Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Leskova dolina - Snežnik

Natisni
Izhodišče: Leskova dolina (793 m)
Širina/Dolžina: 45,6224°N 14,4611°E
Čas hoje: 3 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 1003 m
Višinska razlika po poti: 1050 m
Zemljevid: Snežnik 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 47.880
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 48
Število komentarjev: 25
Dostop do izhodišča:
a) Iz Cerknice ali Nove vasi na Blokah se najprej zapeljemo do Bloške Police, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Loža in Babnega Polja. V naselju Pudob zavijemo desno v smeri Snežnika, Ilirske Bistrice, Knežaka in bližnjega naselja Kozarišče. V Kozariščah nadaljujemo rahlo levo v smeri Snežnika ter tudi v naslednjih križiščih sledimo cesti v smeri Snežnika. Ko se Kozarišče končajo, se konča tudi asfalt, mi pa takoj za mostom preko Malega Obrha nadaljujemo levo v smeri Mašuna in Knežaka. Sledi razmeroma dolgotrajna vožnja po makadamski cesti, kateri sledimo približno 11 km oz. do Leskove doline, kjer na enem od parkirišč ob cesti tudi parkiramo.
b) Zapeljemo se v Pivko, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Knežaku. V Knežaku na označenem križišču nadaljujemo levo v smeri Mašuna ter naselja Bač in Koritnice. Malo naprej gremo desno v smeri Mašuna in Koritnic (naravnost Bač). Za Koritnicami se cesta prične vidneje vzpenjati, nato pa nas po 18 km od glavnega križišča v Knežaku pripelje do Mašuna, od koder z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Sviščakov. Po približno 2 km makadamske ceste od Mašuna prispemo na križišče, kjer nadaljujemo po levi spodnji cesti (desna cesta vodi proti Sviščakom), po kateri se peljemo še približno 7 km, oz. do Leskove doline, kjer na primernem mestu ob cesti parkiramo.
c) Najprej se zapeljemo v Ilirsko Bistrico, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Sviščakom (odcep je sredi Ilirske Bistrice ter je označen, morda je le malo slabše opazen). Sprva se vzpenjamo po asfaltni cesti, nato pa po slabih 12 km vzpona asfalt zamenja makadam. Sledi še približno 7 km makadama, nato pa prispemo do križišča v neposredni bližini Planinskega doma na Sviščakih, kjer nadaljujemo naravnost proti bližnjemu planinskemu domu na Sviščakih. Od planinskega doma z vožnjo nadaljujemo proti Mašunu, kjer po nadaljnjih 10 km makadama prispemo do križišča, kjer nadaljujemo ostro desno proti Leskovi dolini (naravnost Mašun 2 km). Od križišča se peljemo še približno 7 km, oz. do Leskove doline, kjer na primernem mestu ob cesti parkiramo.
Opis poti:
Ob cesti, ki nas pripelje do Leskove doline opazimo planinske smerne table za Snežnik, ki nas usmerijo na pešpot, ki nas skozi pas gozda hitro pripelje do gozdne ceste, ki vodi v Lepi Dol. Omenjeno cesto le prečimo, mi pa vzpon nadaljujemo po markirani poti, ki hitro preide v strnjen gozd. Naprej se pot nadaljuje po kolovozu, ki ima nekaj markiranih bližnjic, nato pa stopimo na makadamsko cesto, kateri sledimo v levo.
Vzpon nadaljujemo po omenjeni makadamski cesti, le ta pa nas po približno 20 minutah nadaljnje hoje pripelje do označenega križišča, kjer nadaljujemo desno v smeri Snežnika in Gašperjevega hriba. Od križišča naprej se cesta prične nekoliko strmeje vzpenjati, le ta pa nas višje pripelje do izhodišča poti Gašperjev hrib - Snežnik. Pri omenjenem izhodišču zapustimo cesto ter vzpon nadaljujemo po markirani pešpoti v smeri Snežnika.
Pot naprej se sprva strmo vzpne po kolovozu, nato pa se položi ter se po nekaj minutah nadaljnje hoje spremeni v prijetno stezico, ki nas naprej vodi po in ob neizrazitem grebenu. Pot naprej nas kmalu pripelje do razgledne točke na Snežnik, le ta pa se nato rahlo spusti in nas pripelje v pas strnjenega gozda, kjer se naprej prečno vzpenja. Višje nas pot pripelje na večji travnik, s katerega se nam odpre lep razgled na okoliško hribovje. Naprej nekaj časa nadaljujemo po razglednem travnatem pobočju, nato pa se pot vrne v gozd, kjer se prične strmo vzpenjati. Iz gozda kmalu preidemo med rušje, skozi katerega nadaljujemo vzpon po vse bolj razglednem pobočju. Sledi kratek spust in z leve se nam priključi malo obiskana pot od Grčovca.
Nadaljujemo v smeri Snežnika ter vzpon nadaljujemo po markirani poti, ki nas iz rušja pripelje na neporaščena vršna pobočja Snežnika. Tej vse bolj razgledni poti, nato sledimo vse do vrha, le tega pa dosežemo po nekaj minutah nadaljnje hoje.
zemljevid poti - Snežnik
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Leskova dolina - Snežnik1
Leskova dolina - Snežnik2
Leskova dolina - Snežnik3
Leskova dolina - Snežnik4
Leskova dolina - Snežnik5
Leskova dolina - Snežnik6
Leskova dolina - Snežnik7
Leskova dolina - Snežnik8
Leskova dolina - Snežnik9
Leskova dolina - Snežnik10
Leskova dolina - Snežnik11
Leskova dolina - Snežnik12
Leskova dolina - Snežnik13
Leskova dolina - Snežnik14
Leskova dolina - Snežnik15
Leskova dolina - Snežnik16
Leskova dolina - Snežnik17
Leskova dolina - Snežnik18
Leskova dolina - Snežnik19
Leskova dolina - Snežnik20
Leskova dolina - Snežnik21
Leskova dolina - Snežnik22
Leskova dolina - Snežnik23
Leskova dolina - Snežnik24
Leskova dolina - Snežnik25
Leskova dolina - Snežnik26
Leskova dolina - Snežnik27
Leskova dolina - Snežnik28
Leskova dolina - Snežnik29
Leskova dolina - Snežnik30
Leskova dolina - Snežnik31
Leskova dolina - Snežnik32
Leskova dolina - Snežnik33
Leskova dolina - Snežnik34
Leskova dolina - Snežnik35
Leskova dolina - Snežnik36
Leskova dolina - Snežnik37
Leskova dolina - Snežnik38
Leskova dolina - Snežnik39
Leskova dolina - Snežnik40
Leskova dolina - Snežnik41
Leskova dolina - Snežnik42
Leskova dolina - Snežnik43
Leskova dolina - Snežnik44
Leskova dolina - Snežnik45
Leskova dolina - Snežnik46
Leskova dolina - Snežnik47
Leskova dolina - Snežnik48
Diskusija o izletu Leskova dolina - Snežnik
rs5624. 05. 2010
Zakaj pa po cesti. V Čaši se pot odcepi desno po gozdnih poteh do lovske koče na Gašperju. Od tu naprej pa po lovski stezi na Snežnik.
rs5624. 05. 2010
Menda pa si imel bližnje srečanje z našo Notranjsko domačo živaljo-medvedom in dvema mladičkoma. Glas se hitro širi po deželi Kranjski
Tadej25. 05. 2010
Ja res je. No videl sem le enega mladiča in njegovo mamo. Spogledali smo se na radalji približno 20 m. Na srečo se je postavila le v obrambni položaj in ni napadla.
matic.m26. 05. 2010
@Tadej

Zanima me kako ste odreagirali ob srečanju medvedke z maldičem? Ste se umaknili, ....?

Lp, Matic
Tadej26. 05. 2010
Medvedka z mladičem je bila ravno na markirani poti (kolovozu), ko sem se spuščal proti Leskovi dolini. Ko sem ju zagledal, sem se kakor hitro se je dalo obrnil in šel nazaj do bližnje ceste.
rs564. 06. 2010
jutri 5.6.10 obsekavanje poti Gašper Snežnik ob 7.00 info 031/604 762
marco5. 06. 2010
A bravo rs56!
Tudi z bistrške strani se kmalu ˝lotimo˝ dela.
joža x10. 12. 2010
Kako pa je pozimi z to potjo,lahko računamo z gazjo in kako je z cesto do izhodišča?In kako je trenutno?Hvala!
andrejjerina10. 12. 2010
Pot iz Leskove doline je malokrat zgažena, ponavadi je samo špura za turne smučarje, pa še ta je bolj redka. Ponavadi se da brez večjih težav do Leskove doline. LP Andrej
PzS21. 03. 2011
Včeraj sem bil, pot do izhodišča pa tudi gor v redu. Lepo vreme, tak da z vrha super razgled.
Evk31. 12. 2011
Kdo ve, kakšne so trenutne razmere po tej poti? Je za pričakovat gaz?
lakkon28. 12. 2012
Pozdravljeni.

V soboto ali nedeljo bi šel po tej poti na Snežnik. naj vzamem s sabo dereze in tudi cepin ali ne bo potrebno? A parkira se pa kar ob cesti kot tukaj na prvi sliki? je gužva v soboto, nedeljo za parkirat? mi izgleda, da je avto praktično na cesti. je ponavadi vetrovno, mrzlo gori oz. med potjo? Kak dodaten nasvet?

hvala za odgovore.
lakkon28. 12. 2012
Žig je na vrhu in pri zavetišču zunaj kot sem nekje prebral?
lubadar30. 12. 2012
lakkon

ali ste šli po tej poti na snežnik in kakšne so razmere
lakkon30. 12. 2012
lubadar, načrti so se spremenili in sem izbral za te dneve druge, bližnje mi ter krajše hribe. še vsaj 1 teden ne grem, pa še takrat nisem ziher, če mi bo zneslo.

pa srečno novo leto!
brinta27. 01. 2013
Ali je bil morda kdo iz te smeri na Snežniku? Ali je shojeno?
_sandra_28. 01. 2013
jaz sem bila včeraj; shojeno ni bilo, nekaj je bilo sledi od smuči, sedaj je gaz narejena nasmeh višje gor, ko prideš iz gozda se udira do kolen..
klemen1254. 02. 2013
Lep pozdrav vsem!
Mene zanima kakšno je trenutno stanje oz če je pot prehodna do vrha. Namreč v nedeljo nameravam iti po tej smeri.
Darxta5. 02. 2013
Glede na to, da bo jutri tam najverjetneje padlo 10-20 cm novega snega, je bolje, če z vprašanjem počakaš do sobote....
ZoranV9. 04. 2013
Nedelja in ponedeljek na Snežniku. Od nedelje nimam kaj dosti napisat. Napovedana popoldanska razjasnitev ni bila niti blizu Snežnika. Sunki burje so segali verjetno vsaj do stotke, saj te naenkrat prestavi za en meter. Spustili smo se na južno stran proti skalci in do gozne meje. Sneg je trd in super za hojo. Smuka povsem ok, edino vidljivost v zelo difuzni svetlobi je malo zoprna, saj te kakšna grbina grdo presenti.
V upanju na lepše vreme sva šla v nedeljo ponovno in vreme tokrat ni razočaralo. Na vrhu sicer še malo oblakov in če bi počakala še par minut bi se odpeljala skoraj v jasnini. Spustila sva se v Smrekovo drago v SZ smeri - 400 višincev po trdem snegu ki dokaj dobro drži. Nato vzpon cca 100 višincev iz vrtače proti zimski poti iz Leskove doline. Od tu je fantastičen razgled na severno pobočje Snežnika. Sledi še spust po gozdu do Čaše in naprej do Leskove doline.

Par utrinkov in razgledov pa v videu na linku.

https://www.youtube.com/watch?v=6_rWL-BeCUM
_Abuh_4. 05. 2014
Na tej poti je od zacetka velik podrenega drevja.
spelamarela29. 05. 2014
Kakšne so trenutne razmere? je na pot še vedno veliko podrtega drevja?
lavrin2. 06. 2015
zdravo, v soboto 30.5.2015 sem se odpravil na Snežnik. po cca 1 km. sem se srečal z medvedom. rešilo se je ugodno zame.
pazite.
navdušena30. 05. 2017
Je še kakšna medvedka na tej poti? Je pot dobro označena (da ne pridem v kakšen brlogvelik nasmeh)
navdušena23. 09. 2017
Danes na Snežniku po poti iz Leskove doline. Nobene ga medveda, niti medvedke. Na začetku poti slabo označeno, kjer je treba iti levo (ne naravnost v hrib). Sicer pa lušna, samotna in naporna pot.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki