Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Brezje / Montemaggiore / Breginj - Brezje / Montemaggiore (preko Plazov)

Breginj - Brezje / Montemaggiore (preko Plazov)

Natisni
Izhodišče: Breginj (550 m)
Širina/Dolžina: 46,262°N 13,4259°E
Ime poti: preko Plazov
Čas hoje: 3 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 269 m
Višinska razlika po poti: 269 m
Zemljevid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: igor b.
Ogledov: 1.980
 0 osebam je objava všeč
Število slik: 1
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Najprej se zapeljemo v center Kobarida, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti mejnemu prehodu Robič. V bližini vasi Staro selo, zapustimo glavno cesto, ki pelje proti mejnemu prehodu Robič in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Breginja. Naprej v glavnem vzpenjajoči cesti sledimo do Breginja, kjer na parkirišču v bližini cerkve parkiramo.
Opis poti:
Breginj – Plazi – Brezje

Enostavna planinska pot. Enostavnejša varianta na tradicionalnem pohodu iz Breginja v Brezje, ki se odvija vsak zadnji vikend v septembru.

ČAS HOJE: 3 ure

ZAHTEVNOST: Lahka označena pot

OB POTI: potok Bela z značilnimi pregradami »šperami«, obnovljena Patrinova žaga, izvir pitne vode Čadonov studenček, spomenik padlim v 2. sv. vojni v Plazeh, Beli in Črni potok (kasneje se združita v reko Nadižo)

OPIS POTI:

S parkirišča v Breginju nadaljujemo po asfaltni cesti na desno v smeri Stola in Muzca. Cesta se najprej vzpne skozi vas, mi pa ji v križiščih sledimo v že znani smeri. Višje cesta izgubi asfaltno prevleko in nas mimo stare obnovljene žage(Patrinova žaga) pripelje do označenega križišča, kjer nadaljujemo rahlo desno (levo cerkev Marije Snežne). Cesta, ki se še naprej zmerno vzpenja, pa nas kmalu pripelje do označenega razpotja, kjer se v levo odcepi markirana peš pot na Muzec (Musc). Usmerimo se na omenjeno pot, ki se naprej zmerno vzpenja skozi gozd. Naprej nas pot pripelje do manjšega studenčka (izvir s pitno vodo-Čadonov studenček), nato pa zavije nekoliko v levo in se prične strmeje vzpenjati. Višje se pot položi in nas pripelje do manjšega razpotja, kjer nadaljujemo naravnost (levo pot za Musc). V Plazeh, ki so zelo zanimiv predel z veliko potočki, slapovi, izviri in melišči po katerih je predel najbrž dobil ime, se lahko ustavimo ob spomeniku iz 2. svetovne vojne. Tukaj pot nadaljujemo po gozdni cesti, ki je tudi krožna kolesarska pot. Nato krenemo skozi gozd, pridemo do razpotja za Nizki vrh, nadaljujemo naravnost, prestopimo državno mejo ki vodi tod in kmalu prečkamo najprej Črni, nato pa še Beli potok. Čudovito je postati ob Belem potoku (takoj vidimo od kod njegovo ime), kjer si nekoliko višje ogledamo manjši slap in krenemo naprej po gozdni poti, ki nas kmalu pripelje do vasice Brezje na Italijanski strani, kjer si lahko ogledamo po potresu 1976 leta obnovljeno vas. Poskrbeti je potrebno za prevoz nazaj v Breginj oz. se peš vrnemo.
zemljevid poti - Brezje / Montemaggiore
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Breginj - Brezje / Montemaggiore1
Diskusija o izletu Breginj - Brezje / Montemaggiore (preko Plazov)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki