Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Posavsko hribovje in Dolenjska / Kum / Sopota - Kum (Nežina pot)

Sopota - Kum (Nežina pot)

Natisni
Izhodišče: Sopota (544 m)
Širina/Dolžina: 46,06416°N 15,05664°E
Ime poti: Nežina pot
Čas hoje: 2 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 676 m
Višinska razlika po poti: 687 m
Zemljevid: Posavsko hribovje - zahodni del (PZS)
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: Enka
Ogledov: 27.910
 4 osebam je objava všeč
Število slik: 21
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:
Do kraja Sopota v doline reke Sopota lahko pridemo prek Radeč ali pa prek Šmartnega pri Litiji. Iz Šmartnega se peljemo v smeri Mirne in Gabrovke, pozorni pa smo, ko cesta zavije levo v smeri Radeč – tej cesti sledimo do kraja Sopota, kjer kmalu ob cesti na levi strani opazimo urejeno parkirišče, na katerem parkiramo. Izhodišče poti je približno 100 m naprej ob cesti, kjer nas na pot usmerijo table Nežina pot in Kum, na izhodišču je tudi velika tabla z zemljevidom poti. Iz Radeč se peljemo naravnost skozi center v smeri papirnice in Sopote, v kraju Sopota bomo na desni opazili opisano izhodišče ter se peljali še 100 m naprej do urejenega parkirišča na desni.
Opis poti:
Na izhodišču si lahko na tabli z zemljevidom preberemo legendo o Nežki, Joštu in Jerneju, izseki iz legende pa so zapisani tudi na tablah ob posameznih točkah iz zgodbe, ki jih srečamo ob poti. Smerokaza za Nežkino pot (rdeča tablica) ter za Kum (lesena oznaka), ki nam bosta kazali pot skoraj do vrha, nas najprej usmerita v desno. Že kmalu pred prvo hišo pa nas smerokaz usmeri levo, kjer se pot vzpne čez travnato pobočje in nas pripelje v gozd. Tam nadaljujemo po kolovozu, kot nam kažejo oznake, ki nas kmalu povedejo rahlo v levo, s kolovoza na gozdno pot. Ta nas pripelje do potoka, ki teče skozi gozd in ga prečkamo po lesenem mostiču. Za mostom nas pot povede strmeje v levo in nas v kratkem pripelje do lesene ograje in že smo na prvi točki iz legende, kjer še dandanes iz skale tečejo Nežine solze. Na tej točki stoji tudi križ pri solzicah sv. Neže. Nadaljujemo po poti, ki se vzpenja skozi gozd in nas čez kratek čas pripelje do travnatega pobočja, kjer zagledamo prve hiše vasi Borovak, ki se jim približamo po desni strani travnika. Tik pod prvo hišo nas oznaka usmeri levo pod hišo, ki jo obidemo z njene leve strani, pot pa nas nato med nekaj hišami privede do naslednje točke, podružnične cerkve sv. Uršule. Nad cerkvijo se pot priključi cesti, kjer prvič srečamo Knafelčeve markacije, ki jim sledimo v desno. Nekoliko manj zanimiv del poti med Borovakom in Malim Kumom poteka po cesti, ki ji v vasi Mali Kum sledimo mimo izletniške kmetije, nato pa nas oznake spet povedejo v gozd. Pot se začne nekoliko bolj strmo vzpenjati, po krajšem vzponu, ki ga spomladi zaljšajo zvončki in kronce, pa pridemo do skale z odtisi Nežinih kolen in kapelice sv. Neže. Nad kapelico pot zavije v desno in se še naprej vzpenja, v mokrem na nekaj strmejših delih nekoliko drsi. Pot se skozi gozd vzpenja proti desni, kjer se na vrhu priključimo poti iz Radeč in Zidanega Mosta. Na križišču, na katerem nadaljujemo levo po gozdni poti, je tudi kapelica sv. Jošta. Po krajšem ne prestrmem vzponu skozi gozd ugledamo najprej oddajnik, nato pa tudi planinski dom in cerkev sv. Neže na Kumu.

Nežina pot je vseskozi dobro označena, poleg smerokazov tudi z rumeno-belimi markacijami. Težav z orientacijo ni. Za razliko od poti, ki na Kum vodijo iz Zasavja, je ta pot krajša, in ker na njej premagamo manjšo višinsko razliko, tudi manj naporna. Opisano stanje se nanaša na marec 2021.
zemljevid poti - Kum
Ob poti: Borovak (707m), Mali Kum (811m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Sopota - Kum1
Sopota - Kum2
Sopota - Kum3
Sopota - Kum4
Sopota - Kum5
Sopota - Kum6
Sopota - Kum7
Sopota - Kum8
Sopota - Kum9
Sopota - Kum10
Sopota - Kum11
Sopota - Kum12
Sopota - Kum13
Sopota - Kum14
Sopota - Kum15
Sopota - Kum16
Sopota - Kum17
Sopota - Kum18
Sopota - Kum19
Sopota - Kum20
Sopota - Kum21
Diskusija o izletu Sopota - Kum (Nežina pot)
darkom31. 10. 2021 17:25:59
Dne 31/10/21 sem prehodil omenjeno pot.
Pot je zelo dobro označena, brez posebnosti in normalno prehodna.
Savinja112. 10. 2022 19:06:24
Danes na tej poti. Pot je natančno opisana, na terenu se vse ujema in je res super označena. Je zanimiva in na vrhu je poplačan ne prehud trud z zares lepimi razgledi in dobrotami v koči. Poldnevni planinski izlet je primeren prav za vse. Manjšim oz. mlajšim otrokom, pa tudi komu drugemu, lahko pohod skrajšamo, če parkiramo na manjših parkiriščih v zaselkih Borovak (pri cerkvi sv. Uršule - 707m) ali v Malem Kumu (levo na začetku zaselka - 812m). Gre za miren in lep podeželski kotiček Slovenije. Pot večinoma poteka po gozdu, po asfaltni cesti le med omenjenima zaselkoma.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki