Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Gorovja / Posavsko hribovje in Dolenjska / Livoldski vrh / Novi Lazi - Livoldski vrh

Novi Lazi - Livoldski vrh

Natisni
Izhodišče: Novi Lazi (546 m)
Širina/Dolžina: 45,34209°N 14,5058°E
Čas hoje: 1 h 10 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 448 m
Višinska razlika po poti: 460 m
Zemljevid: Kočevje-Kočevsko Turistična karta občine 1:60000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: Mrcina
Ogledov: 241
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 0
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Iz Kočevja gremo proti meji s Hrvaško, po glavni cesti GII-106. Za naseljem Štalcerji zavijemo desno v smer Kočevska Reka, Novi Lazi. Novi Lazi so naslednje naselje, za tablo zavijemo desno v vas in čez 30 metrov parkiramo pri vaškem domu na desni strani, pri odcepu gozdne ceste.

b) Iz Ljubljane se peljemo v smeri Kočevja, za Dolenjo vasjo zavijemo desno na odcepu za Grčarice in Kočevsko Reko. Prečkamo Grčarice, Gotenico in pridemo v Kočevsko Reko. Zavijemo levo, v smeri Kočevja, Novi Lazi so naslednja vas, za Kočevsko Reko. Ko pridemo v naselje, zavijemo za avtobusno postajo levo v vasin čez 30 metrov parkiramo pri vaškem domu na desni strani, pri odcepu gozdne ceste.
Opis poti:
Svojo pot začnemo po gozdni cesti, ki se od lokalne ceste skozi naselje odcepi desno pred vaškim domom. Najprej se rahlo spustimo, na desni vidimo vaški kal (lužo). Nato nadaljujemo skozi gozd, na prvem križišču se držimo desne ceste. Nadaljujemo po gozdni cesti, ta se začne po cca 1,5 km vzpenjati levo po pobočju hriba. Po cesti nadaljujemo do vrha vzpona. Ko se cesta zravna, se na desni odcepi vlaka.

Po tej vlaki nadaljujemo pot naravnost navzgor po hribu, držimo se roba manjše doline, ki se odpira na desni. Vlaka nato prečka manjši travnik in se obrne v desno, nato pa se za 20 m položi, preden spet zavije v levo smer in navzgor. Še cca 100 m in pridemo zopet na gozdno cesto.

To cesto le prečkamo, na drugi strani zopet stopimo na vlako, ki se takoj za cesto razcepi. Lahko nadaljujemo ali po levi, ali po desni vlaki. Leva se vzpne v okljuku, desna pa nas vodi naravnost navzgor, obe pa se spet združita na robu večje poseke. Tu se vedno nahaja blato, kjer lahko sledimo divje živali, ki se tu napajajo. Od tega križišča vodi več vlak. Leva se vzpne po robu jase na levo stran. Desna vodi bolj kot ne naravnost. Mi pa uberemo srednjo, ki se rahlo vzpenja po pobočju hriba, tako, da ga imamo na levi strani. Čez cca 150m se spet rahlo položi, nato pa spet vzpne, iz desne pa se ji pridruži spet vlaka. Mi zavijemo na levo, lahko pa od tega križišča nadaljujemo tudi naravnost navzgor po brezpotju skozi gozd, saj je cca 50m višje spet gozdna cesta, t.i. krožna cesta, ki vodi okoli Fridrihštajna.

Ko pridemo do gozdne ceste, se po njej napotimo v desno in zaokrožimo. Najprej se nam iz desne priključi označena pot iz Štalcerjev. Od tu naprej je pot markirana. Nadaljujemo še po cesti, dokler se na desno ne odcepi pot na Livoldski vrh. Po markirani poti se vzpnemo najprej na manjše sedelce, nato pa po grebenu na levo do samega vrha, z vpisno skrinjico.

Ker razgleda z vrha ni, priporočam, da se spustite po grebenu še cca 100 m do razgledne točke, iz katere se vidi celotno kočevsko podolje.
zemljevid poti - Livoldski vrh
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Diskusija o izletu Novi Lazi - Livoldski vrh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki