Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Rakitna - Krim

Natisni
Izhodišče: Rakitna (789 m)
Širina/Dolžina: 45,8907°N 14,4397°E
Čas hoje: 2 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 318 m
Višinska razlika po poti: 385 m
Zemljevid: Ljubljana - okolica 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 55.357
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 37
Število komentarjev: 8
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Brezovica, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Podpeči (do Podpeči lahko pridemo tudi iz Črne vasi ali Iga). V Podpeči nadaljujemo v smeri Borovnice, Krima in Rakitne ter z vožnjo še kratek čas nadaljujemo ob robu Ljubljanskega barja, nato pa nas oznake za Rakitno usmerijo levo na strmo vzpenjajočo cesto. Cesta nas nato vodi skozi Preserje, kjer se tudi prične spuščati. Po krajšem spustu nadaljujemo levo v smeri Krima in Rakitne, mi pa nato vzpenjajoči cesti sledimo do parkirišča ob cerkvi na Rakitni (cesta se v zadnjem delu spet nekoliko spusti).
Opis poti:
Ob parkirišču opazimo planinske smerne table za Krim in Iški Vintgar, ki nas usmerijo na vzpenjajočo cesto. Po krajšem vzponu pridemo na neoznačeno križišče, kjer se v levo odcepi cesta k bližnjemu baru, mi pa nadaljujemo desno, kjer nekaj metrov naprej opazimo markacije. Po nekaj 10 metrih nadaljnje hoje pridemo na naslednje križišče, kjer nadaljujemo po levi vzpenjajoči cesti (desno zdravilišče na Rakitni) in ji sledimo še kratek čas do označenega razpotja. Tu zapustimo cesto in nadaljujemo rahlo desno po markiranem kolovozu v smeri Krima (ostro desno Iški Vintgar). Pot naprej se vzpne med travniki in nas v zgornjem delu le teh pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo po desnem markiranem kolovozu. Pot nadaljujemo po kolovozu, ki se prečno vzpenja proti desni, med vzponom pa opazimo številne informativne table gozdne učne poti. Višje se pot nekajkrat nekoliko strmeje vzpne, nato pa se položi in nas pripelje na sedlo med Županovim vrhom in Rotovcem.
Tu nadaljujemo rahlo levo v smeri Krima (naravnost Rotovc 5 minut) po poti, ki se prične najprej zložno, nato pa zmerno spuščati proti bližnji makadamski cesti. Ko po krajšem spustu dosežemo omenjeno cesto, le tej sledimo v desno. Pot nadaljujemo po rahlo vzpenjajoči cesti, ki nas višje pripelje do spomenika NOB, za katerim pa se le ta prične spuščati. Po krajšem spustu pridemo na označeno križišče, kjer nadaljujemo levo v smeri Krima. Pot nato še nekaj časa nadaljujemo po cesti, nato pa prispemo na označeno razpotje, kjer se nam z leve priključi markirana pot od lovske koče Plehanov laz.
Tu zapustimo cesto in vzpon nadaljujemo ostro desno v smeri pešpoti na Krim. Pot naprej se strmo vzpne po širokem kolovozu, nato pa se nekoliko položi in se postopoma obrača vse bolj proti levi. Pot, ki se je med tem s kolovoza že spremenila v široko planinsko pot, pa nas hitro pripelje do ograje bližnjega vojaškega območja. Vzpnemo se ob ograji, ki nas vodi do bližnje ceste. Ko stopimo na cesto ji sledimo v levo in po minuti nadaljnje hoje prispemo na vrh Krima.
zemljevid poti - Krim
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Rakitna - Krim1
Rakitna - Krim2
Rakitna - Krim3
Rakitna - Krim4
Rakitna - Krim5
Rakitna - Krim6
Rakitna - Krim7
Rakitna - Krim8
Rakitna - Krim9
Rakitna - Krim10
Rakitna - Krim11
Rakitna - Krim12
Rakitna - Krim13
Rakitna - Krim14
Rakitna - Krim15
Rakitna - Krim16
Rakitna - Krim17
Rakitna - Krim18
Rakitna - Krim19
Rakitna - Krim20
Rakitna - Krim21
Rakitna - Krim22
Rakitna - Krim23
Rakitna - Krim24
Rakitna - Krim25
Rakitna - Krim26
Rakitna - Krim27
Rakitna - Krim28
Rakitna - Krim29
Rakitna - Krim30
Rakitna - Krim31
Rakitna - Krim32
Rakitna - Krim33
Rakitna - Krim34
Rakitna - Krim35
Rakitna - Krim36
Rakitna - Krim37
Diskusija o izletu Rakitna - Krim
darh19. 01. 2011
Po tej poti smo se povzpeli na prvi dan letošnjega leta. Snega je bilo morda za vzorec manj kot na teh slikah, zato pa je bil razgled z vrha mnogo lepši. Več o vtisah in nekaj posnetkov s poti pa najdete tule.
VanSims27. 03. 2011
Ta pot je eden kondicijsko najlažjih pristopov. Pot se strmo vzpne le na začetku do sedla pod Rotovcem, potem pa je do vrha pravzaprav navaden sprehod(še posebej če na razcepu tik pred vrhom nadaljujemo kar naravnost po cesti).

Poti iz Iške strani so veliko bolj strme in naporne(dol šel čez Kramarco v Strahomer)

Slabost tega pristopa je, da gre večji del po makadamu.

Kokta22. 10. 2011
Pot do sedla pod Rotovcem in naprej do ceste je trenutno slaba....poležane in polomlje veje otežijo prehodnost...vzrok je moker sneg...trenutno so markacije slabše vidne...drugače pa fajn mežikanje
gmirko28. 01. 2012
Po tej poti smo danes obiskali Krim, zelo lepo , le vidljivost z vrha je bila slaba.
Je pa vrh kar lepo bel, malo od snega in nekaj od ivja.
nejcf30. 09. 2018
Danes smo se po tej poti vzpeli na vrh. Pod markacijami je bila ves čas tudi ležeča osmica (znak za neskončno)-morda kdo ve kaj pomeni?? Drugače pa kar nekaj ljudi in precej vetrovno vreme.
Mikens23. 06. 2019
POMEMBNO!
Vse pohodnike naprošam, naj imajo pse na vrvici! (območje medveda.)
Lep lovski pozdrav.
Klement Mal, LD Tomišelj
taja38. 03. 2021
Ležeča osmica pod markacijami označuje krožno planinsko pot po občini Brezovica. Imenuje se Pentlja: https://www.brezovica.si/krozna-planinska-pot-pentlja/
nejcf8. 03. 2021
taja3 hvala, sem kasneje tudi sam to ugotovil, pred slabima dvema tednoma pa odtisnil v dnevnik zadnji žig.nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki