Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Javorov vrh / Mače - Javorov vrh (Mačenska pot)

Mače - Javorov vrh (Mačenska pot)

Natisni
Izhodišče: Mače (600 m)
Širina/Dolžina: 46,3131°N 14,4187°E
Ime poti: Mačenska pot
Čas hoje: 2 h 50 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 834 m
Višinska razlika po poti: 885 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 3.137
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 46
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo proti središču omenjenega kraja, od tam pa sledimo oznakam za Mače. Ko prispemo v Mače, na označenem križišču nadaljujemo desno (levo Bašelj, naravnost cerkev sv. Miklavža (cerkev ni dostopna z avtomobilom)) ter se po ozki cesti zapeljemo nad vas, kjer se nahaja večje označeno parkirišče.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - zahod ter v prvem križišču nadaljujemo levo. V nadaljevanju se peljemo skozi podvoz pod avtocesto, nato pa prispemo do krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri Golnika. Pot naprej nas vodi skozi naselje Mlaka pri Kranju, mi pa na koncu naselja nadaljujemo desno v smeri naselja Srakovlje. Sledi vožnja skozi Srakovlje, Spodnjo Belo, Srednjo Belo do Zgornje Bele, kjer nadaljujemo desno proti Preddvoru. V Preddvoru opazimo oznake za Mače, ki nas usmerijo levo mimo osnovne šole na cesto, ki se vzpne do Mač. Ko prispemo v Mače, na označenem križišču nadaljujemo desno (levo Bašelj, naravnost cerkev sv. Miklavža (cerkev ni dostopna z avtomobilom)) ter se po ozki cesti zapeljemo nad vas, kjer se nahaja večje označeno parkirišče.
Opis poti:
Na začetku velikega parkirišča nad Mačami opazimo planinske smerne table, mi pa nadaljujemo desno, preko celega parkirišča v smeri Zavetišča v Hudičevem borštu, Javorovega oz. Javorjevega vrha, Potoške gore in sv. Jakoba. Od konca parkirišča se nadaljuje markiran kolovoz, po katerem nadaljujemo pot. Kolovoz, ki ima v spodnjem delu nekaj manjših razpotij, kjer sledimo markacijam, se sprva zložno do zmerno vzpenja, nato pa za kratek čas nekoliko bolj strmo. Za prečenjem hudournika se kolovoz postopoma položi in nas pripelje na označeno razpotje, kjer nas planinske smerne table usmerijo levo na dobro uhojeno in lepo vzdrževano planinsko pot. Markirana pot takoj preide v dokaj strnjen gozd, skozi katerega se nekaj časa vzpenja ob hudourniškem grabnu, nato pa zavije nekoliko bolj v desno ter nas v nekaj okljukih pripelje do manj opaznega razpotja, kjer se v levo odcepi pot proti Domu na Kališču (odcep je označen z napisom na drevesu), mi pa nadaljujemo naravnost, po poti, ki nas postopoma pripelje v bolj redek gozd. Višje se vse bolj redek gozd konča in pot nas pripelje na razgledna travnata pobočja, s katerih se nam odpre lep pogled po Gorenjski. Sledi še dobrih 10 minut vzpona po omenjenem travnatem pobočju in prispemo do izvira v Hudičevem borštu, ob katerem se nahaja označeno razpotje.
Ponovno nadaljujemo desno (levo Dom na Kališču, Dolga njiva, Srednji vrh...) ter po minuti ali dveh nadaljnje hoje prispemo do Zavetišča v Hudičevem borštu.
Od zavetišča nadaljujemo proti vzhodu, kjer hitro zapustimo Hudičev boršt in prispemo do mesta, kjer stopimo iz gozda. Na začetnem delu, kjer stopimo iz gozda, nam je v zmernem spustu v pomoč jeklenica, ki se nadaljuje še nekaj metrov prečenja preko razmeroma strmega pobočja. Pot se nadaljuje po dokaj strmem travnatem pobočju Zaplate, katero je v zimskem času izredno plazovito. Prečenje travnatega pobočja, ki je predvsem v mokrem na nekaj mestih nevarno za zdrs, sicer pa tehnično nezahtevno, se po približno 15 minutah konča in pot nas pripelje v gozd. Sledi še približno 15 minut prečenja skozi gozd, nato pa prispemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo rahlo desno v smeri Javorjevega vrha (levo Cjanovca in Srednji vrh, desno Potoška gora, Spodnja Kokra, sv. Jakob...).
Pot se nadaljuje po in ob sprva na nekaj mestih razglednem grebenu in se občasno tudi nekoliko spusti. Malo naprej pot preide v gozd ter se prične strmeje vzpenjati po severozahodnem grebenu Javorovega vrha. Malo pod vrhom se gozd konča, nas pa do razglednega vrha loči le še nekaj korakov vzpona.
Mače - Hudičev boršt 1:50, Hudičev boršt - Javorov vrh 1:00.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (maj).
zemljevid poti - Javorov vrh
Ob poti: Zavetišče v Hudičevem borštu (1328m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Mače - Javorov vrh1
Mače - Javorov vrh2
Mače - Javorov vrh3
Mače - Javorov vrh4
Mače - Javorov vrh5
Mače - Javorov vrh6
Mače - Javorov vrh7
Mače - Javorov vrh8
Mače - Javorov vrh9
Mače - Javorov vrh10
Mače - Javorov vrh11
Mače - Javorov vrh12
Mače - Javorov vrh13
Mače - Javorov vrh14
Mače - Javorov vrh15
Mače - Javorov vrh16
Mače - Javorov vrh17
Mače - Javorov vrh18
Mače - Javorov vrh19
Mače - Javorov vrh20
Mače - Javorov vrh21
Mače - Javorov vrh22
Mače - Javorov vrh23
Mače - Javorov vrh24
Mače - Javorov vrh25
Mače - Javorov vrh26
Mače - Javorov vrh27
Mače - Javorov vrh28
Mače - Javorov vrh29
Mače - Javorov vrh30
Mače - Javorov vrh31
Mače - Javorov vrh32
Mače - Javorov vrh33
Mače - Javorov vrh34
Mače - Javorov vrh35
Mače - Javorov vrh36
Mače - Javorov vrh37
Mače - Javorov vrh38
Mače - Javorov vrh39
Mače - Javorov vrh40
Mače - Javorov vrh41
Mače - Javorov vrh42
Mače - Javorov vrh43
Mače - Javorov vrh44
Mače - Javorov vrh45
Mače - Javorov vrh46
Diskusija o izletu Mače - Javorov vrh (Mačenska pot)
Enka16. 10. 2021 10:14:54
"...in pot nas pripelje na razgledna travnata pobočja, s katerih se nam odpre lep pogled po Gorenjski."

Od tu dalje je pot ena sama poezija. Prekrasno.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki