Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj

Jazne (Lanišar) - Sivka

Natisni
Izhodišče: Jazne (Lanišar) (660 m)
Širina/Dolžina: 46,0732°N 14,0242°E
Čas hoje: 1 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 348 m
Višinska razlika po poti: 375 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 12.662
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 19
Število komentarjev: 3
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Gorenjo vas v Poljanski dolini (do sem iz Škofje Loke, nove obvoznice, ki obide Škofjo Loko Horjula ali Polhovega Gradca), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Žirem in Cerknem. Za naseljem Trebija in tik pred mostom preko Poljanske Sore, zapustimo glavno cesto proti Žirem in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Cerknega. V nadaljevanju se peljemo po nekoliko bolj ovinkasti cesti, po kateri hitro prispemo do naselja Sovodenj, kjer sredi naselja zavijemo levo, na cesto, ki se nadaljuje med gasilskim domom in zadružnim domov. V nadaljevanju se peljemo po cesti, ki nas vodi ob potoku Javorščica, za naseljem Koprivnik, pa na manjšem križišču nadaljujemo desno v smeri Jazne-Otalež (naravnost Ledine, Javorjev dol, Mrzli vrh in Sivka). Od omenjenega križišča se peljemo še približno 200 m, nato pa prispemo do zaselka nekaj hiš, kjer opazimo rdeče planinske smerne table. Parkiramo na primernem mestu v bližini križišča, lahko pa se odpeljemo še nekoliko naprej v smeri markirane poti na Sivko in nato parkiramo na primernem mestu ob cesti.
b) Zapeljemo se v Žiri (do sem z Vrhnike ali Logatca), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Škofji Loki. Pred naseljem Trebija zavijemo levo, na cesto v smeri Cerknega. V nadaljevanju se peljemo po nekoliko bolj ovinkasti cesti, po kateri hitro prispemo do naselja Sovodenj, kjer sredi naselja zavijemo levo, na cesto, ki se nadaljuje med gasilskim domom in zadružnim domov. V nadaljevanju se peljemo po cesti, ki nas vodi ob potoku Javorščica, za naseljem Koprivnik, pa na manjšem križišču nadaljujemo desno v smeri Jazne-Otalež (naravnost Ledine, Javorjev dol, Mrzli vrh in Sivka). Od omenjenega križišča se peljemo še približno 200 m, nato pa prispemo do zaselka nekaj hiš, kjer opazimo rdeče planinske smerne table. Parkiramo na primernem mestu v bližini križišča, lahko pa se odpeljemo še nekoliko naprej v smeri markirane poti na Sivko in nato parkiramo na primernem mestu ob cesti.
c) Glavno cesto Idrija - Straža-Želin, zapustimo pri odcepi za naselje Jazne, nato pa se vzpnemo do omenjenega naselja, od koder z vožnjo nadaljujemo proti Sovodnju. Za manjšim prevalom, kjer se v levo odcepi markirana pot na Bevkov vrh, se cesta prične spuščati, mi pa se po njej peljemo do manjšega zaselka, ob katerem opazimo rdeče planinske table za Sivko. Parkiramo na primernem mestu v bližini križišča, lahko pa se odpeljemo še nekoliko naprej v smeri markirane poti na Sivko in nato parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Opis poti:
Z izhodišča se usmerimo na cesto v smeri Sivke, kjer nas pot vodi mimo nekaj hiš. Nad zaselkom, ko cesta preide v gozd pa pri "rio mlinčku" nadaljujemo levo navzgor na kolovoz proti Sivki. Kolovoz se prečno vzpne in nas hitro pripelje do hiš, kjer stopimo na cesto. Sledi kratek spust do mesta, kjer cesta zavije desno. Na sredini ovinka pa cesto zapustimo in nadaljujemo naravnost po širokem kolovozu, ki nas po nadaljnjih nekaj deset korakih pripelje do planinskih tabel.
Tu nadaljujemo desno po slabšem kolovozu, ki se vzpne čez travnik. Kolovoz nato preči pas gozda in nas za tem pripelje na cesto, kjer nadaljujemo desno mimo hiš. Cesti, ki med hišami naredi oster levi ovinek sledimo kar nekaj časa. Ko nas cesta pripelje do naslednjih hiš se le ta konča. Le nekaj korakov pred hišami pa zavijemo na kolovoz v smeri Sivke. Kolovoz se zložno vzpne čez obsežen travnik in nas po 10 minutah pripelje na asfaltirano cesto, kjer nadaljujemo desno. Cesta nas nato pelje mimo kmetije Vodičar in nas le malo naprej pripelje do kapelice, kjer se nam priključi pot z vasi Ledine.
Tu nadaljujemo desno v smeri Sivke po slabši cesti, ki se zložno vzpenja čez travnik. Tej cesti pa sledimo kratek čas, saj se še preden gre cesta v gozd, desno odcepi markirana pot, ki nas po nadaljnjih 5 minutah zmernega vzpona skozi gozd pripelje na vrh.
zemljevid poti - Sivka
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Jazne (Lanišar) - Sivka1
Jazne (Lanišar) - Sivka2
Jazne (Lanišar) - Sivka3
Jazne (Lanišar) - Sivka4
Jazne (Lanišar) - Sivka5
Jazne (Lanišar) - Sivka6
Jazne (Lanišar) - Sivka7
Jazne (Lanišar) - Sivka8
Jazne (Lanišar) - Sivka9
Jazne (Lanišar) - Sivka10
Jazne (Lanišar) - Sivka11
Jazne (Lanišar) - Sivka12
Jazne (Lanišar) - Sivka13
Jazne (Lanišar) - Sivka14
Jazne (Lanišar) - Sivka15
Jazne (Lanišar) - Sivka16
Jazne (Lanišar) - Sivka17
Jazne (Lanišar) - Sivka18
Jazne (Lanišar) - Sivka19
Diskusija o izletu Jazne (Lanišar) - Sivka
jure19779. 02. 2011
Včeraj sem bil na Sivki iz smeri Jazne. Na vrhu ni žiga, nekdo si ga je prisvojil... Žig dobite na kmetiji Vodičar, ki je na sliki.
Lunca4. 01. 2012
žig je po novem na vrhu, pritrjen v skrinjici...
Lisica30. 04. 2012
Včeraj prišla gor iz Bevkovega vrha - do slike 10, naprej ni nobenih markacij za Sivko več. Šla sem čez cesto do Mrzlega vrha in nazaj... mrk pogled
Navodil iz Hribi.net nisem imela s sabo, zemljevida pa tudi ne, pa vidim da bo to kar obvezno. Drugič z avtom gor po žig in na pir. velik nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki