Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Rožca / Rogarjev rovt - Rožca

Rogarjev rovt - Rožca

Natisni
Izhodišče: Rogarjev rovt (1175 m)
Širina/Dolžina: 46,464°N 14,0111°E
Čas hoje: 1 h 10 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 412 m
Višinska razlika po poti: 412 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 6.883
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 31
Število komentarjev: 4
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice, se usmerimo na izvoz Jesenice - vzhod (Lipce), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Jesenicam. V semaforiziranem križišču v Slovenskem Javorniku nadaljujemo levo proti centru Jesenic in Kranjski Gori, mi pa se po glavni cesti peljemo do križišča, kjer nas oznake za Golico ter Planino pod Golico usmerijo desno na vzpenjajočo cesto. Cesti proti Planini pod Golico sledimo do ostrega desnega ovinka, kjer zavijemo levo v smeri Plavškega Rovta. Nad Plavškim Rovtom se asfalt konča, cesta pa se prehodno celo nekoliko spusti. Nekoliko višje pa prispemo do križišča, kjer nas oznake za Dovje 9 km usmerijo ostro levo na spet bolj strmo makadamsko cesto. Od križišča naprej, pa sledimo cesti še dobra 2 km, oz. točneje do Rogarjevega rovta, katerega prepoznamo po nekaj vikend hišicah. Parkiramo na primernem prostoru ob manjšem križišču, kjer se v desno odcepi neoznačena ter slabša gozda cesta proti Hruški planini.
b) Najprej se zapeljemo v Kranjsko Goro, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Jesenicam. Na Dovjem zapustimo glavno cesto in zavijemo levo proti središču vasi, od koder sledimo oznakam za Dovško Babo. Cesta nas že kmalu za vasjo pripelje na križišče, kjer nadaljujemo po desni cesti (ostro levo Kepa in Borovje). Naprej se peljemo kar nekaj časa do naslednjega križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti planini Dovška Rožca (v opisih izhodišče Ravne), mi pa nadaljujemo naravnost proti Plavškemu Rovtu. Kmalu za križiščem prečimo potok Presušnik, nato pa se cesta še nekoliko vzpne. Ko se cesta položi še naprej preči pobočja proti desni, nato pa nas pripelje na manjše sedlo, za katerim se prične prečno spuščati. Sledi še prečenje potoka Dobršnik, nato pa postanemo pozorni, saj bomo kmalu prišli na Rogarjev rovt, katerega prepoznamo po večji senožeti, manjšem parkirišču in odcepom kolovozne poti v levo.
Opis poti:
Z izhodišča se usmerimo na slabšo makadamsko cesto, ki se najprej zložno vzpne čez Rogarjev rovt. Na drugi strani rovta gre cesta v gozd ter se za rampo prične strmo vzpenjati. Višje nas cesta pripelje na greben severno od manj znanega Suhega vrha (1339 m), od koder se nam za kratek čas odpre razgled proti Stolu, Vajnežu in Struški. Cesta se hitro vrne v gozd, skozi katerega hodimo še nekaj minut, nato pa prispemo na prostrane pašnike Hruške planine. Od tu nadaljujemo po precej zložni cesti, po kateri se ob pogledu na Hruški vrh, sprehodimo do bližnje planšarske koče na Hruški planini (tudi Hruščanska planina).
Od koče nadaljujemo desno mimo večjega napajališča za živali ter preko večjega pašnika do roba gozda, kjer kratek čas še nadaljujemo po širokem kolovozu. Že takoj za tem, ko gre pot v gozd, pa zapustimo kolovoz in vzpon nadaljujemo po dobro uhojeni, a še naprej neoznačeni poti, ki se s kolovoza odcepi v levo. Pot naprej se prične prečno vzpenjati skozi gozd ter nas hitro pripelje do večje grape, katero prečimo in se nato na drugi strani le te pričnemo strmeje vzpenjati. Nekoliko višje stopimo iz gozda in zavijemo nekoliko v desno ter se nato vzpenjamo čez vse bolj razgledna travnata pobočja. Višje se steza položi in nas pripelje do Makotove bajte na Rožci.
zemljevid poti - Rožca
Ob poti: Hruška planina (1378m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Klek ( 20 min), Hruški vrh ( 30 min), Dovška Baba (1 h 20 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Rogarjev rovt - Rožca1
Rogarjev rovt - Rožca2
Rogarjev rovt - Rožca3
Rogarjev rovt - Rožca4
Rogarjev rovt - Rožca5
Rogarjev rovt - Rožca6
Rogarjev rovt - Rožca7
Rogarjev rovt - Rožca8
Rogarjev rovt - Rožca9
Rogarjev rovt - Rožca10
Rogarjev rovt - Rožca11
Rogarjev rovt - Rožca12
Rogarjev rovt - Rožca13
Rogarjev rovt - Rožca14
Rogarjev rovt - Rožca15
Rogarjev rovt - Rožca16
Rogarjev rovt - Rožca17
Rogarjev rovt - Rožca18
Rogarjev rovt - Rožca19
Rogarjev rovt - Rožca20
Rogarjev rovt - Rožca21
Rogarjev rovt - Rožca22
Rogarjev rovt - Rožca23
Rogarjev rovt - Rožca24
Rogarjev rovt - Rožca25
Rogarjev rovt - Rožca26
Rogarjev rovt - Rožca27
Rogarjev rovt - Rožca28
Rogarjev rovt - Rožca29
Rogarjev rovt - Rožca30
Rogarjev rovt - Rožca31
Diskusija o izletu Rogarjev rovt - Rožca
kofetarca1. 05. 2014
Danes lepa in topla dopoldanska turca iz Rogarjevega rovta proti Hruščanski planini, kjer nam na ravnini, kjer se odpre pogled proti Golici in pogorju Stola, pot prekriža "zloglasni" ruševec. Zelo se je šopiril in nam sledil po cesti skoraj do Hruščanske planine. Mi smo šli dalje proti Rožci in na Klek in ob povratku nas je čakal skoraj na istem mestu in "ustrahoval" še dva pohodnika. Stal je sredi ceste, ni nam pustil mimo, dokler se nismo ubranili s pomočjo palic mežikanje
Bird of prey1. 05. 2014
"Zloglasni" divji petelin.
Cochana26. 06. 2015
Verjetno gre za alpski mit o tako imenovanem Ruševcu Terrorja. Poznajo ga tudi v angleško govorečih krajih kot Terrorchicken, v latinski Ameriki pa kot zloglasnega El Pollo Terroro.
sandy29. 12. 2018
ali je se divji petelin?
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki