Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Mala Ojstrica / Planina Podvežak - Mala Ojstrica

Planina Podvežak - Mala Ojstrica

Natisni
Izhodišče: Planina Podvežak (1500 m)
Širina/Dolžina: 46,3319°N 14,6726°E
Čas hoje: 2 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 517 m
Višinska razlika po poti: 650 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 62.344
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 41
Število komentarjev: 15
Dostop do izhodišča:
Najprej se zapeljemo v Luče, nato pa z vožnjo nadaljujemo v dolino Podvolovjek (smer Kamnik in Kranjski Rak). Pri oznaki ceste med 11 in 11,5 km, bomo prišli do manjšega križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti kmetu Planinšku ter planinam Podvežak, Ravne in Vodole (odcep je označen). Usmerimo se na to sprva še asfaltirano cesto, kateri v križiščih sledimo v smeri planine Podvežak. Po razmeroma dolgi in v zgornjem delu tudi slabši makadamski cesti bomo prišli do parkirišča pod planino Podvežak (ob izhodišču so rampa in številne planinske table).
Iz Kamnika se peljemo proti prelazu Črnivec, a le do križišča, kjer se ostro v levo odcepi cesta proti Kranjskemu Raku (odcep je označen in se nahaja le 500 m pred omenjenim prelazom). V križišču pri Kranjskem Raku nadaljujemo naravnost po glavni cesti, ki se začne spuščati v dolino Podvolovjek. V omenjeni dolini bomo le 100 m za barom Gams prišli do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti kmetu Planinšku ter planinam Podvežak, Ravne in Vodole (odcep je označen). Naprej sledi zgornjemu opisu.
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo na peš pot (ali cesto) v smeri planine Podvežak. Tako cesta, kot tudi peš pot, ki med vzponom preči gozdno cesto, nas v 15 minutah zmernega vzpona pripeljeta do pastirske koče na planini Podvežak, s katere se nam odpre lep razgled proti Rogatcu in Lepenatki.
S planine nadaljujemo po markirani, a sprva slabše vidni poti, ki gre kmalu v gozd. Pot skozi gozd se nekoliko strmeje vzpne, nato pa preide v manjšo neporaščeno dolinico, nad katero se povsem položi. Sledi nekajminutno prečenje pobočij pod stranskim grebenom deske, nato pa nas pot pripelje na manj opazno razpotje, kjer se v levo odcepi neoznačena pot, ki vodi proti Deski in Vodotočnemu jezeru. Nadaljujemo naravnost po markirani poti, ki se spusti v prijetno travnato ravnico, nato pa zavije nekoliko proti desni in se vzpne skozi pas rušja. Na vrhu vzpona se nam z desne priključi pot s planine Vodole, mi pa nadaljujemo levo, prečimo pašno ograjo in po nekaj nadaljnjih korakih pridemo do Inkretovega studenca, ki se nahaja le nekaj metrov s poti.
Sledi le še rahel vzpon, nato pa se pot ponovno položi in nas pripelje pod razmeroma strma in v snegu za plaz nevarna pobočja Tolstega vrha. Nekoliko naprej nas prijetna pot pripelje do označenega razpotja, kjer nadaljujemo rahlo levo v smeri Korošice (rahlo desno kapela na Molički peči (planini)). Pot naprej še nekaj časa preči pobočja pod Tolstim vrhom, nato pa preide na planotast svet Dleskovške planote, ki je prepreden s številnimi brezni in jamami. Pot, ki se nadaljuje z nekaj krajšimi vzponi in spusti pa nas nato hitro pripelje do razpotja, kjer se nam z desne strani priključi pot iz Robanovega kota in planine Ravne.
Nadaljujemo v smeri Korošice po poti, ki se prečno vzpne na sedlo med manj znanim Koroškim vrhom na levi in Malo Ojstrico na desni.
S Sedelca (1900 m) nadaljujemo desno po Kocbekovi poti v smeri Ojstrice in Male Ojstrice (naravnost navzdol Kocbekov dom na Korošici). S sedelca se pot najprej rahlo spusti čez prijetno travnato pobočje, nato pa zavije desno, kjer se začne prečno vzpenjati proti vzhodu. Po krajšem vzponu nas pot pripelje na greben Male Ojstrice (tu se nam z desne priključi pot z Moličke planine), kjer le ta zavije ostro v levo in se naprej vzpenja ob zelo razglednem grebenu. Pot, ki se naprej vzpenja po levi strani grebena, nas v nekaj nadaljnjih minutah hoje pripelje pod neizrazit vrh Male Ojstrice, katerega prepoznamo po miniaturnem Aljaževem stolpu. Ko stopimo tik pod vrh Male Ojstrice, zapustimo markirano pot, ki vodi na Ojstrico in nadaljujemo desno po strmi poti, po kateri se v manj kot minuti nadaljnje hoje povzpnemo na vrh Male Ojstrice.
zemljevid poti - Mala Ojstrica
Ob poti: Planina Podvežak (1564m), Sedelce (1900m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Ojstrica (1 h)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Planina Podvežak - Mala Ojstrica1
Planina Podvežak - Mala Ojstrica2
Planina Podvežak - Mala Ojstrica3
Planina Podvežak - Mala Ojstrica4
Planina Podvežak - Mala Ojstrica5
Planina Podvežak - Mala Ojstrica6
Planina Podvežak - Mala Ojstrica7
Planina Podvežak - Mala Ojstrica8
Planina Podvežak - Mala Ojstrica9
Planina Podvežak - Mala Ojstrica10
Planina Podvežak - Mala Ojstrica11
Planina Podvežak - Mala Ojstrica12
Planina Podvežak - Mala Ojstrica13
Planina Podvežak - Mala Ojstrica14
Planina Podvežak - Mala Ojstrica15
Planina Podvežak - Mala Ojstrica16
Planina Podvežak - Mala Ojstrica17
Planina Podvežak - Mala Ojstrica18
Planina Podvežak - Mala Ojstrica19
Planina Podvežak - Mala Ojstrica20
Planina Podvežak - Mala Ojstrica21
Planina Podvežak - Mala Ojstrica22
Planina Podvežak - Mala Ojstrica23
Planina Podvežak - Mala Ojstrica24
Planina Podvežak - Mala Ojstrica25
Planina Podvežak - Mala Ojstrica26
Planina Podvežak - Mala Ojstrica27
Planina Podvežak - Mala Ojstrica28
Planina Podvežak - Mala Ojstrica29
Planina Podvežak - Mala Ojstrica30
Planina Podvežak - Mala Ojstrica31
Planina Podvežak - Mala Ojstrica32
Planina Podvežak - Mala Ojstrica33
Planina Podvežak - Mala Ojstrica34
Planina Podvežak - Mala Ojstrica35
Planina Podvežak - Mala Ojstrica36
Planina Podvežak - Mala Ojstrica37
Planina Podvežak - Mala Ojstrica38
Planina Podvežak - Mala Ojstrica39
Planina Podvežak - Mala Ojstrica40
Planina Podvežak - Mala Ojstrica41
Diskusija o izletu Planina Podvežak - Mala Ojstrica
Peter-hribi29. 07. 2010
Pot s Planine Podvežak je zelo lepa, saj si hitro nad gozdno mejo (za več komentarjev glej Planina Podvežak - Kocbekov dom na Korošici). Pot s Sedelca se vzpenja po lepem travnatem pobočju in razgledi so lepi ... tudi iz vrha na Robanov kot in okolico.
Vsekakor je to zelo lep in nezahteven vrh!
Stingray1. 08. 2010
Tudi sam sem bil danes tam in je res lepa pot. Nekaj dodatnih slik se nahaja na spodnjem naslovu:
http://www.facebook.com/album.php?aid=71806&id=1421460409&ref=mf
eka15. 06. 2011
Ali je sedaj še sneg na tej višini?
petruša17. 06. 2011
S planine Podvežak ni več problema s snegom, tu pa tam še je iz Korošice na Ojstrico zaplate snega ki se ga da izogniti in na vrhu Ojstrice ga še je malo. Ni problema lahko greš brez problema, le varno in počasi.lp
seinfeld12. 09. 2011
Pot smo opravili v soboto 10. septembra, dva odrasla, dva otroka 9 in 11 let. Z Male Ojstrice smo šli do Kocbekovega doma, na Planino Podvežak pa smo se vračali čez Prag, mimo Vodotočnega jezera, ter čez sedelce med Tolstim vrhom in Desko, kjer markacij ni, je pa pot dobro vidna. Vse skupaj je 13km poti, ki smo jo opravili v dobrih šestih urah. Pot je čudovita, razgibana, razgledna, ogromno kraških pojavov. Le čisto na vrhu Male Ojstrice se malo zatresejo noge(meni). Priporočam.
gorskarozica19. 08. 2012
Te dni sem obiskala Vodotočnik, Ojstrico, Malo Ojstrico, Moličko peč. Sram je lahko tistega, ki je prišel na Malo Ojstrico in ukradel žig, ki je bil pritrjen na verigi. To ni planinec, ta oseba nima kaj delati v naših gorah. Žiga nima kaj rabiti, naredil pa je škodo PD in nam, planincem!jezen Sicer pa pot lepa, za kar poskrbijo naši markacisti.nasmeh
Stamp1. 08. 2016
Da li se može bez problema na Malu Ojstricu popeti direktno sa istoka iz smjera Stare Kocbekove Koče i Crkve Cirila i Metoda ? hvala
Stamp1. 08. 2016
Saznao na Forumu.. Može.. nasmeh
golica4. 07. 2017
povprašujem za naslednje: iz Podvežaka nameravam na Veliki vrh,Zelenica...je potem markirana pot do Moličke peči(cerkvice) od V.vrha, oz Zelenice doli,nisem zasledila tega opisa,če lahko sestopiš,ker bi nadaljevala na malo Ojstrico in do Korošice.Hvala za infonasmeh
otiv4. 07. 2017
Odcep za Veliki vrh in Zelenico je s poti Podvežak - Molička peč, tako da se samo vrneš do odcepa in nadaljuješ v smeri kapelice in stare Kocbekove koče in od tam naprej na Malo Ojstrico in Ojstrico...nasmeh
golica4. 07. 2017
lepa hvala,ja to info sem želela. Pozdravnasmeh
kr ena28. 09. 2017
je do planine podvežak lepa prevozna cesta?
zlatica28. 09. 2017
Seveda, bila tam 7.9. lp nasmeh
kr ena28. 09. 2017
Kaksna je pot do male ojstrice, kaj snega?
Blazz0914. 05. 2018
Včeraj smo se odpravili na to pot.
Cesta do izhodišča je v zelo dobrem stanju, mogoče na trenutke malo razrita zaradi gozdnih traktorjev. Začetek poti je zelo zahteven zaradi na stotine izpuljenih smrek. (verjetno neurje)
Snega je na trenutke še kar veliko tudi več kot 2m in se začne 300m nad pastirskimi kočami.
Vrha žal nismo dosegli ker si nismo upali prečiti strmine pred vzponom na Malo Ojstrico.
Sneg se topi neverjetno hitro, pot pa je zaradi snega po mojem mnenju zahtevna in nevarna.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki