Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Planina Obranica / Kočna - Planina Obranica (mimo babe)

Kočna - Planina Obranica (mimo babe)

Natisni
Izhodišče: Kočna (660 m)
Ime poti: mimo babe
Čas hoje: 1 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 375 m
Višinska razlika po poti: 375 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Avtor: heinz
Ogledov: 9.751
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 28
Število komentarjev: 14
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lipce, kjer zavijemo levo v smeri "Blejska Dobrava in Spodnje Gorje". Že kmalu, ko zapeljemo v železniški podvoz smo v naslednjem križišču, kjer peljemo v smeri desno - Bled, Kočna. Sprva serpentinasta cesta se vzpne naravnost proti zahodu in kmalu v levem ovinku doseže vrh oz. naselje Kočna. Naše izhodišče se sicer nahaja 100 m pred krajevno tablo, a zaradi neprekinjene črte peljemo mimo prvih hiš, kjer na desni opazimo avtobusno postajo. Tu obrnemo in se vrnemo vse do ovinka oz. mesta - nekaj m preden bi se spustili nazaj v dolino. Ob cesti na makadamski podlagi parkiramo.
Opis poti:
Z mesta, kjer smo parkirali najprej previdno prečkamo cesto in se po nasprotni strani 20 m vračamo proti dolini. Tu opazimo zeleno tablo z napisom "pohodniška pot 6", kjer v smeri, ki jo ta nakazuje nadaljujemo v gozd. Tu zavijemo desno, kjer kmalu naletimo na prvo markacijo, ki nas usmeri levo v klanec na neizrazit greben. Tu se pot strmeje vzpne, čez nekaj minut pa zavije še bolj levo proti jugu in se pri tem položi. Kratek čas se pot postopno celo spušča, nakar zavije desno v breg in zatem levo prek skalovja. Od tu dalje nas najprej pelje za kratek čas iz gozda, nato spet nazaj v pretežno listnat gozd, kjer se zmerno do strmeje vzpenja.
Po dobrih 20 min hoje od izhodišča ob poti naletimo na manjšo tablo z napisom "baba 5 min", kjer lahko zavijemo desno in si ogledamo znamenito "Poljansko babo".
Pot proti planini pa se tu nadaljuje naravnost oz. levo v breg. Kmalu naletimo na večje število podrtega drevja, ki nas ovira na poti, zatem pa ta zavije desno in za levim zavojem doseže greben, kjer se nahaja še "Dedec"-(skalnat balkon), na katerega se lahko povzpnemo. Pot se nadaljuje desno, v smeri zahod, vse bolj strmo v klanec. Sledi nekaj manjših okljukov, nakar nas pot prične voditi spet vse bolj levo proti jugu. Ko strmina prične popuščati smo nekako na vrhu planote. Tu se vijugasta pot na čase malce spusti in nazaj vzpne, ter se kdaj pa kdaj navidez izgubi, ves čas pa bolj ali manj poteka ob vzhodnem robu planote. Ko se približamo cilju, a smo še vedno v gozdu, se malce spuščamo, ob tem pa naletimo na leseno ogrado z vrati. Ko stopimo iz gozda, smo na planini Obranica. Levo opazimo spomenik, JV za njim pa vrh planine s križem na deblu drevesa (tega se od tu ne vidi), kamor se odpravimo po razgled. Od tu se spustimo nazaj - zahodno, nekoliko v klanec, čez travnik proti zadnjemu delu planine s pastirsko kočo. Le-to pa dosežemo v nadaljnjih 5 minutah hoje.
zemljevid poti - Planina Obranica
Ob poti: Poljanska baba (889m)
Priporočamo: podobni izleti
Slike:
Kočna - Planina Obranica1
Kočna - Planina Obranica2
Kočna - Planina Obranica3
Kočna - Planina Obranica4
Kočna - Planina Obranica5
Kočna - Planina Obranica6
Kočna - Planina Obranica7
Kočna - Planina Obranica8
Kočna - Planina Obranica9
Kočna - Planina Obranica10
Kočna - Planina Obranica11
Kočna - Planina Obranica12
Kočna - Planina Obranica13
Kočna - Planina Obranica14
Kočna - Planina Obranica15
Kočna - Planina Obranica16
Kočna - Planina Obranica17
Kočna - Planina Obranica18
Kočna - Planina Obranica19
Kočna - Planina Obranica20
Kočna - Planina Obranica21
Kočna - Planina Obranica22
Kočna - Planina Obranica23
Kočna - Planina Obranica24
Kočna - Planina Obranica25
Kočna - Planina Obranica26
Kočna - Planina Obranica27
Kočna - Planina Obranica28
Diskusija o izletu Kočna - Planina Obranica (mimo babe)
Majdag22. 01. 2015

.. Lepa pot vse do planine, primerna tudi za družine...nasmeh

http://jelenkamenmajdag.blogspot.com/2015/01/mimo-babe-na-obranco.html
Jusk12. 11. 2019
Tudi dobra pot za ohranjanje kondicije,je občasno strma,ampak se da gor pa nazaj priti v 1uri in nekaj minut,sploh če greš pozno popoldne ko te lovi mrak. Sicer previdno,že v soboto ko sem šel gor je bilo zelo spolzko,pot polna mokrega listja,pod tem pa veje in korenine dreves.
heinz4. 12. 2019
.. zaradi česar se ne splača tako hitet, razen če treniraš gorski tek
Jusk4. 12. 2019
Ne ravno gorski tek,sem pa navajen hitro hoditnasmeh lp
Jusk10. 02. 2020
Od Obrance dol proti Kočni pot brez posebnosti,razen mokra in spolzka,je pa kar nekaj na novo podrtega drevja od zadnjega vetroloma,ampak ne predstavlja ovire ker je ob poti
anica.zu19. 07. 2020
Ali mi lahko kdo pove, zakaj ne morem odpret zemljevida poti (zgoraj), niti za to pot in niti za nobeno drugo. Včasih se je to dalo.
Jusk19. 07. 2020
Tudi meni noče zemljevida odpret,ampak če se že odpravljaš na to pot,je dobro markirana. Na odcepu proti Babi je tabla ki te usmeri tja,na Obranco greš pa naprej po markirani poti. Lp
anica.zu27. 07. 2020
Saj se nisem zgubila, na začetku so prav simpatični možici, naprej pa markacije. Ker pa imam že starejše specialke, me moti, ker novejše markirane poti tam še niso bile vrisane. Zato bi mi zelo prav prišlo, če bi lahko odpirala zemljevide poti. Ne vem, kam naj se obrnem za nasvet oz. pomoč.
biba29. 07. 2020
Tudi meni redkokdaj odpre te zemljevide. Ne na računalniku ne na telefonu. Mogoče kdo ve zakaj?
Tadej29. 07. 2020
Če komu ne odpira zemljevidov, potem v url naslovu https odstranite s.

http://www.hribi.net/zemljevid_poti.asp?id=1254
Majdag29. 07. 2020
Hvala Tadej, tudi meni se niso odpirali..nasmeh
biba29. 07. 2020
Hvala.
anica.zu1. 08. 2020
Tadej, stokrat hvala. Na tem naslovu zdaj lahko vidim vse planinske poti. Vesela sem, da ste pomagali ne le meni, ampak, verjamem, tudi mnogim drugim.
Majdag27. 07. 2022 19:42:48
Po dolgem času zopet na planini. Delala sem krožno, je bolj pestro. Potka je dobro označena z velikimi možici. Tudi nova pot z glavne ceste je označena s smerokazi, v gmajni pa z možici. Baba še vedno čaka svojega princa, je pa klopca in info tabla zraven. Vedno bolj je strmo in rožic ni več. Koča ima novo streho, se ujema z zeleno okolico. Oskrbnika sta prijazna in uživata na planini. Lepa je Obranca.nasmeh

https://jelenkamenmajdag.blogspot.com/2022/07/planina-obranca.html
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki