Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Podgrad - Grmadnik

Natisni
Izhodišče: Podgrad (283 m)
Širina/Dolžina: 46,06642°N 14,63698°E
Čas hoje: 55 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 286 m
Višinska razlika po poti: 300 m
Zemljevid: Ljubljana - okolica 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 936
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 51
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Z vzhodne ljubljanske obvoznice, se usmerimo na izvoz Ljubljana - vzhod in z vožnjo nadaljujemo po Zaloški cesti v smeri Zaloga. Naprej se peljemo po glavni cesti proti Podgradu. V kraju Podgrad zavijemo desno skozi podvoz pod železniško progo in nato nadaljujemo po razmeroma ozki cesti v smeri proti Besnici in Jančam. Le malo pred koncem kraja Podgrad pa parkiramo na parkirišču na levi strani ceste. V kolikor je parkirišče zasedeno lahko na tem mestu zavijemo desno na kolovoz ob informativni tabli ter preko lesenega mostička prečimo potok. Tu je nato še nekaj prostora za parkiranje.
Opis poti:
S parkirišča najprej prečimo glavno cesto in se mimo informativne table, ki opisuje Ostrovrharjevo pot usmerimo na kolovoz in preko lesenega mostička prečimo potok Besnica. Kolovoz zavije v levo in nas pripelje do križišča.
Ostro desno po kolovozu oz. makadamski cesti vodi Ostrovrharjeva pot ob kateri se nahaja tudi smerokaz, rahlo desno se odcepi še bližnjica, ki se višje priključi Ostrovrharjevi poti, mi pa nadaljujemo naravnost po položnem kolovozu. Položen kolovoz nas nato pripelje do travnate jase na kateri bomo opazili tudi lovsko opazovalnico. Mi še naprej nadaljujemo po kolovozu, ki ga sicer lahko na tem mestu zaradi pogostega blata tudi obidemo po stezi, ki poteka ob robu jase. Za jaso pa nas pot pripelje do razpotja.
Naravnost po kolovozu vodi pot proti staremu gradu Osterberg, mi pa nadaljujemo levo na ožjo stezo kamor nas usmeri tudi smerokaz za Ostrovrharjevo pot. Od razpotja se pot najprej rahlo spusti in nato preko lesenega mostička preči potok Besnica. Tu smo ponovno na razpotju. Desno ob potoku vodi pot po dolini potoka Besnica in naprej proti kamnolomu mlinskih kamnov, mi pa sledimo oznakam za Ostrovrharjevo pot in prečimo asfaltno cesto.
Tu se pričnemo nekoliko strmeje vzpenjati in pot nas kmalu pripelje do razpotja. Nadaljujemo desno, v nadaljevanju pa se nato prečno vzpenjamo proti jugovzhodu. Pot tu poteka skozi gozd, občasno pa se nam skozi drevesa vseeno odpre nekaj razgleda na okoliške vzpetine nad dolino potoka Besnica. Takšna pot nas nato pripelje do grebena kjer je razpotje.
Levo rahlo navzdol vodi Ostrovrharjeva pot proti vrhu Murjevka in naprej proti Turistični kmetiji Pri Lazarju. Mi na razpotju nadaljujemo desno po pešpoti, lahko pa tudi po kolovozu, ki poteka vzporedno s pešpotjo. Pešpot sprva poteka desno od kolovoza, nekoliko kasneje pa ga preči in se nato prične nekoliko strmeje vzpenjati. Tu se nam s poti občasno odpre tudi nekaj razgleda na okoliške vzpetine in tudi proti Alpam. Višje se pot malenkost spusti in nas na nekakšnem sedelcu ponovno pripelje na kolovoz.
Tu se s kolovoza desno navzgor odcepi ozka stezica, ki vodi na Grmadnik s severne strani. Lahko se proti vrhu vzpnemo že po omenjeni stezici ali pa nadaljujemo po kolovozu in najprej obidemo vrh po levi strani. Če nadaljujemo po kolovozu nas pot pripelje do razpotja kjer je tudi oznaka Borovničeve pohodne poti, ki sicer vodi iz Podgrada proti Jančam.
Mi na omenjenem razpotju zapustimo kolovoz in se usmerimo ostro desno na stezico, ki vodi po grebenu proti vrhu Grmadnika. Omenjena steza je morda za malenkost bolje uhojena kot tista s severne strani.
Od razpotja se nato vzpenjamo po ozki stezi skozi gozd, ki poteka na Grmadnik z jugovzhodne strani. Po takšni poti nato kmalu dosežemo vrh.
zemljevid poti - Grmadnik
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Podgrad - Grmadnik1
Podgrad - Grmadnik2
Podgrad - Grmadnik3
Podgrad - Grmadnik4
Podgrad - Grmadnik5
Podgrad - Grmadnik6
Podgrad - Grmadnik7
Podgrad - Grmadnik8
Podgrad - Grmadnik9
Podgrad - Grmadnik10
Podgrad - Grmadnik11
Podgrad - Grmadnik12
Podgrad - Grmadnik13
Podgrad - Grmadnik14
Podgrad - Grmadnik15
Podgrad - Grmadnik16
Podgrad - Grmadnik17
Podgrad - Grmadnik18
Podgrad - Grmadnik19
Podgrad - Grmadnik20
Podgrad - Grmadnik21
Podgrad - Grmadnik22
Podgrad - Grmadnik23
Podgrad - Grmadnik24
Podgrad - Grmadnik25
Podgrad - Grmadnik26
Podgrad - Grmadnik27
Podgrad - Grmadnik28
Podgrad - Grmadnik29
Podgrad - Grmadnik30
Podgrad - Grmadnik31
Podgrad - Grmadnik32
Podgrad - Grmadnik33
Podgrad - Grmadnik34
Podgrad - Grmadnik35
Podgrad - Grmadnik36
Podgrad - Grmadnik37
Podgrad - Grmadnik38
Podgrad - Grmadnik39
Podgrad - Grmadnik40
Podgrad - Grmadnik41
Podgrad - Grmadnik42
Podgrad - Grmadnik43
Podgrad - Grmadnik44
Podgrad - Grmadnik45
Podgrad - Grmadnik46
Podgrad - Grmadnik47
Podgrad - Grmadnik48
Podgrad - Grmadnik49
Podgrad - Grmadnik50
Podgrad - Grmadnik51
Diskusija o izletu Podgrad - Grmadnik
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki