Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Poče - Medrce (strma pot)

Natisni
Izhodišče: Poče (653 m)
Širina/Dolžina: 46,1537°N 13,9846°E
Ime poti: strma pot
Čas hoje: 2 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 757 m
Višinska razlika po poti: 757 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 721
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 45
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z regionalne ceste Idrija - Tolmin, pri naselju Straža v zaselku Želin v semaforiziranem križišču zavijemo desno v smeri Cerknega (če prihajamo iz smeri Tolmina zavijemo levo). Naprej se peljemo po dolini reke Cerknice, mimo Petrolove bencinske črpalke vse do Cerknega, kjer v križišču za cerkvijo sv. Jerneja (ob cerkvi je tudi pokopališče in parkirišče) nadaljujemo levo v smeri Železnikov, smučišča Cerkno, bolnice Franja in centru Cerknega. V naslednjem označenem križišču pa nadaljujemo levo v smeri naselja Zakojca in Gorje. V nadaljevanju se peljemo skozi naselje Trebenče in mimo večjega piknik prostora, do označenega križišča, kjer zavijemo desno v smeri vasi Poče (levo Gorje). Po nadaljnjem krajšem vzponu dosežemo gasilski dom na začetku vasi Poče, kjer se nahaja obračališče za avtobuse in ob njem spomenik NOB. Začetek pešpoti je še nekoliko naprej v središču vasi. Nekaj možnosti za parkiranje je sredi vasi, lahko pa povprašamo domačine kje lahko pustimo vozilo.
b) S ceste Škofja Loka - Žiri, za naseljem Trebija zavijemo desno v smeri Sovodnja in Cerknega (iz smeri Žirov še pred Trebijo zavijemo levo), od koder se najprej zapeljemo v Sovodenj, od tam pa se preko prelaza Kladje (prelaz se nahaja v naselju Podlanišče) pričnemo spuščati proti Cerknem. V Cerknem na prvem večjem križišču nadaljujemo naravnost (desno pridemo v središče mesta in do cerkve sv. Ane), nato pa v drugem, kakih 300 m naprej zavijemo desno v smeri Železnikov, smučišča Cerkno, bolnice Franja in centru Cerknega. V naslednjem označenem križišču nadaljujemo levo v smeri naselja Zakojca in Gorje. V nadaljevanju se peljemo skozi naselje Trebenče in mimo večjega piknik prostora, do označenega križišča, kjer zavijemo desno v smeri vasi Poče (levo Gorje). Po nadaljnjem krajšem vzponu dosežemo gasilski dom na začetku vasi Poče, kjer se nahaja obračališče za avtobuse in ob njem spomenik NOB. Začetek pešpoti je še nekoliko naprej v središču vasi. Nekaj možnosti za parkiranje je sredi vasi, lahko pa povprašamo domačine kje lahko pustimo vozilo.
c) S ceste Škofja Loka - Podbrdo, pri kraju Zali Log nadaljujemo levo v smeri Davče in smučišča Cerkno (če prihajamo iz smeri Podbrda ali Soriške planine, na koncu naselja nadaljujemo desno). Cesta naprej se najprej vzpne na Davčo, od tam pa se prične spuščati proti Cerknem. V centru Cerknega, pri pošti zavijemo desno proti Zakojci in Gorjam. V nadaljevanju se peljemo skozi naselje Trebenče in mimo večjega piknik prostora, do označenega križišča, kjer zavijemo desno v smeri vasi Poče (levo Gorje). Po nadaljnjem krajšem vzponu dosežemo gasilski dom na začetku vasi Poče, kjer se nahaja obračališče za avtobuse in ob njem spomenik NOB. Začetek pešpoti je še nekoliko naprej v središču vasi. Nekaj možnosti za parkiranje je sredi vasi, lahko pa povprašamo domačine kje lahko pustimo vozilo.
Opis poti:
Iz središča Poč nadaljujemo levo v smeri Porezna (desno Porezen čez Labinjske lehe), kjer sprva hodimo mimo nekaj hiš, nato pa se asfalt konča, mi pa pot nadaljujemo po makadamski cesti. Cesta se malo naprej približa še eni hiši, mi pa še pred hišo (odcep poti je pri kozolcu) nadaljujemo levo na pot, ki se vzpne preko senožeti do nekaj minut oddaljene gozdne ceste. Ko dosežemo cesto ji sledimo v levo, mi pa po njej hodimo v smeri Porezna. Občasno se nam odpre nekaj razgleda na Cerkljansko hribovje, nato pa že prispemo na manjše križišče, od koder nadaljujemo naravnost po pešpoti, ki se nadaljuje med obema cestama. Po krajšem vzponu se vrnemo na desni krak ceste, ki je vse bolj podobna kolovozu (širitev kolovoza 2014). Pot naprej nas vodi mimo manjšega slapišča, nato pa prispemo na deloma označeno razpotje, kjer nas oznake za Porezen usmerijo ostro desno (naravnost Porezen - položna pot (odcep ni označen)).
Od razpotja hodimo po kolovozu le še nekaj 10 korakov, nato pa se markirana pešpot nadaljuje levo v hrib. Po krajšem vzponu se približamo koncu enega kolovoza, mi pa nadaljujemo po razmeroma strmi poti skozi gozd. Višje se gozd prehodno konča, pot pa se razcepi na dva dela. Uradno markirana je desna pot, ki nas vodi proti razglednemu pobočju, nato pa se v bližini lovske opazovalnice vrne v gozd in zavije ostro levo (odcep je označen). Sledi zložen prečni vzpon proti levi in z leve se nam priključi prej omenjena pot, ki je nekoliko krajša, a uradno nemarkirana. V nadaljevanju se prečno vzpenjamo skozi gozd, grmičevje in zaraščene travnike, pot pa nas med drugim vodi tudi mimo spominskega obeležja. Ob občasnih razgledih na predalpsko hribovje prispemo do mesta, kjer se v desno odcepi pot k lovski koči na Šašu. Za razpotjem se nam kmalu odpre lep pogled proti Poreznu, mi pa le nekoliko naprej stopimo na sedlo med Poreznom na levi in manj znanim vrhom Medrce na desni.
Z razpotja nadaljujemo desno (levo Porezen) ter se po slabše vidni a markirati poti, v 10 minutah povzpnemo na razgleden vrh Medrce.
zemljevid poti - Medrce
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Dom na Poreznu, Porezen (1 h 25 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Poče - Medrce1
Poče - Medrce2
Poče - Medrce3
Poče - Medrce4
Poče - Medrce5
Poče - Medrce6
Poče - Medrce7
Poče - Medrce8
Poče - Medrce9
Poče - Medrce10
Poče - Medrce11
Poče - Medrce12
Poče - Medrce13
Poče - Medrce14
Poče - Medrce15
Poče - Medrce16
Poče - Medrce17
Poče - Medrce18
Poče - Medrce19
Poče - Medrce20
Poče - Medrce21
Poče - Medrce22
Poče - Medrce23
Poče - Medrce24
Poče - Medrce25
Poče - Medrce26
Poče - Medrce27
Poče - Medrce28
Poče - Medrce29
Poče - Medrce30
Poče - Medrce31
Poče - Medrce32
Poče - Medrce33
Poče - Medrce34
Poče - Medrce35
Poče - Medrce36
Poče - Medrce37
Poče - Medrce38
Poče - Medrce39
Poče - Medrce40
Poče - Medrce41
Poče - Medrce42
Poče - Medrce43
Poče - Medrce44
Poče - Medrce45
Diskusija o izletu Poče - Medrce (strma pot)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki