Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Baba / Potoče - Baba (mimo sv. Jakoba in izvira pod Potoško goro)

Potoče - Baba (mimo sv. Jakoba in izvira pod Potoško goro)

Natisni
Izhodišče: Potoče (520 m)
Širina/Dolžina: 46,3058°N 14,432°E
Ime poti: mimo sv. Jakoba in izvira pod Potoško goro
Čas hoje: 2 h 10 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 599 m
Višinska razlika po poti: 665 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 7.011
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 69
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo, nato pa po nekaj 10 m, nasproti podjetja Jelovica nadaljujemo desno v smeri vasi Potoče, sv. Jakoba in Potoške gore ter jezera Črnava. V nadaljevanju nas cesta vodi skozi naselje Hrib, nad katerim prispemo na križišče, kjer nadaljujemo naravnost (levo Hotel Bor in jezero Črnava, desno Dom starejših občanov Preddvor). Sledi dobrih 100 m rahlega vzpona do kapelice, kjer cesta zavije desno, mi pa se po njej peljemo še mimo nekaj hiš, nato pa pred Domom starejših občanov zavijemo levo na večje makadamsko parkirišče.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - zahod ter v prvem križišču nadaljujemo levo. V nadaljevanju se peljemo skozi podvoz pod avtocesto, nato pa prispemo do krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri Golnika. Pot naprej nas vodi skozi naselje Mlaka pri Kranju, mi pa na koncu naselja nadaljujemo desno v smeri naselja Srakovlje. Sledi vožnja skozi Srakovlje, Spodnjo Belo, Srednjo Belo do Zgornje Bele, kjer nadaljujemo desno proti Preddvoru. Na koncu Preddvora, le nekaj 10 m preden se cesta priključi glavni cesti Zgornje Jezersko - Kranj, pa nadaljujemo levo v smeri vasi Potoče, sv. Jakoba in Potoške gore ter jezera Črnava. V nadaljevanju nas cesta vodi skozi naselje Hrib, nad katerim prispemo na križišče, kjer nadaljujemo naravnost (levo Hotel Bor in jezero Črnava, desno Dom starejših občanov Preddvor). Sledi dobrih 100 m rahlega vzpona do kapelice, kjer cesta zavije desno, mi pa se po njej peljemo še mimo nekaj hiš, nato pa pred Domom starejših občanov zavijemo levo na večje makadamsko parkirišče.
Opis poti:
Nekaj korakov pred začetkom parkirišča, ob ograji Doma starejših občanov Preddvor, bomo opazili planinske smerne table, mi pa se usmerimo na pot v smeri Senčnice Josipine Turnograjske. Pot se začne ob že omenjeni ograji, nato pa se nadaljuje skozi gozd. Skozi gozd se nekaj minut kar strmo vzpenjamo, nato pa se pot položi in nas pripelje do Senčnice Josipine Turnograjske, kjer se nahaja tudi vpisna skrinjica z vpisno knjigo.
Z vrha sledi kratek spust po gozdni poti, nato pa dosežemo gozdno cesto, kateri sledimo v levo, po njej pa se še kratek čas lahkotno spuščamo. Kaj kmalu dosežemo drugo širšo cesto (cesta, ki vodi od parkirišča v bližini Doma starejših občanov Preddvor in ki obide Senčnico Josipine Turnograjske), katero prečkamo rahlo proti levi, kjer ob vstopu v gozd opazimo rdeče planinske smerne table (do sem lahko tudi po prej omenjeni cesti).
Nadaljujemo v smeri razvalin Novega gradu (Pusti grad) ter pešpoti proti sv. Jakobu in Potoški gori. Pot naprej se zmerno vzpenja po gozdnati dolini, nato pa se razcepi na dva dela.
Nadaljujemo rahlo desno v smeri sv. Jakoba, Potoške gore in Javorovega vrha (levo Novi grad (Pusti grad) in Juhantova pot) po poti, ki se iz dolinice postopoma umika vse bolj v desno. Markirana pot, ki se občasno strmeje vzpne v nadaljevanju nekajkrat preči gozdno cesto, ki vodi proti sv. Jakobu, Planinski koči pri Franciju in Planinski koči Iskra na Jakobu. Ko višje, pri znamenju rdeče barve ponovno stopimo na cesto, pa po njej nadaljujemo levo. Nekaj 10 m hodimo po cesti, nato pa nadaljujemo rahlo desno v smeri Planinske koče Iskra na Jakobu (naravnost Planinska koča pri Franciju). Sledi še nekaj minut vzpona in z desne se nam priključi pot "po cesti". Nadaljujemo levo in pot nas iz gozda pripelje na označeno razpotje, kjer nadaljujemo po levi spodnji poti v smeri sv. Jakoba (desno Potoška gora, Javorov vrh...). Sledi le še nekaj minut rahlega vzpona in pot nas najprej pripelje do cerkve sv. Jakoba, nekaj korakov naprej pa še do Planinske koče Iskra na Jakobu.
Od koče in cerkve se vrnemo do zadnjega razpotja, od tam pa nadaljujemo do bližnje ceste, po kateri se pričnemo spuščati, nato pa že po nekaj korakih prispemo do mesta, kjer nas oznake za izvir pod Potoško goro (tudi Mežnarjeva voda) usmerijo na pešpot, ki se nadaljuje vzporedno s cesto. Pot nas najprej vodi po rahlo izpostavljeni umetni polički, nato pa preide v gozd, skozi katerega se lahkotno spušča. Pot se kmalu preneha spuščati, nato pa nas v rahlem vzponu pripelje do izvira pod Potoško goro.
Za izvirom se nahaja označeno razpotje, kjer se desno navzdol nadaljuje ena od markiranih poti, ki vodijo proti Potočam, mi pa nadaljujemo rahlo levo na neoznačeno stezico, ki se prične prečno vzpenjati. Že kmalu prispemo do prve koče na Mihčevih kopiščih, katero obidemo po desni strani. Le nekaj minut naprej prispemo do druge ter tretje koče, pri slednji (koča pri Pleškoti) je tudi primeren prostor za počitek.
Tudi tretjo kočo obidemo po desni strani, nato pa nadaljujemo po poti, ki preide v pas gozda. Ko stopimo iz gozda se pot razcepi, mi pa nadaljujemo naravnost po sprva nekoliko slabše vidni stezici (levo Potoška gora). Če nadaljujemo po levi poti bomo po nekaj metrih opazili oznake za Čemšenik in Babo, ki nas usmerjajo desno, vendar na tem delu ni lepega prehoda, zato omenjeno pot zapustimo na omenjenem razpotju nekaj korakov nižje.
Pot proti Čemšeniku in Babi hitro preide v gozd ter se prične lahkotno spuščati. Sledi nekaj minut spusta, nato pa pot preči manjši hudourniški graben (na delu okrog hudournika je obsežno rastišče čemaža), za katerim se položi oz. se prične rahlo vzpenjati. V nadaljevanju pot preči še krajšo jaso, nato pa, ko ponovno stopimo iz gozda prispemo na deloma travnata pobočja Babe, kjer najprej prispemo do lesenega vikenda, kjer se priključimo poti od Doma na Čemšeniku. Tu, za kočo nadaljujemo levo ter po nekaj korakih vzpona prispemo do vpisne skrinjice na Babi.
Potoče - sv. Jakob 1:15, sv. Jakob - Mihčeva kopišča 30 minut, Mihčeva kopišča - Baba 25 minut.
zemljevid poti - Baba
Ob poti: Planinska koča Iskra na Jakobu (961m), Izvir pod Potoško goro (960m), Mihčeva kopišča (1100m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Zavetišče v Hudičevem borštu (1 h 30 min), Javorov vrh ( 45 min), Dom na Kališču (2 h 50 min), Planina Dolga njiva, Bašeljski vrh, Mali Grintovec, Cjanovca (2 h 20 min), Srednji vrh (2 h 35 min), Storžič
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Potoče - Baba1
Potoče - Baba2
Potoče - Baba3
Potoče - Baba4
Potoče - Baba5
Potoče - Baba6
Potoče - Baba7
Potoče - Baba8
Potoče - Baba9
Potoče - Baba10
Potoče - Baba11
Potoče - Baba12
Potoče - Baba13
Potoče - Baba14
Potoče - Baba15
Potoče - Baba16
Potoče - Baba17
Potoče - Baba18
Potoče - Baba19
Potoče - Baba20
Potoče - Baba21
Potoče - Baba22
Potoče - Baba23
Potoče - Baba24
Potoče - Baba25
Potoče - Baba26
Potoče - Baba27
Potoče - Baba28
Potoče - Baba29
Potoče - Baba30
Potoče - Baba31
Potoče - Baba32
Potoče - Baba33
Potoče - Baba34
Potoče - Baba35
Potoče - Baba36
Potoče - Baba37
Potoče - Baba38
Potoče - Baba39
Potoče - Baba40
Potoče - Baba41
Potoče - Baba42
Potoče - Baba43
Potoče - Baba44
Potoče - Baba45
Potoče - Baba46
Potoče - Baba47
Potoče - Baba48
Potoče - Baba49
Potoče - Baba50
Potoče - Baba51
Potoče - Baba52
Potoče - Baba53
Potoče - Baba54
Potoče - Baba55
Potoče - Baba56
Potoče - Baba57
Potoče - Baba58
Potoče - Baba59
Potoče - Baba60
Potoče - Baba61
Potoče - Baba62
Potoče - Baba63
Potoče - Baba64
Potoče - Baba65
Potoče - Baba66
Potoče - Baba67
Potoče - Baba68
Potoče - Baba69
Diskusija o izletu Potoče - Baba (mimo sv. Jakoba in izvira pod Potoško goro)
Hribolazec8117. 12. 2023 21:30:10
Pozdrav, je kdo hodil po tej poti, kako je razvidna?
Je pozimi, če je koča Iskra zaprta, žig zunaj koče?

Hvala nasmeh
kozuc18. 12. 2023 16:46:31
Mihova kopišča so precej spremenjena od požara, tako da zgornje slike niso več ravno aktualne.
Potk je sicer precej, če ubereš pravo smer slej ko prej prideš do Babe.
Lahko nad prvim preživelim vikendom (tam kjer je znamenje) zaviješ po potki desno in prečiš celotno širino pogorišča do gozda na vzhodu. Tam stopiš na slabši kolovoz in po par deset metrih poiščeš slabše vidno stezico, ki se spusti dol do široke gozdne ceste. Po tej cesti se usmeriš navzgor, ki najprej zavije desno, na naslednjem levem ovinku pa nadaljuješ naravnost in kmalu dosežeš tisti vikend par metrov pod Babo. Tudi do tam sedaj vodi cesta.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki