Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Matajur / Livek - Matajur

Livek - Matajur

Natisni
Izhodišče: Livek (692 m)
Širina/Dolžina: 46,203°N 13,5996°E
Čas hoje: 3 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 950 m
Višinska razlika po poti: 970 m
Zemljevid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 10.690
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 50
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Zapeljemo se v Tolmin, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kobaridu. Ko prispemo do naselja Idrsko, zavijemo levo v smeri naselja Livek. Ko se povzpnemo do Livka, parkiramo ob obeležju NOB in večnamenskem objektu.
b) Iz Kobarida se peljemo proti Tolminu, a le do naselja Idrsko, kjer zavijemo desno v smeri naselja Livek. Ko se povzpnemo do Livka, parkiramo ob obeležju NOB in večnamenskem objektu.
Opis poti:
Od obeležja NOB se sprehodimo do bližnjega križišča, kjer zapustimo cesto in nadaljujemo desno v smeri markirane poti na Matajur (levo Kolovrat, Nebesa in Livške Ravne, naravnost Italija ter po cesti do Avse, Peratov...). V nadaljevanju se najprej vzpnemo po stopnicah, nad vasjo pa pot preide v večinoma nizek gozd in pas grmičevja. Občasno nekoliko bolj strma pot višje zavije levo in nas pripelje na cesto, kjer se položi. Sledi še nekaj 10 korakov lahkotne hoje in prispemo do cerkve sv. Petra in Pavla.
Pri cerkvi gremo levo in hitro prispemo v vasico Perati, kjer nas pot vodi mimo nekaj hiš, za naseljem pa iz križišča nadaljujemo desno navzgor. V nadaljevanju se razgledna cesta, ki poteka med pašniki, polkrožno obrne levo in nas pred začetkom naselja Avsa, pripelje do križišča iz katerega nadaljujemo desno po markirani poti, sprva še cesti proti Matajurju (rahlo levo vas Avsa in turistična kmetija Jelenov breg pod Matajurjem, naravnost parkirišče nad vasjo Avsa in stara pot).
Cesta se hitro spremeni v kolovoz, le ta pa se prične zmerno vzpenjati in nas vodi mimo več starejših, deloma že porušenih bajt. Višje s kolovoza preidemo na pešpot, ki se prehodno strmo vzpne in preči pašno ograjo. Pot se kmalu položi, gozd pa se vse bolj redči, tako da se nam vedno pogosteje odpirajo lepi razgledi na okoliške gore. Čez čas se pot ponovno razširi v kolovoz, le ta pa že po nekaj korakih v gozdno cesto, kjer na križišču nadaljujemo levo (desno pastirska koča na Idrski planini), na naslednjem križišču pa gremo naravnost (desno Svinska planina) in prispemo na zgornji del Idrske planine, kjer stoji koča Konjarska guta, ki je le nekaj korakov oddaljena s poti.
Tu se v levo odcepi še en od več možnih pristopov na Mrzli vrh, mi pa gremo s ceste kmalu desno na markirano pot, ki nato že hitro doseže drugo cesto, kjer se združimo s staro potjo iz Avse.
Cesti sledimo v desno po njej pa hodimo do bližnjega označenega razpotja, kjer gremo desno v smeri proti Matajurju (naravnost Dom na Matajure).
V nadaljevanju se pot ponovno prične vzpenjati čez deloma travnato pobočje, s katerega se nam odpirajo vedno lepši razgledi na okoliške gore. Višje, ko pot že postopoma prehaja na severna pobočja, se nam z desne priključi še pot iz vasi Svino, mi pa nadaljujemo proti Matajurju. Sledi še nekaj minut prečnega vzpona in že prispemo na razpotje pod Glavo, kjer se v smeri naravnost nadaljuje "slovenska smer" na Matajur in pot, po kateri lahko prispemo na Visoko glavo, mi pa nadaljujemo levo navzgor ter se hitro povzpnemo na razgleden vzhodni greben Matajurja, kjer se nam priključi še pot iz Italije (izhodišče Mašera / Masseris).
Nadaljujemo po omenjenem grebenu, po katerem se zložno do zmerno vzpenjamo po državni meji med Slovenijo in Italijo. Sledi še nekaj minut vse bolj razgledne hoje in prispemo na vrh Matajurja, od koder se nam odpre še lep razgled proti zahodu.
Livek - Perati 0:20, Perati - Avsa 0:10, Avsa - Idrska planina 1:10, Idrska planina - Matajur 1:20.
zemljevid poti - Matajur
Ob poti: Sv. Peter in Pavel (Perati) (812m), Avsa (860m), Idrska planina (1250m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Livek - Matajur1
Livek - Matajur2
Livek - Matajur3
Livek - Matajur4
Livek - Matajur5
Livek - Matajur6
Livek - Matajur7
Livek - Matajur8
Livek - Matajur9
Livek - Matajur10
Livek - Matajur11
Livek - Matajur12
Livek - Matajur13
Livek - Matajur14
Livek - Matajur15
Livek - Matajur16
Livek - Matajur17
Livek - Matajur18
Livek - Matajur19
Livek - Matajur20
Livek - Matajur21
Livek - Matajur22
Livek - Matajur23
Livek - Matajur24
Livek - Matajur25
Livek - Matajur26
Livek - Matajur27
Livek - Matajur28
Livek - Matajur29
Livek - Matajur30
Livek - Matajur31
Livek - Matajur32
Livek - Matajur33
Livek - Matajur34
Livek - Matajur35
Livek - Matajur36
Livek - Matajur37
Livek - Matajur38
Livek - Matajur39
Livek - Matajur40
Livek - Matajur41
Livek - Matajur42
Livek - Matajur43
Livek - Matajur44
Livek - Matajur45
Livek - Matajur46
Livek - Matajur47
Livek - Matajur48
Livek - Matajur49
Livek - Matajur50
Diskusija o izletu Livek - Matajur
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki