Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Virnikov Grintovec / Zgornje Jezersko - Virnikov Grintovec

Zgornje Jezersko - Virnikov Grintovec

Natisni
Izhodišče: Zgornje Jezersko (880 m)
Širina/Dolžina: 46,3952°N 14,4986°E
Čas hoje: 2 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 774 m
Višinska razlika po poti: 800 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 92.941
 7 osebam je objava všeč
Število slik: 36
Število komentarjev: 30
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod in cesti naprej sledimo v smeri Jezerskega. Na Zgornjem Jezerskem, v križišču pri črpalki zavijemo levo proti cerkvi sv. Ožbolta na Jezerskem (naravnost MP Jezersko). Naprej se peljemo mimo hotela Planinka, mi pa cesti sledimo do bližnje cerkve sv. Ožbolta. Parkiramo v bližini cerkve, ali pa nekoliko nižje na urejenem parkirišču ob pokopališču.
Opis poti:
Od cerkve nadaljujemo po asfaltirani cesti, ki se zmerno vzpne in nas po nekaj 10 korakih pripelje do mesta, kjer se le ta konča. Tu bomo na drevesu opazili smerno tablo za Virnikov Grintovec, ki nas usmeri desno na peš pot, ki se zložno vzpenja ob robu travnatih senožeti. Pot, ki gre za tem v gozd in, ki se začne zmerno vzpenjati, nas po 15 minutah hoje, takoj za potočkom, pripelje do domačije Žmitek, kjer tudi stopimo na makadamsko cesto.
Markirana peš pot, omenjeno cesto le preči, nato pa se začne strmo vzpenjati skozi strnjen gozd. Po nekaj minutah strmega vzpona, se priključimo zložnejšemu kolovozu, kateremu nato sledimo do manjšega prevala med Olipovim robom (drugo ime Žmitkov špic) na levi in Žmitkovim vrhom na desni.
Kolovoz se tu spremeni v prijetno stezico, ki nas ob nekaj razgledih na okoliško hribovje pripelje do gozdne ceste. Pot nadaljujemo po cesti dobrih 100 m, nato pa nas markacije usmerijo desno na vzpenjajočo peš pot. Poti, ki se naprej prečno vzpenja skozi gozd, se kmalu priključi pot iz Murnovega, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri Virnikovega Grintovca. Višje se pot povsem položi in zavije nekoliko v desno, kjer preči pobočja Žarkovih peči (1411 m). Po nekaj minutah lahkotne hoje stopimo iz gozda, na večjo jaso (sedlo Žingerc 1345 m), kjer se nam z desne priključi pot iz avstrijske strani.
Nadaljujemo v smeri Virnikovega Grintovca, po poti, ki gre v gozd, le ta pa se začne vse strmeje vzpenjati. Precej strma pot, nas višje pripelje na glavni greben, kjer le ta zavije v levo. Na grebenu, s katerega se nam odpirajo lepi razgledi na okoliške vrhove, popusti tudi strmina. Tej občasno zelo razgledni in na posameznih mestih za zdrs nevarni poti (v suhem ni večje nevarnosti) sledimo vse do vrha Virnikovega Grintovca.
Izhodišče - Žingerc 1:30, Žingerc - Virnikov Grintovec 45 minut.
zemljevid poti - Virnikov Grintovec
Ob poti: Žingerc (1345m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Zgornje Jezersko - Virnikov Grintovec1
Zgornje Jezersko - Virnikov Grintovec2
Zgornje Jezersko - Virnikov Grintovec3
Zgornje Jezersko - Virnikov Grintovec4
Zgornje Jezersko - Virnikov Grintovec5
Zgornje Jezersko - Virnikov Grintovec6
Zgornje Jezersko - Virnikov Grintovec7
Zgornje Jezersko - Virnikov Grintovec8
Zgornje Jezersko - Virnikov Grintovec9
Zgornje Jezersko - Virnikov Grintovec10
Zgornje Jezersko - Virnikov Grintovec11
Zgornje Jezersko - Virnikov Grintovec12
Zgornje Jezersko - Virnikov Grintovec13
Zgornje Jezersko - Virnikov Grintovec14
Zgornje Jezersko - Virnikov Grintovec15
Zgornje Jezersko - Virnikov Grintovec16
Zgornje Jezersko - Virnikov Grintovec17
Zgornje Jezersko - Virnikov Grintovec18
Zgornje Jezersko - Virnikov Grintovec19
Zgornje Jezersko - Virnikov Grintovec20
Zgornje Jezersko - Virnikov Grintovec21
Zgornje Jezersko - Virnikov Grintovec22
Zgornje Jezersko - Virnikov Grintovec23
Zgornje Jezersko - Virnikov Grintovec24
Zgornje Jezersko - Virnikov Grintovec25
Zgornje Jezersko - Virnikov Grintovec26
Zgornje Jezersko - Virnikov Grintovec27
Zgornje Jezersko - Virnikov Grintovec28
Zgornje Jezersko - Virnikov Grintovec29
Zgornje Jezersko - Virnikov Grintovec30
Zgornje Jezersko - Virnikov Grintovec31
Zgornje Jezersko - Virnikov Grintovec32
Zgornje Jezersko - Virnikov Grintovec33
Zgornje Jezersko - Virnikov Grintovec34
Zgornje Jezersko - Virnikov Grintovec35
Zgornje Jezersko - Virnikov Grintovec36
Diskusija o izletu Zgornje Jezersko - Virnikov Grintovec
Gost1. 12. 2006
Krasen a zelo kratek izlet
Gost5. 12. 2006
Kratko a lepo , to je za me.
Gost24. 08. 2007
Brane V.-prijetna, kratka tura ,ki nagradi na vrhu gore s čudovitim razgledom na vse strani.Jaz sem šel za avtobusno postajo levo kot je v navodilih in prišel do stare cerkve,ki nima pokopališča.Pri cerkvi je tabla za Virnikov Grintavec.Od tu,pa do sedla Žingerc toko rekoč ni oznak,paziti je treba,da se ne zaide.Na sedlu Žingerc se priključi poti z oznako Jezersko.
Gost7. 09. 2007
Brane V. -danes sem ugotovil,da sem šel po stari poti,ki je uradno opuščena.Za pravo velja ta ,kije opisana tu.Za spremembo pa se lahko gre kdaj tudi po ta stari.
Gost24. 01. 2008
Čudovit izlet v sončnem vremenu. Na polovici
poti se začne sneg in ponekod led, zato so
dereze še kako prav prišle. Pa tudi cepin pod
vrhom ni bil odveč. Razgled je bil enkraten.
6ar15. 03. 2008
krasen izlet in krasno vreme na vrhu
klavdy610. 01. 2009
izredno lep in sproščen izletnasmeh še posebej poleti
mt29. 04. 2010
Čudovito sm bil danes gor, spotoma pa še na Žmitkovem špicu. Dober opis poti.
zabica26. 07. 2010
Včeraj bili gor. Prekrasno, nagrajeni s čudovitim razgledom vse tja do Triglava. Pot zelo lepa, razgibana, večji del precej strma. Izlet je res nekoliko krajši, je pa zato primeren tudi za jesenske dneve ko so dnevi krajši.
Vse pohvale PD Jezersko za zelo lepo urejene markacije.
strelec195418. 01. 2011
Res lep in precej razgleden vrh tudi nekaj gamsov ga je danes obiskalo.
fpetel125. 04. 2011
Precej kratek izlet. Na vrhu je na nekaj mestih tudi malo izpostavljeno. Jaz k nisem pretirano spreten sem si na nekaj mestih malo pomagal z rokami. Osebno bi dal zadnjemu delu pod vrhom oceno zahtevna pot (če ga primerjam z Vrtačo in Storžičem od Kališča, ki sta oba označena kot zahtevna in nič bolj izpostavljena)
Janez Seliškar24. 12. 2011
Parkiramo pri cerkvi pri -5, popolnoma jasno je,snega le nekaj cm. Gaz je uhojena, ker je premalo snega, neprijetno drsi. Lepo napredujemo, pogledi pa uhajajo v levo proti Storžiču, ki žari v jutranjem soncu. Snega na vrhu je cca 30 cm, je suh, se predira in meša pod nogami. Razgled je čudovit, od zahoda se hitro bliža fronta. Sonca kmalu ni več, zato sestopimo nazaj na Jezersko.
gorskarozica28. 04. 2012
V petek, 27. 4. 2012, sem iz vrha Vir. Grintovca do Jezerskega, med 14. in 16. uro izgubila fotoaparat v torbici, ki mi je drag spomin. Na vrhu je ostal mlad fant, ki je iz Mengša do Jezerskega prekolesaril, na vrh je prispel okrog 14. ure, ni se vpisal v knjigo. Z aparatom je naredil posnetek za nas. Prosim ga, da mi pusti tel št. na el. naslov: pletenje.kralj@gmail.com
Sicer pa je bilo sončno, brez oblačka, vroče!
katty6. 08. 2012
Čudovit razglednik nad Jezerskimnasmeh. Pot je lepa, in poteka kar precejšen del po gozdu. Kolena sva grizli samo na enem delu, kjer poteka stezica cik cak. Potem pa na grebenčku pokaže sonce svojo moč, saj res začne precej pripekati. Imeli sva kar nekaj družbe, kar me je presenetilo. Definitivno se še vrnem, saj je vreden obiska najbrž v vseh letnih časihnasmehmežikanje.
Sim7910. 08. 2012
Včeraj sem bil prvič na tem vrhu. Razgled z vrha je čudovit, malce so ga včeraj le pokvarili oblaki na višjih okoliških vrhovih. Zelo lepo markirana pot, raznolika in zanimiva; mestoma je precej strma, ampak ni večjih težav.
Proti vrhu je pot res malo bolj izpostavljena in si je treba sem ter tja malo pomagati z rokami, vendar se mi ni zdelo kaj posebej zahtevno, vzhodni greben Storžiča in Vrtača se mi zdita tehnično vendarle nekoliko bolj zahtevna. V vsakem primeru moraš pa biti previden mežikanje
ljubitelj gora4. 05. 2013
Bil danes gor, res lepa pot, tisti prva polovica pohod med smrekovim gozdom, zadnji del malo bolj strm, greben pa enkraten, gor 1 uro in 10 minut, nazaj 50 minut.
petruša21. 05. 2014
Zanima me, če je tukaj pot kopna ali še je sneg? lp
tomko21. 05. 2014
sem bil ravno danes gor. Pot je v celoti kopna in snega ni tudi za vzorec.nasmeh

lp
petruša22. 05. 2014
Hvala tomko, eni pa vidim da si nimajo kaj začeti, da pišejo takšne komentarje. Mislim da s tem i nič narobe če vprašaš kakšna je pot....
Robie28. 05. 2016
Lepa a kratka tura, dejansko skoraj cela pot v senci tako, da primerna za poleti. Samo, ko parkirate spodaj pri cerkvi zna župnik imeti jutranjo pridigo...
Ninđa28. 05. 2016
Zdravo.

Je mogoče kdo nadaljeval pot po grebenu (od vrha naprej)? Jaz sem poskušal pa nisem bil uspešen. Zelene pike in možici se kmalu končalo. Zadnjo zeleno piko sem videl kakšnih 15 m nižje od zadnjega mejnika.

Hvala za info.

Lp, Nino
Nuši10. 04. 2017
Bili s sestro v soboto 8.4.2017. Čudovit razglednik. Na poti nisva srečali nikogar. Kdor si želi miru in prečudovitih razgledov, mu tole turo toplo priporočam.
Grenaleva19. 02. 2019
Je kdo hodil te dni? Kakšne so kaj razmere?
Darčka14. 09. 2019
Pozdravljeni...v info: srednji del poti je zaradi gradnje nove gozdne ceste uničen. Malonpod sedlom spet ujameš pot, konse ta usmeri iz ravnice iz ceste proti sedlu. Drugače panlepo in oblegano. nasmeh
soraya200210. 10. 2020
Včeraj obiskala ta vrh. Pot je tudi na odseku, kjer so urejali gozdno cesto zgledno markirana ali označena s trakovi na deblih dreves. Žig je v škatli, vpisna knjiga prav tako. V glavnem zelo lep izlet, čudoviti razgledi, mir....ravno prav za jesenske dni. Obvezno priporočam mimogrede na Žmitkov špic.
anazala26. 08. 2021 20:56:23
bila na gori. največ tujih planincev. nekaj tudi Slovencev. gora ima kar vzpon. zadnji del malo izpostavljen. malo pozornosti ne škodi. razgledi lepi, res lepi. Košuta, Avstrija, dolina Jezersko, Storžič. pojdite po kisik in sprostitev.
tango19. 11. 2021 13:35:08
Krasen dan za obisk nezahtevnega vrha, ki pa ponuja odlične razglede. Na vršnem grebenu malo vetra,sicer pa brez posebnosti in prijetno toplo. Pozabljena rokavica lastnika še vedno čaka na vrhu. Nazaj sva nameravala proti Planšarskemu jezeru, a sva na sedlu Žingerc( slika 22) zaštrikala in namesto, da bi šla proti Kortam, nadaljevala kar naravnost, tako da sva se potem prebijala nazaj na pot, po kateri sva pristopala.
J.P.24. 09. 2022 17:59:30
Do sedla Žingerc je pot nezanimiva in dolgocasna. Od sedla naprej je lepo: strmina, greben, lepi razgledi in mir. Priporocam parkiranje pod cerkvijo, ne pri...
Marty11. 01. 2024 11:09:09
Je bil v zadnjem tednu?
mirank11. 01. 2024 14:56:02
Ja še je stal, Virnikov grintavec namrečvelik nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki