Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Goli vrh / Belska Kočna - Goli vrh

Belska Kočna - Goli vrh

Natisni
Izhodišče: Belska Kočna (968 m)
Širina/Dolžina: 46,4023°N 14,5664°E
Čas hoje: 2 h 45 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 819 m
Višinska razlika po poti: 819 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 12.373
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 29
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
Najprej se zapeljemo na Jezersko, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Avstrije. Cesta se z Jezerskega v nekaj serpentinah vzpne na mejni prehod Jezerski vrh, od tam pa se v številnih serpentinah prične strmeje spuščati. Nižje pri kraju Bela / Bad Velach, pridemo na označeno križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Belske Kočne / Velacher Kotschna. Cesta naprej preči potok Bela in nas le nekaj metrov naprej pripelje na naslednje križišče. Tu nadaljujemo naravnost po desni cesti in z vožnjo nadaljujemo ob že omenjenem potoku. Tej cesti nato sledimo do urejenega parkirišča ob rampi, ki preprečuje nadaljnjo vožnjo.
Možen je tudi dostop preko Pavličevega sedla. V tem primeru pri kraju Bela nadaljujemo levo. Naprej sledimo zgornjemu opisu.
Zaradi izgradnje nove gozdne ceste (podatek iz leta 2009) na Jenkovo planino, je lahko parkirišče ob zapornici polno hlodovine, zato parkiramo že nekoliko nižje na primernem mestu ob cesti.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po cesti, le ta pa nas po 3 minutah hoje pripelje na križišče, kjer nadaljujemo po desni cesti v smeri vrha "Goli" (po slovensko Goli vrh, naravnost Savinjsko sedlo). Vzpon nadaljujemo po makadamski cesti, s katere se že kmalu v levo odcepi precej zaraščena markirana pot, ki vodi proti Jenkovemu sedlu. Sprva zložna pot se kmalu strmo vzpne nato pa nas pripelje do gozdne ceste, kateri sledimo v desno. Vzpon po cesti traja le nekaj korakov, nato pa nas markacije usmerijo na slabše uhojeno peš pot, ki višje še nekajkrat preči razmeroma novo gozdno cesto. Višje markirana pot dokončno zapusti gozdno cesto in se za tem še strmeje vzpne. Strmina nato postopoma popusti in precej zaraščena pot nas hitro pripelje do Jenkove planine, kjer stoji manjša neoskrbovana koča.
V bližini koče na Jenkovi planini bomo opazili avstrijsko smerno tablo z napisom "Goli 615", ki nas usmeri na sprva zložno peš pot. Pot gre že po nekaj korakih v gozd, kjer v komaj znatnem vzponu preči nekaj strmih in v mokrem za zdrs nevarnih pobočij. Nekoliko naprej pot preide na neizrazit vzhodni greben Golega vrha, kjer se začne vse strmeje vzpenjati. Višje pot postopoma preide iz gozda na vse bolj razgledna pobočja Golega vrha. Ko že mislimo, da imamo do vrha le še nekaj korakov, pa se nam odpre pogled na "glavni" vrh do katerega, pa imamo še slabih 5 minut hoje.
Opisana planinska pot je do nadaljnjega ZAPRTA (julij 2009).
zemljevid poti - Goli vrh
Ob poti: Jenkova planina (1495m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Belska Kočna - Goli vrh1
Belska Kočna - Goli vrh2
Belska Kočna - Goli vrh3
Belska Kočna - Goli vrh4
Belska Kočna - Goli vrh5
Belska Kočna - Goli vrh6
Belska Kočna - Goli vrh7
Belska Kočna - Goli vrh8
Belska Kočna - Goli vrh9
Belska Kočna - Goli vrh10
Belska Kočna - Goli vrh11
Belska Kočna - Goli vrh12
Belska Kočna - Goli vrh13
Belska Kočna - Goli vrh14
Belska Kočna - Goli vrh15
Belska Kočna - Goli vrh16
Belska Kočna - Goli vrh17
Belska Kočna - Goli vrh18
Belska Kočna - Goli vrh19
Belska Kočna - Goli vrh20
Belska Kočna - Goli vrh21
Belska Kočna - Goli vrh22
Belska Kočna - Goli vrh23
Belska Kočna - Goli vrh24
Belska Kočna - Goli vrh25
Belska Kočna - Goli vrh26
Belska Kočna - Goli vrh27
Belska Kočna - Goli vrh28
Belska Kočna - Goli vrh29
Diskusija o izletu Belska Kočna - Goli vrh
Koroški hams29. 09. 2018
Šel danes z Belske Kočne na Jenkovo planino. Pot je še vedno izredno zaraščena, dodatno pa še deloma opustošena od zimskega viharja 2017, ki je pometal drevesa po 'poti', deloma pa je 'pot' izginila zaradi lesnih del. Nadaljevanje markirane poti na sliki številka 9 ni bilo za najti. Zaradi tega sem zapustil cesto in jo mahnil po celem navzgor in višje zopet našel gozdno cesto. Nadaljeval po cesti, dokler se ni od desne pridružila markirana pot. Nadaljeval po gozdni cesti do naslednjega ovinka (treba bi bilo še dosti dalje po gozdni cesti naprej). Ker nikjer ni bilo markacije sem se vrnil do prejšnega združenja markirane poti in gozdne ceste. Tam sem se odločil, da zopet skusim srečo po celem navzgor. Poiskal sem si stezice po strmem navzgor. Na markirano pot sem zopet naletel šele nekaj 10 višinskih metrov pod Jenkovo planino. V sestopu zopet skusil slediti markirani poti. Čeprav sem sledil markacijam večinoma nisem vedel kje naj je steza. Pri sestopu sem videl, da se bi moral dosti dalje držati gozdne ceste (velja predvsem za mesto, kjer sem drugič iskal pot). Pri sestopu sem z dodatno pazljivostjo v bližini slike štev. 9 sledil markirane poti in kljub temu nisem mogel najti vstopa oz. odcepa od gozdne ceste. Verjetno steza zginila z leti pod visoko travo in grmovjem.
Užival sem turo od prvega do zadnjega metra, saj je po moji varianti pot bila 60% brezpotje in 40% markirano brezpotje ter 100% jurčki.
Na nevralgičnih mestih (vedno ko se pot združi z gozdno cesto) manjkajo markacije. Navsploh je pot v spodnjem delu skromno markirana. Še najbolj v pomoč sta bila možička, ki sta bila postavljena pri dveh odcepih markirane poti z gozdne ceste.
Vožnja po cesti do parkirišča v Belski Kočni je dovoljena od 1.4 do 2.11 od 5.00 - 18.00 (stanje 29.9.2018).
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki