Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Vitovski hrib / Vitovlje - Vitovski hrib (zahodna pot)

Vitovlje - Vitovski hrib (zahodna pot)

Natisni
Izhodišče: Vitovlje (360 m)
Širina/Dolžina: 45,9342°N 13,7695°E
Ime poti: zahodna pot
Čas hoje: 40 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 244 m
Višinska razlika po poti: 250 m
Zemljevid: Goriška - izletniška karta 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze
Ogledov: 9.117
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 23
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
a) S hitre ceste Vipava - Nova Gorica se usmerimo na izvoz Selo, nato pa z vožnjo nadaljujemo po regionalni cesti proti Novi Gorici in Šempasu. Po nekaj kilometrih vožnje prispemo do vasi Vitovlje, kjer zavijemo desno v smeri kmetije Maloščevo. Nekoliko naprej se cesta razcepi na dva dela (Vitovska krožna pot), mi pa nadaljujemo desno, v naslednjih križiščih pa se držimo levih smeri. Razmeroma strma cesta nas višje vodi skozi zaselek Vožice, kjer zavije še nekoliko bolj v levo. Od zaselka se peljemo še kratek čas, nato pa prispemo do velikega prireditvenega prostora in športnega igrišča v Vitovljah, kjer parkiramo.
b) Iz Nove Gorice se zapeljemo v Šempas, od tam pa z vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti Ajdovščini. Ko prispemo do vasi Vitovlje zavijemo levo v smeri kmetije Maloščevo. Nekoliko naprej se cesta razcepi na dva dela (Vitovska krožna pot), mi pa nadaljujemo desno, v naslednjih križiščih pa se držimo levih smeri. Razmeroma strma cesta nas višje vodi skozi zaselek Vožice, kjer zavije še nekoliko bolj v levo. Od zaselka se peljemo še kratek čas, nato pa prispemo do velikega prireditvenega prostora in športnega igrišča v Vitovljah, kjer parkiramo.
Opis poti:
S parkirišča se najprej sprehodimo do asfaltne ceste in po njej nadaljujemo levo. Po minuti ali dveh prispemo do označenega razpotja, kjer nadaljujemo desno v smeri vitovske cerkve in Vitovskega jezera.
Od razpotja nadaljujemo po slabši makadamski cesti, katera hitro preide v gozd, skozi katerega se zložno do zmerno vzpenja. Ne mine veliko časa in že prispemo na naslednje dobro označeno razpotje, kjer zapustimo slabšo cesto in vzpon nadaljujemo levo v smeri vitovske cerkve (naravnost pot mimo Vitovskega jezera). Pot nadaljujemo po zložni poti, ki preči pobočja proti levi, le ta pa se v nadaljevanju celo rahlo spusti. Ko se kratek spust konča nadaljujemo desno (naravnost prispemo v Vitovlje po eni od več poti) po postopoma bolj strmi poti. Pot, ki poteka skozi gozd nas vodi mimo manjše kamnite kapelice, kjer se prehodno povsem položi. Sledi kratek zmeren vzpon, nato pa se priključimo širši poti, kateri sledimo v desno, mi pa se po njej hitro vzpnemo do razgledišča tik pod Vitovskim hribom. Tu nadaljujemo levo in se v nekaj korakih vzpnemo do bližnje vitovske cerkvice.
zemljevid poti - Vitovski hrib
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Sekulak (1 h), Kopitnik, Lovsko zavetišče pod Čavnom, Čaven (2 h), Veliki Rob (2 h 30 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Vitovlje - Vitovski hrib1
Vitovlje - Vitovski hrib2
Vitovlje - Vitovski hrib3
Vitovlje - Vitovski hrib4
Vitovlje - Vitovski hrib5
Vitovlje - Vitovski hrib6
Vitovlje - Vitovski hrib7
Vitovlje - Vitovski hrib8
Vitovlje - Vitovski hrib9
Vitovlje - Vitovski hrib10
Vitovlje - Vitovski hrib11
Vitovlje - Vitovski hrib12
Vitovlje - Vitovski hrib13
Vitovlje - Vitovski hrib14
Vitovlje - Vitovski hrib15
Vitovlje - Vitovski hrib16
Vitovlje - Vitovski hrib17
Vitovlje - Vitovski hrib18
Vitovlje - Vitovski hrib19
Vitovlje - Vitovski hrib20
Vitovlje - Vitovski hrib21
Vitovlje - Vitovski hrib22
Vitovlje - Vitovski hrib23
Diskusija o izletu Vitovlje - Vitovski hrib (zahodna pot)
grega_p24. 02. 2021
Lepa, v srednjem delu dokaj strma pot, ki v teh toplih dneh pričara ob južni legi pravo poletje.

Zaradi hladnejšega morja od ozračja, je bilo polno vlage v zraku, tako da se je videlo komaj do Trstelja. Tipično za to letno obdobje.

Drugače pa cerkvica z idealno sončno lego, ob sestopu na vzhod pa jezero in zraven osvežilen vodni izvir ter malo nižje prelepa jasa s starimi kostanji. Priporočam!

Popravek in opomba - naselje (zaselek) se imenuje Užiče, parkirni prostor je pa tudi pri razcepu (slika št. 6) - za cca 4 avtomobile
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki