Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Boč / Makole - Boč (senčna pot)

Makole - Boč (senčna pot)

Natisni
Izhodišče: Makole (255 m)
Širina/Dolžina: 46,31815°N 15,66701°E
Ime poti: senčna pot
Čas hoje: 3 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 723 m
Višinska razlika po poti: 755 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 682
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 71
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Zapeljemo se v Poljčane, nato pa sledimo oznakam za Majšperk in Makole. V naselju Stranske Makole ali pa nekoliko za naseljem Stranske Makole pa zavijemo desno proti Makolam, kjer v središču naselja, na označenem parkirišču ob pokopališču parkiramo.
b) Zapeljemo se v Slovensko Bistrico, nato pa se usmerimo na cesto v smeri proti Makolam. V nadaljevanju sledimo oznakam za Makole, parkiramo pa na označenem parkirišču ob pokopališču v središču naselja.
c) S Ptuja sledimo oznakam za Majšperk, ko prispemo v Majšperk pa sledimo oznakam za Makole. Ko prispemo v Makole parkiramo na označenem parkirišču ob pokopališču.
Opis poti:
S parkirišča se sprehodimo do glavne ceste ter nadaljujemo desno do bližnjega krožišča, iz katerega se usmerimo na cesto, ob kateri so oznake za Jelovec pri Makolah in sv. Urbana.
Nadaljujemo po nekoliko ožji cesti, ki nas vodi preko Jelovškega potoka. Makole se malo naprej končajo, mi pa iz križišča s slepo ulico nadaljujemo levo, kjer se pojavijo prve markacije. Nadaljujemo po asfaltni cesti, ki se malo naprej vzpne skozi gozd, nato pa nas vodi mimo nekaj hiš. V nadaljevanju se nam s ceste odpre lep razgled, na nekaj križiščih pa sledimo oznakam in markacijam. Višje nas cesta vodi mimo kapele sv. Urbana, mi pa na nekaj križiščih še vedno sledimo markacijam. Čez čas gremo z asfaltne ceste levo na makadamsko cesto, ki se prehodno nekoliko spusti, mi pa gremo z nje desno na kolovoz, ki se vzpne ob robu gozda. Pot naprej nas nekaj minut vodi skozi gozd, ko zapustimo gozd pa gremo desno, tako da bližnjo domačijo obidemo po desni strani, ko dosežemo asfaltno cesto pa gremo levo. Ponovno sledi nekaj spusta, pri kmetiji Domišak pa se cesta vrne v gozd ter se prične vzpenjati. V gozdu gremo s ceste desno na kolovoz, po katerem se prečno vzpenjamo. Ko zapustimo kolovoz, s katerega se nam prehodno odpre lep pogled na Boč, stopimo na cesto, kateri sledimo v desno (levo Plešivec). Po cesti ne hodimo dolgo, saj nas markacije usmerijo rahlo levo, na kolovoz, ki se prečno vzpne proti desni, višje pa mu na razpotjih sledimo v smeri markacij. V bližini vrha Kisovec se pot prične spuščati in nas pripelje na slabšo cesto, po kateri se lahkotno spustimo do Formile.
Ko dosežemo Formilo nadaljujemo levo (ostro desno Studenice in Boč po cesti) ter kratek čas še nadaljujemo ob robu gozda, ko gre cesta v gozd pa nas pripelje na označeno križišče.
Na križišču se nam z leve priključi pot s Plešivca, mi pa nadaljujemo desno v smeri Boča. Tudi na naslednjem križišču, kjer se nam priključi še druga pot s Plešivca oz. Donačke gore nadaljujemo desno, desno pa gremo tudi še na naslednjem križišču. Od zadnjega križišča hodimo po cesti le kratek čas, nato pa gremo levo na markirano pot, ki se po kolovozu vzpne do mesta, kjer je nekoč stala gozdarska koča, sedaj pa se gradi nov dom (stanje maja 2022).
Tu ponovno stopimo na cesto, kateri sledimo v levo (preko ceste vodi neoznačena pot na Boč, lahko pa se priključimo tudi na cesto, ki vodi proti Boču). V nadaljevanju hodimo po cesti, ki proti levi preči pobočja Boča, mi pa se po njej sprva še zložno vzpenjamo, pozneje pa se po njej tudi nekoliko spustimo.
Nekaj 10 korakov preden dosežemo asfaltno cesto pa gremo s ceste desno na markirano "senčno" pot, ki vodi proti Boču (če nadaljujemo po cesti ali vzporedni planinski poti v 5 minutah prispemo do Doma na Boču).
Pot naprej nas vodi po kolovozu, oz. na nekaj delih vzporedno z njim, višje pa kolovoz zapustimo in vzpon nadaljujemo po vse bolj strmi planinski poti. Nekaj časa se vzpenjamo po dobro uhojeni markirani poti, višje pa markirana pot zavije desno in se umakne stezi, po kateri se vzpenja večina planincev in se prečno vzpnemo proti desni, kjer po nekaj minutah dosežemo jugovzhodni greben Boča, kjer se nam z desne priključi slabša neoznačena stezica, ki vodi po omenjenem grebenu (pričetek omenjene poti je pri prej omenjeni gozdarski koči).
Tu markirana pot zavije levo, mi pa nadaljujemo po gozdnatem grebenu. Malo naprej se nam z leve priključi še prej omenjena bolje uhojena pot, mi pa nadaljujemo naravnost in hitro prispemo do razglednega stolpa na Boču.
Makole - Formila na Boču 2:00, Formila na Boču - Boč 1:30.
Opis in slike se nanašajo na stanje maja 2022.
zemljevid poti - Boč
Ob poti: Jelovec pri Makolah (266m), Sveti Urban (Jelovec pri Makolah) (415m), Formila na Boču (624m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Makole - Boč1
Makole - Boč2
Makole - Boč3
Makole - Boč4
Makole - Boč5
Makole - Boč6
Makole - Boč7
Makole - Boč8
Makole - Boč9
Makole - Boč10
Makole - Boč11
Makole - Boč12
Makole - Boč13
Makole - Boč14
Makole - Boč15
Makole - Boč16
Makole - Boč17
Makole - Boč18
Makole - Boč19
Makole - Boč20
Makole - Boč21
Makole - Boč22
Makole - Boč23
Makole - Boč24
Makole - Boč25
Makole - Boč26
Makole - Boč27
Makole - Boč28
Makole - Boč29
Makole - Boč30
Makole - Boč31
Makole - Boč32
Makole - Boč33
Makole - Boč34
Makole - Boč35
Makole - Boč36
Makole - Boč37
Makole - Boč38
Makole - Boč39
Makole - Boč40
Makole - Boč41
Makole - Boč42
Makole - Boč43
Makole - Boč44
Makole - Boč45
Makole - Boč46
Makole - Boč47
Makole - Boč48
Makole - Boč49
Makole - Boč50
Makole - Boč51
Makole - Boč52
Makole - Boč53
Makole - Boč54
Makole - Boč55
Makole - Boč56
Makole - Boč57
Makole - Boč58
Makole - Boč59
Makole - Boč60
Makole - Boč61
Makole - Boč62
Makole - Boč63
Makole - Boč64
Makole - Boč65
Makole - Boč66
Makole - Boč67
Makole - Boč68
Makole - Boč69
Makole - Boč70
Makole - Boč71
Diskusija o izletu Makole - Boč (senčna pot)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki