Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in Jelovica / Ermanovec / Hotavlje - Ermanovec (čez Slajko)

Hotavlje - Ermanovec (čez Slajko)

Natisni
Izhodišče: Hotavlje (409 m)
Širina/Dolžina: 46,1072°N 14,1176°E
Ime poti: čez Slajko
Čas hoje: 2 h 40 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 617 m
Višinska razlika po poti: 665 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 7.003
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 68
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
a) Iz Železnikov, Kranja ali Medvod se zapeljemo v Škofjo Loko, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Gorenje vasi v Poljanski dolini in Žirem. Za Gorenjo vasjo, v naselju Hotavlje, pa v križišču za Gostilno Lipan zapustimo glavno cesto proti Žirem in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri smučišča Cerkno in vasi Leskovica. Takoj za križiščem parkiramo na primernem mestu ob cesti.
b) Iz Horjula ali Polhovega Gradca se zapeljemo v Lučine, od tam pa se spustimo v Gorenjo vas. V Gorenji vasi nadaljujemo levo proti Žirem, nato pa v Hotavljah v križišču za Gostilno Lipan nadaljujemo desno v smeri smučišča Cerkno in vasi Leskovica. Takoj za križiščem parkiramo na primernem mestu ob cesti.
c) Z Vrhnike, Logatca ali Spodnje Idrije se zapeljemo v Žiri, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Gorenji vasi in Škofji Loki, mi pa se po glavni cesti peljemo le do kraja Hotavlje, kjer zavijemo levo v smeri smučišča Cerkno in vasi Leskovica. Takoj za križiščem parkiramo na primernem mestu ob cesti.
d) Najprej se zapeljemo v Cerkno, od tam pa z vožnjo nadaljujemo preko prevala Kladje (Podlanišče) proti Sovodnju. Iz Sovodnja z vožnjo nadaljujemo ob potoku Hobovščica, nato pa v nekoliko večjem križišču nadaljujemo levo v smeri Gorenje vasi (desno Žiri). Po glavni cesti proti Škofji Loki se peljemo do kraja Hotavlje, kjer zavijemo levo v smeri smučišča Cerkno in vasi Leskovica. Takoj za križiščem parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Opis poti:
Z izhodišča, kjer se v bližini nahaja prodajni avtomat kmetije pr Šupc nadaljujemo po cesti proti vasi Leskovica ter v smeri pohodnih poti na Blegoš, Ermanovec in Slajko. Nekaj minut hodimo ob robu ceste, deloma tudi po pločniku, nato pa nas oznake za Ermanovec in Slajko usmerijo levo (naravnost Blegoš), kjer preko mostu prečimo Kopačnico, takoj za mostom pa pri cerkvi sv. Lovrenca nadaljujemo desno ter se postopoma pričnemo vzpenjati. Sprva se vzpenjamo še mimo nekaj hiš, nato pa nas oznake usmerijo ostro levo, kjer nekaj 10 korakov nadaljujemo po kolovozu, na senožeti pa se kolovoz spremeni v stezico, le ta pa zavije nekoliko v desno in nas vodi še mimo ene hiše. Višje prečimo nekaj slabših kolovozov, markacije pa nas skozi pas nekoliko zaraščene poti pripeljejo do asfaltne ceste, katero pa le prečimo. Na drugi strani ceste se najprej strmeje vzpnemo, nato pa nadaljujemo po ožji stezi, ki se nadaljuje po manjši dolinici, kjer tudi poteka trasa električne napeljave. Iz dolinice se kmalu prečno vzpnemo proti desni, kjer dosežemo greben (tu se nam z desne priključi še ena stezica), tu pa se steza obrne v levo. Malo naprej prečimo še en kolovoz, ko zapustimo gozd pa se hitro vzpnemo do asfaltne ceste, kateri sledimo v desno. Asfaltna cesta nas nato vodi mimo klopce, kjer se v desno odcepi pot proti Vrhu Slajke, mi pa po cesti, ki se polkrožno obrne v levo sledimo do bližnje kmetije, od katere nas do Doma na Slajki loči le še minuto hoda.
Od doma se vrnemo do bližnje kmetije, kjer glavne objekte obidemo po zgornji strani ter s potjo nadaljujemo po makadamski cesti, ki se na bližnjem travniku spremeni v kolovoz. Sledi hoja skozi pas gozda, nato pa prispemo na travnata pobočja Špika oz. Vranškovega griča (na zemljevidih se pojavljata obe imeni), katera ob lepih razgledih prečimo. Ko dosežemo slabšo makadamsko cesto se po njej spustimo (desno zasebno zemljišče), ko se cesta položi pa se priključimo širši makadamski cesti, katero dosežemo nad kmetijo Hom.
Nadaljujemo v smeri Ermanovca ter nato kar nekaj časa hodimo po makadamski cesti, ki pozneje postane asfaltna. Sledi še nekaj spusta ob lepih razgledih, nato pa iz manjšega križišča nadaljujemo rahlo desno (rahlo levo se lahko spustimo do cerkve sv. Pavla v Stari Oselici), iz naslednjega križišča pa gremo rahlo levo (rahlo desno kmetija Rotovž).
Sledi lahkoten vzpon in pot nas pripelje do mesta, kjer se markirana pot razcepi.
Nadaljujemo po levi poti, ki zapusti cesto (desno Dom na Ermanovcu, pot, ki obide vrh Ermanovca) in se nadaljuje po kolovozu. Sprva hodimo ob robu senožeti, pot pa se počasi obrača rahlo proti levi. Na razpotjih sledimo markacijam, pot pa kmalu preide v gozd in se vzpne na manjši preval, kjer se nam z leve priključi pot iz Trebije.
Nadaljujemo desno v smeri Ermanovca (rahlo desno Dom na Ermanovcu) ter se vzpenjamo po in ob neizrazitem grebenu. Med vzponom se nam občasno odpre nekaj razgleda, sicer pa nas deloma gozdna pot v nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na vrh Ermanovca, od koder se nam odpre še lep pogled na Julijske Alpe.
Hotavlje - Dom na Slajki 1:15, Dom na Slajki - Ermanovec 1:25.
Opis in slike se nanašajo na stanje januarja 2020.
zemljevid poti - Ermanovec
Ob poti: Dom na Slajki (789m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Koča na Ermanovcu, Štor
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Hotavlje - Ermanovec1
Hotavlje - Ermanovec2
Hotavlje - Ermanovec3
Hotavlje - Ermanovec4
Hotavlje - Ermanovec5
Hotavlje - Ermanovec6
Hotavlje - Ermanovec7
Hotavlje - Ermanovec8
Hotavlje - Ermanovec9
Hotavlje - Ermanovec10
Hotavlje - Ermanovec11
Hotavlje - Ermanovec12
Hotavlje - Ermanovec13
Hotavlje - Ermanovec14
Hotavlje - Ermanovec15
Hotavlje - Ermanovec16
Hotavlje - Ermanovec17
Hotavlje - Ermanovec18
Hotavlje - Ermanovec19
Hotavlje - Ermanovec20
Hotavlje - Ermanovec21
Hotavlje - Ermanovec22
Hotavlje - Ermanovec23
Hotavlje - Ermanovec24
Hotavlje - Ermanovec25
Hotavlje - Ermanovec26
Hotavlje - Ermanovec27
Hotavlje - Ermanovec28
Hotavlje - Ermanovec29
Hotavlje - Ermanovec30
Hotavlje - Ermanovec31
Hotavlje - Ermanovec32
Hotavlje - Ermanovec33
Hotavlje - Ermanovec34
Hotavlje - Ermanovec35
Hotavlje - Ermanovec36
Hotavlje - Ermanovec37
Hotavlje - Ermanovec38
Hotavlje - Ermanovec39
Hotavlje - Ermanovec40
Hotavlje - Ermanovec41
Hotavlje - Ermanovec42
Hotavlje - Ermanovec43
Hotavlje - Ermanovec44
Hotavlje - Ermanovec45
Hotavlje - Ermanovec46
Hotavlje - Ermanovec47
Hotavlje - Ermanovec48
Hotavlje - Ermanovec49
Hotavlje - Ermanovec50
Hotavlje - Ermanovec51
Hotavlje - Ermanovec52
Hotavlje - Ermanovec53
Hotavlje - Ermanovec54
Hotavlje - Ermanovec55
Hotavlje - Ermanovec56
Hotavlje - Ermanovec57
Hotavlje - Ermanovec58
Hotavlje - Ermanovec59
Hotavlje - Ermanovec60
Hotavlje - Ermanovec61
Hotavlje - Ermanovec62
Hotavlje - Ermanovec63
Hotavlje - Ermanovec64
Hotavlje - Ermanovec65
Hotavlje - Ermanovec66
Hotavlje - Ermanovec67
Hotavlje - Ermanovec68
Diskusija o izletu Hotavlje - Ermanovec (čez Slajko)
KARAMELICA22. 03. 2022 08:39:54
V nedeljo smo šli po tej poti. Super tura, prekrasni razgledi in vse pohvale za označbo poti. Vse je super označeno, tako da ni nobenih težav pri orientaciji.nasmehjezik
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki