Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Smrekovec / Andrejev dom na Slemenu - Smrekovec

Andrejev dom na Slemenu - Smrekovec

Natisni
Izhodišče: Andrejev dom na Slemenu (1086 m)
Širina/Dolžina: 46,4382°N 14,9642°E
Čas hoje: 3 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 491 m
Višinska razlika po poti: 700 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 20.489
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 23
Število komentarjev: 5
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Maribor se usmerimo na izvoz Velenje in cesti sledimo do omenjenega mesta. Iz Velenja pa nadaljujemo v smeri Šoštanja. Iz Šoštanja vožnjo nadaljujemo v smeri Črne na Koroškem, a le do prelaza Spodnje Sleme, kjer zavijemo levo proti Andrejevem domu. Čez 100m pridemo na naslednje križišče, kjer nadaljujemo levo do Andrejevega doma pred katerim parkiramo.
b) S Koroške strani se najprej zapeljemo do Črne na Koroškem in cesti naprej sledimo proti Šoštanju. Na prelazu Spodnje Sleme zavijemo desno proti Andrejevem domu. Naprej sledimo zgornjemu opisu.
Opis poti:
Od Andrejevega doma nadaljujemo po cesti v smeri doma na Smrekovcu. Cesta nas že hitro pripelje na prvo križišče, kjer nadaljujemo levo navzgor. Naprej sledimo cesti, ki se še nekaj časa vzpenja, nato pa se začne zložno spuščati do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo desno. To cesto pa kmalu zapustimo saj nas markacije usmerijo levo na kolovoz, ki se sprva zmerno, nato pa kar strmo vzpenja. Sledi ena ura hoje z nekaj spusti in vzponi do razpotja, kjer se nam z desne priključi pot iz Črne na Koroškem. Le malo naprej pa pridemo na cesto, kjer nadaljujemo v smeri Smrekovca. Od tu naprej, pa vse do razpotja, katerega dosežemo po približno 30 minutah nadaljnje hoje, se cesta rahlo vzpenja. Na razpotju, zapustimo cesto in se usmerimo desno na široko peš pot, ki nas v zmernem vzponu, sprva skozi gozd, nato pa čez travnato pobočje pripelje do Doma na Smrekovcu.
Od doma nadaljujemo po poti v smeri Smrekovca. Pot se sprva zmerno vzpne čez travnato pobočje, nato pa gre v gozd, kjer se za krajši čas strmo vzpne. Strmina hitro popusti in pot nas pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo rahlo desno v smeri Smrekovca (levo Komen). Pot naprej nas pelje skozi vse bolj redek gozd kar strmo navzgor. Po nekaj minutah dokončno pridemo iz gozda in pot se položi. Sledi le še nekaj minut lahkotne hoje, po razglednem vršnem slemenu Smrekovca do kamnite piramide, ki jo vidimo na vrhu.
zemljevid poti - Smrekovec
Ob poti: Kramarica (1124m), Dom na Smrekovcu (1375m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Krnes, Komen
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Andrejev dom na Slemenu - Smrekovec1
Andrejev dom na Slemenu - Smrekovec2
Andrejev dom na Slemenu - Smrekovec3
Andrejev dom na Slemenu - Smrekovec4
Andrejev dom na Slemenu - Smrekovec5
Andrejev dom na Slemenu - Smrekovec6
Andrejev dom na Slemenu - Smrekovec7
Andrejev dom na Slemenu - Smrekovec8
Andrejev dom na Slemenu - Smrekovec9
Andrejev dom na Slemenu - Smrekovec10
Andrejev dom na Slemenu - Smrekovec11
Andrejev dom na Slemenu - Smrekovec12
Andrejev dom na Slemenu - Smrekovec13
Andrejev dom na Slemenu - Smrekovec14
Andrejev dom na Slemenu - Smrekovec15
Andrejev dom na Slemenu - Smrekovec16
Andrejev dom na Slemenu - Smrekovec17
Andrejev dom na Slemenu - Smrekovec18
Andrejev dom na Slemenu - Smrekovec19
Andrejev dom na Slemenu - Smrekovec20
Andrejev dom na Slemenu - Smrekovec21
Andrejev dom na Slemenu - Smrekovec22
Andrejev dom na Slemenu - Smrekovec23
Diskusija o izletu Andrejev dom na Slemenu - Smrekovec
kozo19. 02. 2012
Pot smo prehodili včeraj.Nihče ni gazil snega pred nami , tako da je bilo kar naporno.Dom na Smrekovcu je bil odprt, vreme čudovito, prav tako razgledi.Imeli smo se super.Za pot od Andrejevega doma do vrha Smrekovca in nazaj smo porabili 7ur.
Lp
B.Smart15. 09. 2013
Včeraj sva s kolegico prehodila omenjeno pot in moram reči, da sva se imela res lepo. Na poti, razen nekaj gobarjev, nisva srečala nikogar, sva pa našla nekaj jurčkov in se najedla borovnic, robid in malin. Nisem si mislil, da bom septembra jedel borovnice.
Opozoril pa bi rad na en del poti. Od Kramarice naprej, če se odločite za pot čez Bukov stan, je zgornji del, ko se pride s strmine, razširjena oziroma na novo narejena gozdna pot. Stare peš poti ni več, pa tudi markacije se tam končajo. Gozdna pot se po 300m celo razcepi in nikjer ni razvidno kam moramo it. Treba je izbrati zgornjo (desno)pot in po nekaj metrih vzpona pridemo na omenjeno razgledno jaso. Od tam naprej so pot in markacije spet lepo vidne. Moram reč, da nama je vzelo kar nekaj časa za preučevanje po zemljevidu in iskanja označb, preden sva se odločila it na slepo po gozdni poti.
Izlet vsekakor toplo priporočam, še posebej vzpon na vrh Smrekovca, saj je razgled čudovit. Pa še z brusnicami sva bila nagrajena nasmeh
jprim20. 01. 2019
Sicer malo pozneje, ampak nikoli ni prepozno. Pot, ki sva jo prehodila prejšnjo nedeljo, je polna različnih vtisov. Sedaj je pać več snega. Do vrha sva se povzpela po lovski poti. Gužva pri domu, na najini poti nisva srečala pohodnika v nobeno smer. Samotno in krasno. Prijazna oskrbnica v domu na Slemenu. Dober štrudelj in prava toplota v domu vabita naslednjič.
Lp! z
Tajka6731. 10. 2022 13:58:26
Čudovit pohod od Andrejevega doma do Smrekovca in nazaj. Hoja večinoma po gozdu, mir in tišina. Zamudila sem jabolčni štrudelj, zmazala pa borovničevega. Pohvale kuharjem in oskrbnikom.
frover24. 08. 2023 10:28:15
Lepa pot, ni sicer razgledna, je pa odlična za vroče poletje saj poteka domala v celoti po gozdu. Hvala markacistom za skrbno označeno traso nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki