Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Vošca / Srednji vrh - Vošca

Srednji vrh - Vošca

Natisni
Izhodišče: Srednji vrh (1000 m)
Širina/Dolžina: 46,4894°N 13,8371°E
Čas hoje: 2 h
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 737 m
Višinska razlika po poti: 737 m
Zemljevid: Kranjska Gora 1:30.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 47.667
 4 osebam je objava všeč
Število slik: 31
Število komentarjev: 23
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Jesenice - zahod (Hrušica) in z vožnjo nadaljujemo v smeri Kranjske Gore. Ko pridemo v Gozd-Martuljek zavijemo desno v smeri Srednjega Vrha ter se po ozki in strmi cesti zapeljemo do omenjenega kraja. Ko se cesta nekoliko položi, bomo prišli do križišča večih cest in obračališča. Tu parkiramo na primernem prostoru ob križišču.
Opis poti:
S križišča nadaljujemo po levi vzpenjajoči cesti ob kateri opazimo oznake "Trupijevo poldne". Tej cesti, ki nas vodi mimo sirarne Pr' Hlebanju in odcepa poti na Trupejevo poldne, nato sledimo do konca ceste pri kmetiji Jurež (Ekološka kmetija pri Merklnu). Nadaljujemo mimo gospodarskega poslopja, nato pa tik pred stanovanjsko hišo nadaljujemo ostro desno na kolovoz, ki se vzpne med obema objektoma. Nadaljujemo po kolovozu, ki se vzpne čez razgledno senožet, nato pa zavije v levo in postopoma preide v gozd skozi katerega se kar nekaj časa vzpenjamo. Pot kmalu preči manjši studenček nato pa nas hitro pripelje do razpotja dveh kolovozov. Nadaljujemo po desnem (levi se konča pri uničenem mostu), ki nas le malo naprej pripelje iz gozda na travnata pobočja. Tu se steza nekoliko izgubi, mi pa se ves čas vzpona držimo desnega roba tamkajšnjega travnatega pobočja. Višje stopimo na cesto, katera vodi od Korenskega sedla proti Železnici, mi pa jo le prečimo in vzpon nadaljujemo po slabše uhojeni in sprva tudi težje sledljivi stezici, ki se vzpne čez nekoliko bolj strmo travnato pobočje. Slabša stezica se nadaljuje po neizraziti dolinici ter višje preide v gozd, kjer postane lažje sledljiva in zavije v levo. Sledi nekaj minut vzpona skozi gozd, nato pa prispemo na vršno travnato pobočje Vošce. Sledi zmeren vzpon nekoliko proti levi, proti ruševinam, ki jih vidimo na vrhu Vošče, do tja pa brez večjih težav prispemo v nekaj minutah nadaljnje hoje, ob vse lepših razgledih na okoliške gore.
zemljevid poti - Vošca
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Srednji vrh - Vošca1
Srednji vrh - Vošca2
Srednji vrh - Vošca3
Srednji vrh - Vošca4
Srednji vrh - Vošca5
Srednji vrh - Vošca6
Srednji vrh - Vošca7
Srednji vrh - Vošca8
Srednji vrh - Vošca9
Srednji vrh - Vošca10
Srednji vrh - Vošca11
Srednji vrh - Vošca12
Srednji vrh - Vošca13
Srednji vrh - Vošca14
Srednji vrh - Vošca15
Srednji vrh - Vošca16
Srednji vrh - Vošca17
Srednji vrh - Vošca18
Srednji vrh - Vošca19
Srednji vrh - Vošca20
Srednji vrh - Vošca21
Srednji vrh - Vošca22
Srednji vrh - Vošca23
Srednji vrh - Vošca24
Srednji vrh - Vošca25
Srednji vrh - Vošca26
Srednji vrh - Vošca27
Srednji vrh - Vošca28
Srednji vrh - Vošca29
Srednji vrh - Vošca30
Srednji vrh - Vošca31
Diskusija o izletu Srednji vrh - Vošca
matej2. 06. 2007
Zelo lep izlet. Opis je zelo dobro podan, tako da na poti ni problemov z orientacijo.Priporočam vsem, ki imajo radi mir in lepe razglede. Matej
Parkeljc6. 12. 2010
Danes dopoldan sva jo s krplji usekala proti Vošci. Sprva je bil sneg suh in za hojo ne pretežak. Do vrha sva potrebovala dobri dve uri. Občasno je iiza oblakov hotelo pokukati sonce - zaman, oblaki so ga vedno znova prekrili, pihalo je vedno močneje. Ko sva se vračala, v vrhnjem delu sploh ni bilo več gaza, napihan sneg ga je popolnoma prekril, nato je pričelo še snežiti, nekoliko nižje pa je sneg postajal vse težji in težji, kajti nižje je vso pot rahlo rosilo. Ko prideva do prvega senika oz. nekaj njemu podobnega nad Jurežem je bil sneg že tako težak, da je bilo prav težavno izvleči krplje. Nazaj sva bila v 40 min. Takoj za bivšo karavlo je bilo sproženih nekaj manjših plazov kmalu za Jurežem prav tako. Kljub vetrovnemu in slabemu vremenu prijeten izlet.
melitad26. 01. 2012
Opisa dveh parkirišča nista najbolj natančna, če začnete vzpon v Srednjem vrhu. Dve sva danes dobro zašli v gozdu v strmini, kjer nisva imeli prav nobenega pregleda, kje sva. Morali sva odnehati, preden sva dosegli gozdno cesto. Ob spustu sva naleteli na pravo pot do Jureževe kmetije.
Prvi opis parkirišča:'Ko se cesta nekoliko položi, bomo prišli do križišča večih cest in obračališča.' Predlagam: PARKIRIŠČE POD/PRED VASJO SREDNJI VRH
Drugi opis:'in se naprej peljemo mimo kapelice do parkirišča pri veliki stari zgradbi na desni strani ceste.' Predlagam: PELJEMO SE NAVZGOR LEVO SKOZI VAS SREDNJI VRH. ASFALTNA CESTA PELJE MIMO KAPELICE IN PREIDE V MAKADAMSKO. SLEDIMO CESTI IN PARKIRAMO PRI BIVŠI IN SEDAJ OBNOVLJENI KARAVLI NA OVINKU NA DESNI.
Najina napaka je bila, da sva parkirali PRED vasjo in nato šli peš skozi vas. Ker nisva vedeli, kako dolga je vas (vidi se pa ne), sva pri drugi stavbi levo, misleč da je Jurež, zavili navzgor po stezici v strmino. Sneg je stezo dobro pokril, sledi so bile pa vsakaršne vrste vsepovsod. V bistvu sva se vzpenjali v pravo smer po diagonali, a ves čas skozi strm gozd. V popolnoma neprehodenm delu sva odnehali, se napotili navpično navzdol in srečno prišli točno na Jureževo kmetijo.
pabo30. 01. 2012
Včeraj sem bil na Vošci, moja pot, iz vasi Srednji vrh do kmetije Hlebanja, takoj za kmetijo desno v gozd na kolovozno pot, ob potočku Jerman do vrha kolovoza, na križišču levo, po približno 1,5 km hoje po ravnem, pa strmo po brezpotju v gozd na Vratca (mejni kamen) in naprej do Vošce. Sestop proti Jureževi kmetiji mimo zapuščene karavle do avta. Prava zimska tura, rahlo sneženje, megla, vetrovno, a žal brez razgleda.
Majdag1. 02. 2012
Ojla Pabo, a prideš po tej tvoji poti ven ,na Blekovi...? Majda
francimedved12. 08. 2012
Na Vošci je zoped izginil žig. Le kdo ga bo rabil doma.
Kokta12. 01. 2014
Žig je v skrinjici.
Majdag6. 05. 2014


... PAZITE, ko greste čez dvorišče mimo gospodarskega poslopja. Velik kuža, podoben bernandincu, po izjavi gospodarja ne prenese drugih psov, je pa cepljen. Zjutraj je pogrizel Iro, ko je neprivezan sedel na svojem ozemlju. K sreči so na kliniki ugotovili, da ima zaradi goste, dolge dlake psička le površinske rane. Se zgodi, se pa sprašujem zakaj je pot na Vošco potrebna čez to dvoriščemrk pogled
Bird of prey6. 05. 2014
Pozdravljena,

je pot na Vošco v celoti kopna.

Hvala in lp
Majdag6. 05. 2014


...Ne vem, sem se obrnila in odpeljala psičko na kliniko v Lesce. Mislim pa, da je kopna, saj je pot sončna in planina pod Vošco tudi.
francimedved6. 05. 2014
A imajo pri Jurežu tako hudega kuža?
Majdag7. 05. 2014


... francimedved sem že slišala, da je hud, no pa sva še izkusili. Se pa gospodar nič preveč ne obremenjuje, če kakšnega kuža malo obdela. Bo že, drugič jo bom pa tam čez imela v naročjumežikanje
francimedved8. 05. 2014
Lahko pa tudi s Kranske Gore, iz Čičar gor štartaš, je tudi lepa pot.
Majdag10. 05. 2014

... Vošca včeraj... Sneg na gozdni cesti in senčnih delih gozda. Se ga pa lahko obide. Pot brez težav prehodna,nasmeh fotografije na Forum/trenutne razmerenasmeh
margu502. 12. 2015
Zakaj se ob kopiranju zraven naslova vedno prenese hrvaška zastava, sicer v zabrisanih barvah, samo je vidno, če se bi že vsaj prenesla slovenska, me ne bi motilo, to pa me po resnici povedano moti. Najlepše pa bi bilo, da je slika ture, katera je v opisu. Lep planinski pozdrav MG.
tango11. 01. 2019
Danes je bil krasen dan z izjemnimi razgledi. Temperature sicer nizke, a nič hudega, malo vetra pa nobenega obiskovalca. Pot je, nad cesto, ki gre proti Jureževi planini, na posameznih delih malo poledenela, a brez kakršnihkoli težav. Lepo!
golica9. 06. 2021 16:01:17
sem iskala podatek,koliko časa potrebuješ peš iz Gozda Martuljka do Srednjega vrha.Vem,da se lahko gor pripelješ,a me zanima pešpot.

Hvalanasmeh
biba9. 06. 2021 17:29:26
golica9. 06. 2021 21:25:15
sem pogledala, hvala za poslano
dkavcic22. 09. 2021 22:54:19
Ali kdo ve, kje se dobi žig, ker ga v skrinjici na vrhu ni.
J.P.8. 02. 2022 20:32:18
Kdo zna morda kaj povedat o rusevini na vrhu?Drugace, pot skozi gozd je vecinoma poledenela.Lp
Fulcrum8. 02. 2022 20:48:20
Gre za ostanke starega pastirskega stanu.
J.P.8. 02. 2022 21:33:55
Fulcrum, hvala.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki