Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Gorovja / Posavsko hribovje in Dolenjska / Španov vrh (Besnica) / Podgrad - Španov vrh (Besnica)

Podgrad - Španov vrh (Besnica)

Natisni
Izhodišče: Podgrad (283 m)
Širina/Dolžina: 46,06642°N 14,63698°E
Čas hoje: 50 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 276 m
Višinska razlika po poti: 276 m
Zemljevid: Pot je zadovoljivo vrisana tudi v OpenStreetMap
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: jerque
Ogledov: 260
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 3
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Iz Ljubljane prek Zaloga:
Po Zaloški cesti (izvoz vzhodne obvoznice Ljubljana - vzhod) peljemo proti vzhodu mimo Zaloga, na mostu čez Ljubljanico uradno zapustimo Ljubljano, čez pribl. 1,5 km prispemo do krajevne table za Podgrad, kmalu na naši levi opazimo gostilno Pri Peclju, takoj za njo zavijemo desno (kažipot proti Besnici) skozi podvoz pod železniško progo (pozor, podvoz je ozek in nizek, tako da večja vozila morda ne bodo mogla skozenj!). Vozimo skozi vas Podgrad, že tako ozka cesta se mimo tovarne Arbo na koncu vasi še bolj zoži. Takoj, ko smo mimo tovarne, bomo na desni opazili veliko tablo za Ostrovrharjevo pohodno pot, mi pa parkiramo na manjšem parkirišču na nasprotni (levi) strani ceste.

Iz Ljubljane prek Sostrega:
Po Litijski cesti (izvoz vzhodne obvoznice Bizovik, Sostro) peljemo proti vzhodu (smer Sostro). Ko prevozimo Zadvor in se približamo Sostremu, sledimo znakom za potek prednostne ceste, torej najprej zavijemo levo in takoj zatem še desno. Cesta se v nekaj serpentinah povzpne na prelaz Pečar in se nato v nekaj serpentinah spusti proti Besnici. Ko se na začetku Besnice spust zravna, zavijemo levo proti Podgradu in nekaj časa vozimo po dolini (soteski) reke Besnice. Takoj po krajevni tabli za Podgrad bomo malo pred tovarno Arbo na naši levi opazili veliko tablo za Ostrovrharjevo pohodno pot, mi pa parkiramo na manjšem parkirišču na nasprotni (desni) strani ceste.

Iz Litije:
Priključimo se na cesto, ki iz Šmartnega pri Litiji mimo Zavrstnika in Štangarskih Poljan vodi proti zahodu. Za Štangarskimi Poljanami se cesta po kar nekaj spektakularnih serpentinah povzpne v Trebeljevo in nato manj spektakularno spusti v dolino Besnice. Čez razvlečeno vas se peljemo do konca Spodnje Besnice. Ko bi se cesta morala pričeti vzpenjati na prelaz Pečar, zavijemo desno (smerokaz za Zalog) in nekaj časa vozimo po dolini (soteski) reke Besnice. Takoj po krajevni tabli za Podgrad bomo malo pred tovarno Arbo na naši levi opazili veliko tablo za Ostrovrharjevo pohodno pot, mi pa parkiramo na manjšem parkirišču na nasprotni (desni) strani ceste.
Opis poti:
Z izhodiščnega parkirišča prečkamo cesto, gremo mimo table za Ostrovrharjevo pot čez brv in kmalu naletimo na razpotje tik ob vznožju hriba. Tu zavijemo levo na edino pot, ki se ne prične vzpenjati. Hodimo po položni poti oz. se morebitnemu blatu izognemo s hojo po robu jase, kjer je tudi lovska preža. Malo za koncem jase, kjer bomo morda morali prestopiti ali preskočiti manjši hudournik, sledi novo razpotje, pot naravnost bi se začela vzpenjati, mi pa tu zavijemo levo, kot nas usmeri tabla za Ostrovrharjevo pot (vidna samo iz nasprotne smeri). Najbolj uhojena pot skozi redek gozd nas pripelje najprej čez večjo in takoj še čez manjšo leseno brv, za katero takoj prečkamo cesto (pozor, cesta zaradi ovinkov ni najbolj pregledna, zato previdno!). Na drugi strani ceste nas tabla za Ostrovrharjevo pot usmeri na stezo v gozd. Steza se najprej vzpenja na levo, dokler se nam z leve čez "grebenček" ne priključi še ena steza. Tu zavijemo desno, kamor nas usmeri tudi lesen kažipot za "Ostrov. pot". Pot se tu enakomerno vzpenja prečno po pobočju Murjevke in je verjetno najzahtevnejši del poti, tako zaradi strmine kot trase čez skalovje in drevesne korenine, kjer je potrebno tudi nekaj previdnosti, morda pa se bomo morali izogniti še kakšnemu podrtemu drevesu.

Ko se že skoraj povzpnemo do grebena, sledi novo razpotje. Udobneje je, če tu zavijemo levo in po nekaj metrih dosežemo makadamsko gozdno cesto na vrhu grebena. Tu se dokončno ločimo od Ostrovrharjeve poti: tabla nas usmeri levo, mi pa torej po gozdni cesti zavijemo desno. Če na prejšnjem razcepu nadaljujemo naravnost, nas steza vodi vzporedno in nekoliko nad gozdno cesto, na katero se priključi nekoliko kasneje.

Gozdna cesta se kar konkretno enakomerno vzpenja. Čez čas se nanjo z desne priključi prej omenjena vzporedna steza, ki praktično prečka cesto in se nato takoj vzporedno z njo še nekaj časa nadaljuje na levi strani, preden se ji kasneje dokončno priključi. Če smo ostali na gozdni cesti, se desno od nje nekaj časa strmo navzdol spušča pobočje, dokler ne pridemo do pobočja Grmadnika. Tu lahko opcijsko zavijemo na razcep desno, ki se strmo vzpne na vrh Grmadnika. Če smo se odločili za to možnost, z Grmadnika nadaljujemo po stezi proti jugu. Če smo ostali na gozdni cesti, nadaljujemo po njej pod vrhom Grmadnika, sčasoma se nam z leve priključi prej omenjena vzporedna steza. Cesta se vendarle nekoliko zravna in kmalu dosežemo razpotje večih poti. Z naše desne ga doseže tudi steza z Grmadnika.

Če želimo, lahko opcijsko skrenemo naravnost (proti zahodu) na "slepi" in z vsakim metrom s podrastjo bolj zaraščen kolovoz, ki se prečno spusti po pobočju Grmadnika za pribl. 100 višinskih metrov, dokler se nenadoma ne konča pod daljnovodom, od koder se nam odpre nekaj razgledov proti Debnemu vrhu in zaraščenim ruševinam starega gradu Osterberg na drugi strani doline Besnice. Pot do tega "razgledišča" in nazaj traja pribl. 20 minut.

Naša pot pa se nadaljuje na drugi razcep proti levi, kamor nas usmeri tudi tabla za Borovničevo pot proti Jančam. Od tu naprej dokaj položna cesta najprej vodi tik pod neimenovanim vrhom na naši levi. Tu nekje se z leve proti njemu odcepi ozka stezica, ki se kmalu konča v brezpotje, od koder lahko opcijsko po občutku dosežemo ta z leseno piramido označen vrh (GPS mu "nameri" n.v. ok. 560 m ali pribl. 10 m relativne višine nad cesto). Če pa po cesti nadaljujemo še malo naprej, bomo pred nami ugledali Španov vrh desno od ceste. Na desni bomo kmalu opazili z rumeno črto označeno drevo. Malo naprej od tega drevesa se desno najprej pod pravim kotom odcepi slabo uhojena pot, ki se kmalu obrne levo (vzporedno s cesto) in po krajšem vzponu doseže Španov vrh, kjer ni nobenih oznak ipd.

S Španovega vrha se po isti poti vrnemo nazaj na cesto. Od tu lahko nadaljujemo naprej po Borovničevi poti proti Vnajnarjam in Jančam ali pa se vrnemo na izhodišče, morda po kateri od prej omenjenih vzporednih poti.
zemljevid poti - Španov vrh (Besnica)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Podgrad - Španov vrh (Besnica)1
Podgrad - Španov vrh (Besnica)2
Podgrad - Španov vrh (Besnica)3
Diskusija o izletu Podgrad - Španov vrh (Besnica)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki