Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Bezgovica - Cerk

Natisni
Izhodišče: Bezgovica (550 m)
Širina/Dolžina: 45,5477°N 14,7073°E
Čas hoje: 2 h 55 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 642 m
Višinska razlika po poti: 740 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 685
 4 osebam je objava všeč
Število slik: 83
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Ribnico, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kočevju. Za Dolenjo vasjo nadaljujemo desno v smeri naselij Grčarice, Gotenica in Kočevska Reka. V Kočevski Reki nadaljujemo desno v smeri Borovca pri Kočevski Reki, prelaza Strma Reber in Osilnice. V Borovcu še enkrat nadaljujemo desno, nato pa mimo zaselka Ravne v nekaj kilometrih prispemo do prelaza Strma Reber, ki se nahaja na nadmorski višini 993 m. Za prelazom se cesta prične spuščati, nato pa nas po 19 serpentinah pripelje do naselja Zgornji Čačič, nekaj 100 m naprej pa še do odcepa cesta v vas Bezgovica. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.
b) Iz Kočevja se peljemo proti MP Petrina, nato pa na koncu naselja Štalcerji nadaljujemo desno proti Kočevski Reki. V Kočevski Reki nadaljujemo levo v smeri Borovca pri Kočevski Reki, prelaza Strma Reber in Osilnice. V Borovcu nadaljujemo desno, nato pa mimo zaselka Ravne v nekaj kilometrih prispemo do prelaza Strma Reber, ki se nahaja na nadmorski višini 993 m. Za prelazom se cesta prične spuščati, nato pa nas po 19 serpentinah pripelje do naselja Zgornji Čačič, nekaj 100 m naprej pa še do odcepa cesta v vas Bezgovica. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.
c) Iz Osilnice oz. Sel pri Osilnici nadaljujemo v smeri naselij Žurge, Padovo pri Osilnici, Zgornji Čačič in prelaza Strma Reber. Še preden prispemo do 1. oz. 19. serpentine pa se v levo odcepi cesta, ki vodi proti naselju Bezgovica. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo v smeri vasi Bezgovica, katero hitro tudi dosežemo. Ko dosežemo omenjeno vas, na manjšem križišču nadaljujemo rahlo desno, nato pa ob lepih pogledih na Sveto Goro in Gorski Kotar prispemo do zgornjega dela vasi, kjer med hišami sledimo markacijam. Za zadnjo hišo opazimo planinske smerne table, ki nas usmerijo v breg, na pot, ki preide v gozd, skozi katerega se postopoma pričnemo strmeje vzpenjati. Po krajšem vzponu se nam z desne priključi še pot od 18. serpentine ceste na Strmo Reber, mi pa nadaljujemo naravnost po bolj strmi poti, ki nas višje v prečnem vzponu pripelje do strme dolinice, po kateri nadaljujemo vzpon. Višje nas markacije z razrite dolinice povedejo levo na pot, ki preide ob rob občasno prepadnega grebena. Vzpon nadaljujemo po občasno nekoliko bolj zaraščeni poti, ki se prepadom umika nekoliko v desno, občasno pa se nam odpre nekaj razgleda na okoliške hribe. Nekaj minut višje dosežemo širok kolovoz, kateremu sledimo v levo, mi pa po njem hodimo do mesta, kjer se le ta razcepi na dva dela.
Nadaljujemo po rahlo levem kolovozu (desni kolovoz obide Bezgarsko planino in vodi proti prelazu Strma Reber), ki nas hitro popelje iz gozda na spodnji del Bezgarske planine. Ko dosežemo planino se preko travnika v minuti ali dveh sprehodimo do večje lovske opazovalnice.
Od lovske opazovalnice, pri kateri je označeno razpotje, nadaljujemo desno v smeri Cerka in Firstovega repa (naravnost Taborska stena, Dragarji...), po poti, ki se spusti do manjšega vrtička sredi planine. Ko pot preide v gozd, na razpotju kolovozov nadaljujemo naravnost (tu se nam z desne priključi kolovoz, ki se malo pred planino z markirane poti odcepi naravnost in je kako minuto krajši kot markirana pot). Sledi nekaj minut vzpona skozi gozd, nato pa dosežemo glavno cesto Osilnica - Kočevska Reka, katero previdno prečimo.
Na drugi strani ceste nadaljujemo v smeri Cerka in Firstovega repa ter pot nadaljujemo po gozdni cesti. Pot naprej nas vodi po gozdni cesti, s katere pa se že po nekaj minutah v desno odcepi markirana pot.
Nadaljujemo po markirani poti (možno je nadaljevanje tudi po nemarkirani cesti, saj se markirana pot čez čas vrne na omenjeno cesto, pot po cesti pa je tudi nekoliko krajša), ki preide v strnjen gozd. Skozi gozd se najprej pričnemo zmerno vzpenjati, pri tem pa pazljivo sledimo markacijam, saj je sicer sledljiva pot razmeroma slabo uhojena. Ko se pot nekoliko višje položi, po levi strani obidemo neizrazit vrh Luknja (1079 m), do katerega se lahko po lažjem brezpotju vzpnemo v nekaj minutah, sicer pa nadaljujemo po markirani poti, ki kot napisano vrh obide po levi strani. Sledi nekaj krajših vzponov in spustov, nato pa sledi nekoliko daljši spust, ki se konča, ko dosežemo makadamsko cesto.
Ko dosežemo cesto nadaljujemo levo (desno Firstov rep in Loška stena), nato pa po minuti ali dveh nadaljnje hoje prispemo do križišča ob obeležju NOB, kjer se nam z leve priključi cesta, katero smo pred časom zapustili.
Nadaljujemo desno, mimo obeležja ter pot nadaljujemo po makadamski cesti. Višje, na manjšem križišču nadaljujemo levo, nato pa po nekaj minutah prispemo na označeno razpotje, kjer se nam priključi še markirana pot od lovske koče na Ravnah.
Oznake za Cerk nas usmerijo desno na kolovoz. Dobro označenemu, a občasno precej zaraščenemu kolovozu sledimo vse do manjše izravnave pod vrhom Cerka. Tu nadaljujemo rahlo levo ter nato nekoliko bolj strmi poti sledimo vse do vrha Cerka.
Bezgovica - Bezgarska planina 1:00, Bezgarska planina - Cerk 1:55.
zemljevid poti - Cerk
Ob poti: Bezgovica (565m), Bezgarska planina (895m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Bezgovica - Cerk1
Bezgovica - Cerk2
Bezgovica - Cerk3
Bezgovica - Cerk4
Bezgovica - Cerk5
Bezgovica - Cerk6
Bezgovica - Cerk7
Bezgovica - Cerk8
Bezgovica - Cerk9
Bezgovica - Cerk10
Bezgovica - Cerk11
Bezgovica - Cerk12
Bezgovica - Cerk13
Bezgovica - Cerk14
Bezgovica - Cerk15
Bezgovica - Cerk16
Bezgovica - Cerk17
Bezgovica - Cerk18
Bezgovica - Cerk19
Bezgovica - Cerk20
Bezgovica - Cerk21
Bezgovica - Cerk22
Bezgovica - Cerk23
Bezgovica - Cerk24
Bezgovica - Cerk25
Bezgovica - Cerk26
Bezgovica - Cerk27
Bezgovica - Cerk28
Bezgovica - Cerk29
Bezgovica - Cerk30
Bezgovica - Cerk31
Bezgovica - Cerk32
Bezgovica - Cerk33
Bezgovica - Cerk34
Bezgovica - Cerk35
Bezgovica - Cerk36
Bezgovica - Cerk37
Bezgovica - Cerk38
Bezgovica - Cerk39
Bezgovica - Cerk40
Bezgovica - Cerk41
Bezgovica - Cerk42
Bezgovica - Cerk43
Bezgovica - Cerk44
Bezgovica - Cerk45
Bezgovica - Cerk46
Bezgovica - Cerk47
Bezgovica - Cerk48
Bezgovica - Cerk49
Bezgovica - Cerk50
Bezgovica - Cerk51
Bezgovica - Cerk52
Bezgovica - Cerk53
Bezgovica - Cerk54
Bezgovica - Cerk55
Bezgovica - Cerk56
Bezgovica - Cerk57
Bezgovica - Cerk58
Bezgovica - Cerk59
Bezgovica - Cerk60
Bezgovica - Cerk61
Bezgovica - Cerk62
Bezgovica - Cerk63
Bezgovica - Cerk64
Bezgovica - Cerk65
Bezgovica - Cerk66
Bezgovica - Cerk67
Bezgovica - Cerk68
Bezgovica - Cerk69
Bezgovica - Cerk70
Bezgovica - Cerk71
Bezgovica - Cerk72
Bezgovica - Cerk73
Bezgovica - Cerk74
Bezgovica - Cerk75
Bezgovica - Cerk76
Bezgovica - Cerk77
Bezgovica - Cerk78
Bezgovica - Cerk79
Bezgovica - Cerk80
Bezgovica - Cerk81
Bezgovica - Cerk82
Bezgovica - Cerk83
Diskusija o izletu Bezgovica - Cerk
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki