Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Krim / Jezero - Krim (mimo Ledenice)

Jezero - Krim (mimo Ledenice)

Natisni
Izhodišče: Jezero (290 m)
Širina/Dolžina: 45,9692°N 14,4313°E
Ime poti: mimo Ledenice
Čas hoje: 2 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 817 m
Višinska razlika po poti: 830 m
Zemljevid: Ljubljana - okolica 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 46.696
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 20
Število komentarjev: 6
Dostop do izhodišča:
Zapeljemo se v Podpeč, kjer se usmerimo proti Igu. Tej cesti sledimo le kratek čas do križišča, kjer se usmerimo desno v smeri Jezera. Cesta nas hitro pripelje na naslednje križišče, kjer ponovno zavijemo desno in cesti sledimo do parkirišča ob cesti. Na večjem urejenem parkirišču je dovoljeno parkirati samo gostom lokala.
Opis poti:
S parkirišča se vrnemo približno 100m nazaj do križišča, kjer opazimo oznake za Krim. Naprej sledimo asfaltirani cesti, ki nas pelje skozi vas navzgor. Po nekaj minutah hoje se asfalt konča in cesta se hitro spremeni v kolovoz, ki nas pripelje na razpotje. Nadaljujemo po levi poti v smeri Ledene jame (Krim levo in desno). Naprej sledimo kolovozu, ki se zmerno vzpenja skozi gozd in nas nekoliko višje pripelje do razpotja poti. Če želimo lahko naredimo kratek ovinek do Ledene jame kar nam vzame dobrih pet minut časa v obe smeri.
Drugače pa nadaljujemo desno po poti, ki nas kmalu pripelje do gozdne ceste kateri sledimo navzgor do manjšega zaselka. Tu pridemo tudi na razpotje poti, kjer nadaljujemo levo v smeri Krima. Pot nas nato že po nekaj metrih pripelje do cerkve Svetega Tomaža, ki jo vidimo pred seboj. Pot naprej se zložno vzpenja po kolovozu, ki pa ima kar nekaj razpotij, zato pazljivo sledimo markacijam. Nekoliko višje kolovoz preči gozdno cesto in se začne strmeje vzpenjati. Naprej strmina ponovno popusti in pot nas pripelje na širši kolovoz, kjer se priključimo poti iz vasi Tomišelj, Vrbljene in Strahomer. Širokemu kolovozu, ki se občasno nekoliko bolj vzpne sledimo vse do ceste na Krim.
Tu nadaljujemo levo in cesti sledimo do velikega parkirišča. Nadaljujemo desno mimo križa in se po travniku, ki se konča s stopnicami povzpnemo do doma na Krimu.
zemljevid poti - Krim
Ob poti: Ledenica pri Planinci (480m), Sveti Tomaž (572m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Jezero - Krim1
Jezero - Krim2
Jezero - Krim3
Jezero - Krim4
Jezero - Krim5
Jezero - Krim6
Jezero - Krim7
Jezero - Krim8
Jezero - Krim9
Jezero - Krim10
Jezero - Krim11
Jezero - Krim12
Jezero - Krim13
Jezero - Krim14
Jezero - Krim15
Jezero - Krim16
Jezero - Krim17
Jezero - Krim18
Jezero - Krim19
Jezero - Krim20
Diskusija o izletu Jezero - Krim (mimo Ledenice)
amar nat22. 07. 2010
Glede na vse kamenje, ki je na poti, je vzpon kar naporen. Prav tako tudi pot navzdol.
wolphgang11. 11. 2011
vceraj na krimu po tej poti. ves cas hoja po megli razen zadnjih 100 visinskih metrov. na vrhu pa pogled na "morje " in nic drugega, zanimiv obcutek. V koci pa prijazna kelnerca
marijakordis27. 05. 2012
Večkrat jo mehnemo iz Jezera do sv. Tomaža na Planinci. V zadnjem tednu veliko beremo srečanjih z medvedom. Tudi moj mož je šel v prejšnji petek (18.maja okrog 19h) po tej poti.Po dobrih desetih minutah od Jezera je zagledal kosmatinca Previdno se je obrnil nazaj, da nista prišla blizu. Možno, da je to tisti medved, ki je danes napadel moškega nad Igom, zato previdnost po teh poteh ni odveč.
Aqua_a12. 09. 2016
Se strinjam. Vzpon je malo naporen zaradi kamenja, kar predvsem moti pri poti navzdol. Gre pa za lep pohod, testiranje vzdržljivosti, še posebej zadnjih 30 - 45 min, ko se pot kar vzpne. Imaš pa na vrhu vse poplačano nasmeh
Lp
Tana Debeljak22. 07. 2018
Danes sva šli s kolegico in ni bilo nikjer nobenih medvedov. :P Je bil ravno en dan po dežju, tako da znajo kamni do gor zelo drseti. V opisu poti manjka podatek, da ko nadaljujemo pot od jame Ledenica, sledimo tablam za "Planinco"- to je tisti zaselek, ki je omenjen v tekstu, od tam naprej pa so spet smerokazi za Krim. Pa lepo turo! nasmeh
Mikens23. 06. 2019
POMEMBNO!
Vse pohodnike naprošam, naj imajo pse na vrvici! (območje medveda.)
Lep lovski pozdrav.
Klement Mal, LD Tomišelj
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki