Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Srednji vrh / Mače - Srednji vrh (čez Kozjek in Dolgo njivo)

Mače - Srednji vrh (čez Kozjek in Dolgo njivo)

Natisni
Izhodišče: Mače (600 m)
Širina/Dolžina: 46,3131°N 14,4187°E
Ime poti: čez Kozjek in Dolgo njivo
Čas hoje: 3 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 1253 m
Višinska razlika po poti: 1253 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 34.002
 4 osebam je objava všeč
Število slik: 42
Število komentarjev: 13
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo proti središču omenjenega kraja, od tam pa sledimo oznakam za Mače. Ko prispemo v Mače, na označenem križišču nadaljujemo desno (levo Bašelj, naravnost cerkev sv. Miklavža (cerkev ni dostopna z avtomobilom)) ter se po ozki cesti zapeljemo nad vas, kjer se nahaja večje označeno parkirišče.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - zahod ter v prvem križišču nadaljujemo levo. V nadaljevanju se peljemo skozi podvoz pod avtocesto, nato pa prispemo do krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri Golnika. Pot naprej nas vodi skozi naselje Mlaka pri Kranju, mi pa na koncu naselja nadaljujemo desno v smeri naselja Srakovlje. Sledi vožnja skozi Srakovlje, Spodnjo Belo, Srednjo Belo do Zgornje Bele, kjer nadaljujemo desno proti Preddvoru. V Preddvoru opazimo oznake za Mače, ki nas usmerijo levo mimo osnovne šole na cesto, ki se vzpne do Mač. Ko prispemo v Mače, na označenem križišču nadaljujemo desno (levo Bašelj, naravnost cerkev sv. Miklavža (cerkev ni dostopna z avtomobilom)) ter se po ozki cesti zapeljemo nad vas, kjer se nahaja večje označeno parkirišče.
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo na cesto katero smo zapustili. Sledimo ji približno 40 minut do spodnje postaje tovorne žičnice na Kališče. Cesta je v zadnjem delu že bolj podobna kolovozu. Od žičnice naprej pa pazljivo sledimo markacijam saj nas v labirintu kolovozov pot hitro zapelje kam drugam. Ko smo opravili s tem labirintom se končajo vsi kolovozi. Pot naprej se strmo vzpne skozi gozd in nas pripelje na širok grebenček. Tu se pot obrne levo in se vzpenja po tem grebenčku. Pot se še naprej vzpenja in nas na višini 1300m pripelje na razpotje. Tu se levo odcepi pot na Kališče, mi pa nadaljujemo po desni poti. Za tem prečimo grapo in že po nekaj korakih pridemo do naslednjega razpotja. Tu se usmerimo ostro levo za oznakami Srednji vrh (naravnost Hudičev Boršt). Pot, ki se še naprej vzpenja skozi gozd nas kmalu pripelje v dolinico pod Dolgo njivo. Gozd nato postane redkejši pot pa se obrne nekoliko desno. Kmalu stopimo na travnike Dolge njive, kjer že zagledamo hiško, ki stoji na planini.
Tu je razpotje, kjer se usmerimo na pot, ki gre navzgor v smeri Srednjega vrha. Pot, ki ni lepo vidna se sprva vzpne čez travnik in nas pripelje v rušje. Sledimo tej poti, ki se zmerno vzpenja in pazimo na morebitne kače. Tu jih je kar precej. Ko nas pot pripelje iz rušja postane orientacija še nekoliko zahtevnejša v megli pa že skoraj nemogoča. Po dobrih 30 minutah hoje s planine nas pot pripelje na greben. Tu se usmerimo levo in v nekaj minutah po razglednem grebenu dosežemo vrh.
Mače - žičnica 45 minut, žičnica - Dolga njiva 2:00, Dolga njiva - Srednji vrh 45 minut.
zemljevid poti - Srednji vrh
Ob poti: Planina Dolga njiva (1600m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Mače - Srednji vrh1
Mače - Srednji vrh2
Mače - Srednji vrh3
Mače - Srednji vrh4
Mače - Srednji vrh5
Mače - Srednji vrh6
Mače - Srednji vrh7
Mače - Srednji vrh8
Mače - Srednji vrh9
Mače - Srednji vrh10
Mače - Srednji vrh11
Mače - Srednji vrh12
Mače - Srednji vrh13
Mače - Srednji vrh14
Mače - Srednji vrh15
Mače - Srednji vrh16
Mače - Srednji vrh17
Mače - Srednji vrh18
Mače - Srednji vrh19
Mače - Srednji vrh20
Mače - Srednji vrh21
Mače - Srednji vrh22
Mače - Srednji vrh23
Mače - Srednji vrh24
Mače - Srednji vrh25
Mače - Srednji vrh26
Mače - Srednji vrh27
Mače - Srednji vrh28
Mače - Srednji vrh29
Mače - Srednji vrh30
Mače - Srednji vrh31
Mače - Srednji vrh32
Mače - Srednji vrh33
Mače - Srednji vrh34
Mače - Srednji vrh35
Mače - Srednji vrh36
Mače - Srednji vrh37
Mače - Srednji vrh38
Mače - Srednji vrh39
Mače - Srednji vrh40
Mače - Srednji vrh41
Mače - Srednji vrh42
Diskusija o izletu Mače - Srednji vrh (čez Kozjek in Dolgo njivo)
jurc3. 03. 2008
Včeraj sem naredil eno krožno turo. Začel sem v Preddvoru nato do Sv. Jakoba, naprej na Potoško goro in Javorjev vrh. Sledil je prehod proti Cjanovci in vzpon nanjo, na koncu sem preko Srednjega vrha pot zaključil v Mačah.
Pot s Srednjega vrha proti Mačam ni shojena, zato se je vdiralo do ritinasmeh

lp, jure
WLBozag4. 05. 2008
Danes smo si privoščili lepote Dolgih njiv in Srednjega vrha iz smeri Mač. Žal se je tudi danes mestoma še vedno vdiralo do riti. So pa k sreči vmes tudi zaplate kopnega, tako, da je kar šlo.
Je pa nekaj malega snega tudi že v grapi pred Dolgimi njivami.
Pa prav pohvalit moram klop in mizo pred vikendom na Dolgih njivah. Nazaj grede nam je nudila prijeten prostor za počitek in malico.
daša25. 12. 2008
Izkoristila božični dan za obisk Srednjega vrha iz Mačnasmeh. Sneg se začne malo pod Dolgimi njivami, gaz je narejena. Ob povratku me je zajel megla in sneženje mrk pogled, zato sem se s pospeškom pobrala v dolino.
zabica26. 07. 2010
Pot s Srednjega vrha na Dolge njive zelo slabo označena. Markacisti??
serajko26. 07. 2010
Zabica
Katero pot misliš ali grebensko ali nazaj proti koči. Proti koči je problematična zaradi visoke trave. Mislim , da je ni problem slediti saj je preteklo leto napravljen nov posek ruševja .
lp
zabica27. 07. 2010
Živjo Serajko
Mi smo imeli problem prit s srednjega vrha dol na dolge njive. Prišli smo z malega Grintovca na Srednji vrh in se želeli spustit dol do koče. Če greš od koče na vrh najbrž ni težav pol iti tudi dol, ker pa mi nismo poznali in se od gor bolj slabo vidi dol, nam ni ratalo, tako da smo šli nazj proti malemu grintavcu in potem odvili na pot levo, ki nas je pripeljala na dolgo njivo. Vem da je trava problem (pa še ena mrtva ovca je bila na poti mrk pogled ) tako da bi mogoče lahko postavili kako tablo na količek, da bi bilo bolj vidno.
LP
grega_p2. 10. 2010
Danes ni bilo nikjer znaka za prepoved vožnje do žičnice, pa vse polno avtomobilov naokrog. Je spremenjen režim ali je to zaradi ne-sezone?
Šel na Srednji vrh čez Dolgo njivo in je res pot malce slabše označena, ampak, tudi če pridemo na greben malo bolj levo ali desno, se kaj hitro znajdemo (razen v megli). Dol pa čez Cjanovco do Hudičevega boršta po brezpotnih strmih travah. Previdno v mokrem!
Priporočam v jesenskih dneh, v dnevih, ko je inverzija - danes je bilo zgoraj rajsko toplo in razgledno.

p.s. če ste bolj večerno nočne sorte - pozor, saj imajo lovci tod svoj revir za odstrel jelenjadi.
tomko23. 03. 2011
V prelepem dnevu sem se odločil obiskati Sr. vrh malo drugače.zmeden
Najprej sem jo mahnil na Kališče, ter nadaljeval do Bašeljskega vrha. Nato sem nadaljeval do M. Grintovca in naprej do Sr. vrha. Spustil sem se do "fabolove hiše" na dolgih njivah, se spustil do poti ki pride od hudičkovega boršta ter nato nadaljeval nazaj na Kališče. Odlična tura. Snega še dovolj, vendar je do 12 ure zdržal in se ni nič vdiralo. Na senčnih legah tudi dereze-male ne bi bile odveč.
ločanka6. 05. 2017
Dolgo ni bilo tu že nič napisanega. Čas je malo pretiran, sem porabila 2.50 ure, pa nisem med hitrimi hodci. Potka od kočice na Dolgi njivi dobro sledljiva, mogoče je kakšna markacija tudi več kot pred leti. Nato sem jo mahnila še na Mali Grintovec in čez Kališče dol malo po markirani, malo po brezpotju pod Lanežem nazaj do parkirišča.
Tale pot ni prav oblegana, pričakuješ lahko mir in samoto.
Na Srednjem vrhu sem se pa vpisala po treh dneh brez vpisov.nasmeh
Pa še tole: prebila sem led, prvič sama na turinasmeh
dRM19. 04. 2018
Pot super, proti vrhu še precej snega, ampak dovolj zgodaj je še pomrznjen, tako, da se ne udira.
Klik za ogled posnetka
alyas21. 01. 2019
Po opisani poti je bila v soboto in nedeljo, na vrh Srednjega vrha narejena dobra gaz. V gozdu pod pl.Dolgo njivo je slabe pol metra snega, nad njo pa še malo več. Snežna odeja je tod sorazmerno stabilna, hoja pa je proti Cjanovci pa še bolj varna.
Zjutraj je bil sneg še suh in nesprijet, popoldan se je v sončnih legah malo preobražal in sesedal, a še vedno se vdre do tal oz. do podlage.
Ob gaženju takega snega se čas hoje na poti bistveno podaljša.
Zgembo10. 02. 2019
Bil danes na tej turi, solidna gaz, precej vetrovno na vrhu in megleno. Drugače pa lepa tura, evo nekaj fotk nasmeh
https://www.youtube.com/watch?v=0kqoklrOvyc
tango15. 03. 2019
Danes sva z ženo naredila popravni izpit, nisva falila in šla na Mali Grintovec ampak lepo na Dolgo njivo, Srednji vrh in potem še na bližnjo Cjanovco. Vreme solidno, malo slabša vidljivost, sem ter tja kakšen močnejši sunek južnega vetra. Sicer pa dobre razmere, od Dolge njive naprej prima snežna podlaga, pa še kač ni bilonasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki