Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Lopič / Monte Plauris / Zgornji Pobič / Povici di Sopra - Lopič / Monte Plauris (CAI 702)

Zgornji Pobič / Povici di Sopra - Lopič / Monte Plauris (CAI 702)

Natisni
Izhodišče: Zgornji Pobič / Povici di Sopra (346 m)
Širina/Dolžina: 46,3824°N 13,2198°E
Ime poti: CAI 702
Čas hoje: 5 h 30 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1612 m
Višinska razlika po poti: 1660 m
Zemljevid: Tabacco 027
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Avtor: klm
Ogledov: 3.251
 4 osebam je objava všeč
Število slik: 16
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Iz osrednje Slovenije po gorenjski avtocesti do izvoza Hrušica. Od tam po magistralni cesti skozi Zgornje Savsko dolino mimo Rateč do Trbiža / Tarvisio. Zahodno od Trbiža nadaljujemo po magistralni cesti SS13 proti Vidmu / Udine. V naselju Na Bili / Resiutta zavijemo v dolino Rezije / Val Resia. Skoznjo se peljemo do slab kilometer oddaljenega odcepa za Spodnji Pobič / Povici di Sotto (371 m), čez most prek potoka Rezija ter skozi Spodnji Pobič prek naslednjega mostu nad prodnato strugo potoka Resàrtico v zgornji del Pobiča z ducatom novejših hiš.
Opis poti:
Na južnem delu Zgornjega Pobiča je skozi dolino potoka Resàrtico speljana 2 km dolga vzdrževalna gozdna cesta, ki nas vodi ob strugi močnega potoka Resàrtico s številnimi umetnimi jezovi. Po dobrem kilometru jo zapustimo in nadaljujemo zložno po stezici skozi gozd in prek številnih strug z balvani. Ko stopimo v bukov gozd, naraste tudi strmina pobočja, tako da napredujemo v ključih do naslednjega hudournika (levo, nekaj metrov stran, se za balvani skriva lep slap z nekaj tolmuni), onkraj katerega v nekaj korakih dosežemo zavetišče Resartico in ruševine nekdanjih rudniških zgradb.
Nadaljujemo levo mimo ruševin. Po slabih 50 višinskih metrih se desno od naše poti odcepi steza do bližnjega vhoda v nekdanji rudnik. Mi pa od križišča nadaljujemo levo v ključih po vedno strmejšem pobočju. Kmalu pridemo do roba razbite, nekoliko izpostavljene grape, kjer nas smerne table usmerjajo levo, medtem ko se dobro vidna stezica vije desno za rob.
Ta stezica je novejša, ob robu grape gre do ruševnatega rebra in po njem strmo, deloma izpostavljeno navkreber. Levo pa zavije stara pot, ki gre najprej prek skoka (I. stopnja), nad katerim se vije v kratkih ključih prek zelo strmih in izpostavljenih trav do nekajmetrske viseče lestve, ki je na tej strmini zlasti v mokrem še kako uporabna. Nad njo naklonina pobočja prav nič ne popusti, tako da so nam drevesa, ki deloma poraščajo rebro, zelo v pomoč. Kmalu stopimo do prečne stezice, kjer se z desne priključi že opisana novejša različica poti. Obe različici sta zanimivi, morebiti priporočljivejša je novejša, a nedvomno je starejša bolj kratkočasna.
Za stikom različic zavijemo levo in gremo po ponekod erodirani in vzorno ozki stezici nekoliko zložneje prečno navkreber. Vmes prečimo več izpostavljenih grap, kjer so nam v pomoč v travi skrite stare jeklenice. Kmalu se pobočje razširi in za kratko nadaljujemo skozi redek gozd. Višje ga zamenjajo grmičevje in visoke trave s koprivami, ki izdajajo, da smo na mestu nekdanje planine Lanis. Steza je tu na nekaterih mestih slabše vidna, vije pa se v ničkoliko zložnih, domala vodoravnih ključih. Sitnega iskanja sledov poti je po nekaj minutah konec, saj v kratkem stopimo na odprto travnato pobočje in po njem ponovno nekoliko strmeje do bližnjega sedla Slips (1631 m).
Na sedlu se levo nadaljuje pot prečno pod jugozahodnim pobočjem Vogrščka navzdol proti planinama Ungarina in Confin, desno pa gremo po stezici nekoliko navzdol, da se ognemo skalnemu pobočju neimenovanega jugovzhodnega predvrha Lopiča (na zemljevidu je označen zgolj s koto 1858 m; povsem lahko je dostopen prek severozahodnega grebena, ki ga veže z Lopičem). Ko ga obidemo, gremo po strmih travah navkreber do roba na sever prepadnega grebena in po njem kar vzorno strmo, v vršnem delu tudi prek manjših skalnih pragov, do vrha.
zemljevid poti - Lopič / Monte Plauris
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Zgornji Pobič / Povici di Sopra - Lopič / Monte Plauris1
Zgornji Pobič / Povici di Sopra - Lopič / Monte Plauris2
Zgornji Pobič / Povici di Sopra - Lopič / Monte Plauris3
Zgornji Pobič / Povici di Sopra - Lopič / Monte Plauris4
Zgornji Pobič / Povici di Sopra - Lopič / Monte Plauris5
Zgornji Pobič / Povici di Sopra - Lopič / Monte Plauris6
Zgornji Pobič / Povici di Sopra - Lopič / Monte Plauris7
Zgornji Pobič / Povici di Sopra - Lopič / Monte Plauris8
Zgornji Pobič / Povici di Sopra - Lopič / Monte Plauris9
Zgornji Pobič / Povici di Sopra - Lopič / Monte Plauris10
Zgornji Pobič / Povici di Sopra - Lopič / Monte Plauris11
Zgornji Pobič / Povici di Sopra - Lopič / Monte Plauris12
Zgornji Pobič / Povici di Sopra - Lopič / Monte Plauris13
Zgornji Pobič / Povici di Sopra - Lopič / Monte Plauris14
Zgornji Pobič / Povici di Sopra - Lopič / Monte Plauris15
Zgornji Pobič / Povici di Sopra - Lopič / Monte Plauris16
Diskusija o izletu Zgornji Pobič / Povici di Sopra - Lopič / Monte Plauris (CAI 702)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki