Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Planina Stamare / Olipova planina - Planina Stamare

Olipova planina - Planina Stamare

Natisni
Izhodišče: Olipova planina (1320 m)
Širina/Dolžina: 46,4414°N 14,1235°E
Čas hoje: 15 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 80 m
Višinska razlika po poti: 80 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 4.798
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 7
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti naprej sledimo v smeri Žirovnice in Jesenic. Po nekaj km vožnje, pa bomo prišli do križišča, kjer se v desno odcepi cesta v Žirovnico in Moste (iz smeri Jesenic levo). Le nekaj metrov naprej pa v naslednjem križišču zavijemo levo v Moste (desno Žirovnica). Naprej se peljemo mimo spomenika padlim borcem, kjer se cesta prične dvigati v klanec pod železniško progo. Na vrhu klanca zavijemo desno (pri tabli Vila Karin), mi pa se naprej peljemo proti Završniškem jezeru in Valvasorjevem domu. Cesta se nato položi in nas pripelje do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Valvasorjevemu domu. Usmerimo se na omenjeno cesto (naravnost koča pri izviru Završnice), ki se začne najprej zložno, nato pa vse strmeje vzpenjati po občasno precej razriti cesti (najbolj strmi deli so asfaltirani). Višje nas cesta pripelje do nekoliko večjega križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri Potoške planine (desno Doslovška planina). Cesta se nato položi in nas nekoliko naprej pripelje na naslednje križišče, kjer se v desno odcepi cesta proti Valvasorjevemu domu, mi pa nadaljujemo po levi spodnji cesti, ki se nato kar nekaj časa nadaljuje brez večjih sprememb višine. Cesta nas nato vodi mimo odcepa poti na Ajdno ter se za tem prične strmeje vzpenjati po občasno precej slabi cesti. Cesta se nato ponovno položi in nas mimo Potoške planine pripelje do studenca Urbas, v bližini katerega je nekaj manjših parkirišč. Mi se peljemo še naprej, cesta pa nas vodi čez nekaj manjših križišč, kjer se vselej držimo tiste, ki je najbolj zvožena. Cesta se nato ponovno strmeje vzpne in nas nekoliko višje pripelje do večjega parkirišča, kjer parkiramo.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po vse slabši makadamski cesti, ki se postopoma spremeni v širok kolovoz, le ta pa nas mimo korita, oz. banje z vodo pripelje na rob planine Stamare, s katere se nam odpre lep razgled na Julijske Alpe.
zemljevid poti - Planina Stamare
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Hrašenska planina ( 45 min), Bivak na Belščici (1 h 25 min), Kamnitnik (1 h 30 min), Potoški Stol (2 h 25 min), Vajnež (2 h 35 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Olipova planina - Planina Stamare1
Olipova planina - Planina Stamare2
Olipova planina - Planina Stamare3
Olipova planina - Planina Stamare4
Olipova planina - Planina Stamare5
Olipova planina - Planina Stamare6
Olipova planina - Planina Stamare7
Diskusija o izletu Olipova planina - Planina Stamare
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki