuščena spodnja in nova zgornja pot združita. Dalje po zgornjem opisu...
franjo661. 03. 2019
Kakšne so razmere?
Hvala za odgovor
Lp
seinfeld17. 06. 2019
Včeraj smo opravili ta izlet. Tudi mi smo se peljali skoraj do Knezove kmetije, parkirali smo v gozdu pod njo. Da bi pešačil uro in pol po prašni cesti bi bil čisti mazohizem.
Pred knezovo planino smo zavili desno navzgor po nemarkirani poti do vrha, nazaj po markirani. Po poti in na vrhu so nori razgledi.
Cela pot je solidno označena, so pa markacije stare in ponekod zbledele. Je treba biti pozoren in prebrati komentarje pod navodili.
postopač17. 06. 2019
Tudi midva včeraj gor.Peš od Govca, ja tudi po cesti, ki je prašna zaradi avtomobilov in kombijev, kot je bil vaš. Tako da, planinci hodimo peš in nismo zaradi tega mazohisti, kajne?
geppo18. 06. 2019
Iz Solčave vodi stara pot, ki se prične oziroma konča 100nad cerkvico Marije Snežne. Je zelo lepo izpeljana po gozdu. Nekoč so jo uporabljali Knezi/Haudeji za pristop do Solčave ( obiskovanje bogoslužja in drugih dejavnosti ). Je markirana in lepo vidna. Opažam, da ni preveč obiskana. Je pa težava v začetku in na koncu poti. Nad cerkvico jo je presekala gozdna vlaka, na koncu pri Haudeju, ko prideš ven na travnik je je pa deloma uničil hudournik.
Parkiraš lahko na parkirišču pri cervi v Solčavi ( veliko parkirišče ). Potem grem čez pašnik, ki je ograjen ( paša ovc ). Na koncu so pašna vrata. Ko jih odpreš si na začetku poti. V hudourniškem grabnu nad pašnikom je lepo vidna potka. Nekaj časa pelje ob potoku potem skrene levo in te pripelje na blatno gozdno vlako. Po vlaki cck. 500m ( smer SV )potem vidiš v da z vlake se strmo ( nabrežina vlake ) povzpnejo pohodniki v gozd ( desno ) - strmo ). V gozdu pa takoj uloviš vidno potko in markacije. Pot je tako lepo izpeljana da je uživanje, ko greš po njej. Potem kmalu prideš zopet na vlako, ki je presekala potko. Po tej vlaki se vzpenjaš cc. 10 - 15min )in na koncu vlake zopet v gozd, kjer je vidna pot. Malo pred Haudeju tik predno stopiš na njihov travnik je hudournik delno uničil pot. Temu se lahko izogneš da greš cck. 50m nižje po gozdni vlaki, ki te pripelje na travnik. Torej prideš ven cck. nekaj sto metrov od domačije Haudej. Ko enkrat osvojiš to pot se boš še večkrat vrnil na njo.
Nekaj insertov te poti je na mojih objavah: Trenutne razmere / Strelovec 11.10.2018
Malo pozornosti je potrebno, da loviš markacije/sledi poti in problemov ne smelo biti!!
Želim vam lep izlet v tem koncu
lp
Planinecizgg22. 02. 2020
Zdravo,
ali kdo ve,kakšne so trenutno razmere na tej poti. Lep pozdrav.
Tejama28. 12. 2020
Tudi mene zanima kakšne so sedaj razmere. Sedaj v teh dneh naj bi tudi še kaj zapadlo. Hvala za odgovor.
zokipoki28. 12. 2020
Strelovec je v celoti zasnežen in v nasledjih dneh lahko zapade še veliko snega. Zimski Strelovec ni lahka tura.
kiht26. 06. 2021 19:46:21
Pozdravljeni,zanima me kaksno je stanje poti? Hvala
zokipoki26. 06. 2021 21:21:50
Če te zanima sneg, je kopno. Drugače pa je pot v srednjem delu med Knezom in Knezovo planino delno uničena zaradi vlak, vendar sledljiva in prehodna. Lp
garmont25. 03. 2023 15:13:35
Pri opisu poti je treba povedati, da planinska pot od Kneza naprej ne vodi več levo navzdol (sliki 10 in 11), ampak se nadaljuje po cesti naprej do označenega odcepa levo.
Tudi višje, pot ne gre več po gozdu, ampak se drži nove vlake in je tudi na novo markirana (sliki 12 in 13).
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki