Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj

Leskovica - Blegoš

Natisni
Izhodišče: Leskovica (800 m)
Širina/Dolžina: 46,1473°N 14,0866°E
Čas hoje: 2 h 5 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 762 m
Višinska razlika po poti: 762 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 65.147
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 31
Število komentarjev: 7
Dostop do izhodišča:
Iz Škofje Loke se peljemo proti Gorenji vasi in naprej do Hotavelj, kjer zavijemo desno v smeri vasi Leskovica. Cesta nas kmalu pripelje v vas Kopačnico, za katero se le ta začne strmeje vzpenjati in nas višje pripelje do vasi Leskovica, kjer opazimo smerne table za Blegoš. Oznake za Blegoš nas usmerijo na ozko in strmo cesto, kateri nato sledimo do parkirišča ob cerkvi.
Do izhodišča lahko pridemo tudi iz Cerknega.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po sprva še asfaltirani cesti, ki nas ob pogledu na Blegoš in okoliške vrhove hitro pripelje v gozd. Po dobrih 20 minutah zložnega vzpona po cesti, bomo na levi strani opazili smerne table, ki nas usmerijo na kolovoz v smeri zavetišča gorske straže na Jelencih.
Kolovoz se nato prečno vzpne nekoliko proti desni in nas že po nekaj korakih pripelje do mesta, kjer se nam z desne priključi pot iz Volake. Nadaljujemo po široki markirani poti, ki višje preči hudourniški potoček, ob katerem se nato nekaj časa vzpenjamo. Pot, ki se zmerno vzpenja skozi gozd, pa nas kmalu pripelje do gozdne ceste, katero pa le prečimo.
Pot naprej se vzpne čez manjše stopnice in nas v 5 minutah nadaljnje hoje pripelje do zavetišča gorske straže na Jelencih.
Od zavetišča nadaljujemo po markirani poti, ki gre v strnjen smrekov gozd. Že kmalu se nam z leve priključi pot iz vasi Laze, mi pa nadaljujemo rahlo desno po poti, ki nas hitro pripelje iz gozda. Ko stopimo iz gozda nadaljujemo desno v smeri koče na Blegošu (levo Črni vrh, naravnost Črni Kal) po slabši cesti, po kateri se v nekaj minutah povzpnemo do koče na Blegošu.
Od koče na Blegošu nadaljujemo po sprva zložni poti, ki se vzpne čez razgledno travnato pobočje. Pot se kmalu začne strmeje vzpenjati in nas pripelje ob rob gozda, kjer se nato vzpenja po ozkem neporaščenem pasu. Strmina kmalu popusti in pot nas pripelje na razgleden greben Blegoša, po katerem se v nekaj minutah povzpnemo na vrh.
Leskovica - Jelenci 1:05, Jelenci - koča na Blegošu 30 minut, koča na Blegošu - Blegoš 30 minut.
zemljevid poti - Blegoš
Ob poti: Zavetišče gorske straže na Jelencih (1185m), Koča na Blegošu (1391m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Leskovica - Blegoš1
Leskovica - Blegoš2
Leskovica - Blegoš3
Leskovica - Blegoš4
Leskovica - Blegoš5
Leskovica - Blegoš6
Leskovica - Blegoš7
Leskovica - Blegoš8
Leskovica - Blegoš9
Leskovica - Blegoš10
Leskovica - Blegoš11
Leskovica - Blegoš12
Leskovica - Blegoš13
Leskovica - Blegoš14
Leskovica - Blegoš15
Leskovica - Blegoš16
Leskovica - Blegoš17
Leskovica - Blegoš18
Leskovica - Blegoš19
Leskovica - Blegoš20
Leskovica - Blegoš21
Leskovica - Blegoš22
Leskovica - Blegoš23
Leskovica - Blegoš24
Leskovica - Blegoš25
Leskovica - Blegoš26
Leskovica - Blegoš27
Leskovica - Blegoš28
Leskovica - Blegoš29
Leskovica - Blegoš30
Leskovica - Blegoš31
Diskusija o izletu Leskovica - Blegoš
pohodnik0112. 06. 2010
Dodal bi samo to, da se zapeljimo samo še slaba 2 km naprej mimo cerkve in lahko parkiramo v gmajni v senci. Tudi tam je parkirišče. Tega nebi vedel, če mi nebi povedal prijazen domačin. nasmeh
istrumel8. 02. 2011
V nedeljo 7.2.2011 sem bil na Blegošu iz Leskovice.Pot čudovita,ponekod malce snega,vreme prečudovito za ta letni čas,tako da smo se na vrhu sončili v kratkih rokavih,ker tudi pihalo ni.nasmeh
istrumel8. 02. 2011
Se opravičujem 6.2.zadrega
croata4. 05. 2011
V soboto 07.05.2011 se odpravljam s kolesom na blegoš.Štartal bom v Ljubljani in nadaljeval pot do Hotavelj potem prek Leskovice naprej do koče na Blegošu.Upam da je pot primerna za kolo.nasmeh
bike4. 05. 2011
Croata, 1.5. smo šli na Blegoš s kolesi iz Šk. Loke po vojaški in nato čez Javorje in Žetino na Kal. Cesta je prevozna do koče normalno. Domnevam, da je cesta iz Hotavelj normalno prevozna, saj so po njej prihajali z avtomobili na Kal.
Jože.4. 05. 2011
Iz Leskovice, pa do koče na Blegošu s kolesom, nikakor ne, saj bi ga moral večji del poti nositi. Boljša varianta je ta, kot jo je opisal "bike" (to je cesta, ki pelje za Lubnik). Če pa bi se rad večino poti vozil po asfaltu, pa lahko greš od Šk. Loke do Poljan in zaviješ proti Javorjem in naprej skozi Gornjo Žetino, do Črnega Kala. 500 metrov pred Kalom, se asfalt konča. Od Kala pa do koče je še 3 km. Celotna pot od Šk. Loke, pa do koče, je približno 28 km. Odločitev je tvoja, pa srečno pot.
Kokta20. 05. 2012
Danes je bilo malo problem s parkirnim prostorom, ker se je odvijal tretji KBK.
Do koče vodi pot po gozdu v senčki. Naprej se pa odprejo pogledi na vse strani. Definitivno ena izmed lepših tur. Toplo priporočam obisk.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki