Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Kovk / Lovska koča Budanje - Kovk

Lovska koča Budanje - Kovk

Natisni
Izhodišče: Lovska koča Budanje (420 m)
Širina/Dolžina: 45,8793°N 13,9589°E
Čas hoje: 1 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 541 m
Višinska razlika po poti: 541 m
Zemljevid: Goriška 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 15.072
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 19
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Ajdovščino, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Colu. Po krajšem vzponu se Ajdovščina konča, mi pa se v nadaljevanju prečno vzpenjamo po cesti, ki se dviga nad Vipavsko dolino. Nekaj 100 metrov za oznako ceste 3,5 km, bomo prišli do manjšega križišča, kjer se v desno odcepi kratka z zapornico zaprta cesta, ki vodi do bližnje Lovske koče Budanje. Parkiramo ob križišču na desni strani ceste, ali pa kakih 50 metrov naprej na primernem mestu ob cesti na drugi strani ceste.
b) Zapeljemo se v Vipavo, od koder z vožnjo nadaljujemo proti naselju Vrhpolje. Z Vrhpolja nadaljujemo proti Colu, Sanaboru in Beli ter se v nadaljevanju peljemo po vzpenjajoči se cesti, ki nas višje pripelje do manjšega križišča, kjer nadaljujemo levo (desno vas Bela in Sanabor). Sledi vzpon po cesti, ki nas v številnih serpentinah pripelje do mesta, kjer se priključi na glavno cesto Ajdovščina - Col, mi pa ji sledimo levo navzdol. Po približno 500 metrih vožnje po glavni cesti prispemo do začetka markirane poti, ki vodi na Kovk in Sinji vrh. Ob izhodišču se nahaja lesene planinska oznaka za Kovk, v bližini pa je tudi primerno mesto za parkiranje. Na drugi strani ceste, kakih 50 metrov naprej pa je odcep k bližnji Lovski koči Budanje, kjer je tudi možno parkirati ob cesti.
c) Iz Godoviča ali Kalc pri Logatcu se zapeljemo na Col, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Ajdovščini. Pri oznaki ceste približno 4 km bomo na desni strani opazili manjše parkirišče, ob njem pa oznake za pešpot na Kovk. Na drugi strani ceste, kakih 50 metrov naprej pa je odcep k bližnji Lovski koči Budanje, kjer je tudi možno parkirati ob cesti.
Opis poti:
S parkirišča ob lovski koči, najprej previdno prečimo cesto, nato pa se usmerimo na peš pot v smeri Kovka. Pot sprva poteka po kolovozu, ki se vzpenja vzporedno s cesto, nato pa zavije rahlo v levo in se postopoma spremeni v peš pot.
Markirana peš pot nas povede v strnjen gozd, kjer se začne vse strmeje vzpenjati. Pot nas višje pripelje do razgledne točke, s katere se nam odpre čudovit pogled na Nanos, Vipavsko dolino, Trstelj in za njim Tržaški zaliv.
Naprej se pot vrne v gozd in se nadaljuje v prečnem vzponu. Še naprej razmeroma strma pot, pa nas mimo vpisne skrinjice pripelje do križa ob katerem se nahaja še ena vpisna skrinjica in ob njej klop.
Le nekaj korakov naprej strmina popusti in pot, ki preide iz gozda na travnata pobočja nas pripelje do razpotja, kjer nadaljujemo desno proti Colu (levo Sinji vrh). Vzpon nadaljujemo po zložnem travnatem pobočju, po poti, ki poteka ob robu razglednih pečin. Pozneje se pot strmeje vzpne in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na razgleden vrh Kovka.
zemljevid poti - Kovk
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Podrta gora nad Ajdovščino, Sončnica (Reber), Kraguljc, Sinji vrh
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Lovska koča Budanje - Kovk1
Lovska koča Budanje - Kovk2
Lovska koča Budanje - Kovk3
Lovska koča Budanje - Kovk4
Lovska koča Budanje - Kovk5
Lovska koča Budanje - Kovk6
Lovska koča Budanje - Kovk7
Lovska koča Budanje - Kovk8
Lovska koča Budanje - Kovk9
Lovska koča Budanje - Kovk10
Lovska koča Budanje - Kovk11
Lovska koča Budanje - Kovk12
Lovska koča Budanje - Kovk13
Lovska koča Budanje - Kovk14
Lovska koča Budanje - Kovk15
Lovska koča Budanje - Kovk16
Lovska koča Budanje - Kovk17
Lovska koča Budanje - Kovk18
Lovska koča Budanje - Kovk19
Diskusija o izletu Lovska koča Budanje - Kovk
valerija11224. 08. 2014
Po kosilu se je prikazalo sonce,zato smo pohiteli na Kovk od lovske koče,sestopili pa na Col.Ko smo se dobro vsedli v avto,se je spet upralo. Ta turca je kar pravšnja za letošnje redke sončne trenutke,priporočam.
KleAs30. 12. 2019
Priporočam vzpon po robu in sestop po opisani poti. Lepša pot in razgled na vipavsko dolino.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki