Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Kamenščina - Bele ovce

Natisni
Izhodišče: Kamenščina (900 m)
Širina/Dolžina: 45,5912°N 14,2903°E
Čas hoje: 30 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 129 m
Višinska razlika po poti: 129 m
Zemljevid: Snežnik 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 5.900
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 12
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Postojna in cesti naprej sledimo v smeri Pivke, Reke in Ilirske Bistrice. V naselju Pivka zapustimo glavno cesto, ki pelje proti Ilirski Bistrici in z vožnjo nadaljujemo proti vasi Knežak. Le malo za Knežakom, pridemo do vasi Šembije, kjer postanemo pozorni na prvi odcep v levo. Torej z glavne ceste zavijemo ostro levo in vožnjo nadaljujemo po makadamski cesti, ki se sprva zložno, nato pa nekoliko strmeje vzpenja čez kraška polja. Cesta se nato položi in nas pripelje v manjši planotast svet pod Volovjo rebrijo. Če imamo namen opraviti krožno turo po grebenu Volovje rebri, lahko parkiramo že tukaj, če ne pa se peljemo še naprej, po občasno nekoliko slabši makadamski cesti, ki nas višje pripelje do ostrega levega ovinka, sredi katerega se v desno odcepi slabša cesta. Nadaljujemo po levi "glavni" cesti, ki nas višje pripelje do naslednjega križišča ob katerem parkiramo.
Opis poti:
S križišča se usmerimo ostro levo, na nekoliko slabšo gozdno cesto, ki se začne prečno vzpenjati čez vse bolj razgledna travnata pobočja. Vse slabša cesta kmalu zavije v desno in se skoraj povsem položi. Nekoliko naprej opazimo slabši kolovoz, ki se s ceste odcepi v desno (pot na Veliko Milanjo 20 minut), mi pa nadaljujemo naravnost, po cesti, ki nas kmalu pripelje na preval med Veliko Milanjo na desni in vrhom Belih ovc na levi.
Tu se cesta ponovno obrne proti levi (smer zahod) in nas po nekaj nadaljnjih korakih hoje pripelje ob vršno vznožje Belih ovc. Tu postanemo pozorni, saj bomo opazili slabše uhojeno stezico, ki nas v 5 minutah nadaljnje hoje pripelje na vrh Belih ovc.
zemljevid poti - Bele ovce
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Kamenščina - Bele ovce1
Kamenščina - Bele ovce2
Kamenščina - Bele ovce3
Kamenščina - Bele ovce4
Kamenščina - Bele ovce5
Kamenščina - Bele ovce6
Kamenščina - Bele ovce7
Kamenščina - Bele ovce8
Kamenščina - Bele ovce9
Kamenščina - Bele ovce10
Kamenščina - Bele ovce11
Kamenščina - Bele ovce12
Diskusija o izletu Kamenščina - Bele ovce
bizgo931. 05. 2021 07:28:07
Najlepši razgled z Volovje rebri. Vrh Bele ovce je od vseh 4 vrhov slemena najbolj razgleden, saj nudi 360° pogleda proti Pivškem podolju in njegovim hribom in hribovjem, Čičariji in Brkinom, Učki in Kvarnerskem zalivu, Snežniku in njegovim gozdovom, našim 3 gorovjem itd.
Poleg poti s Kamenščine vodi na ta vrh še več zanimivih stez, ki sem jih opisal pod Veliko Milanjo, z razliko da ali ta vrh zaokrožite ali se malce po anteni vzpnete desno na Bele ovce (kakšnih 100 m vzpona s ceste). Vrh je označen le z X na nizkem stebričku.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki