Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Okroglež / Dolina Krma - Okroglež

Dolina Krma - Okroglež

Natisni
Izhodišče: Dolina Krma (930 m)
Širina/Dolžina: 46,3851°N 13,9071°E
Čas hoje: 2 h 55 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1035 m
Višinska razlika po poti: 1065 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 734
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 33
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Zapeljemo se v Mojstrano, nato pa sledimo oznakam za dolini Kot in Krma in naselju Radovna. Razmeroma strma cesta nas nato pelje mimo table TNP, za katero se cesta kmalu položi in nas pripelje do križišča, kjer se desno odcepi makadamska cesta v dolino Kot. Nadaljujemo naravnost po cesti, ki se začne spuščati. Sredi spusta pa se desno odcepi cesta v dolino Krmo (naravnost Radovna). Nekoliko naprej pridemo na naslednje križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Krme. Makadamska cesta nas nato pripelje do Kovinarske koče, mi pa ji sledimo še naprej. Občasno nekoliko slabša cesta nas nato pripelje do parkirišča pred zapornico v dolini Krme.
Opis poti:
Že kakih 50 metrov pred parkiriščem se levo navzgor odcepi označena pot, ki vodi proti Debeli peči in Blejski koči na Lipanci. Usmerimo se na to pot, ki se po začetni triminutni zložni hoji prične strmo vzpenjati. Nekaj minut višje nas pot pripelje pod pečine, na katerih opazimo napis, da je bila pot po kateri se bomo v nadaljevanju vzpenjali zgrajena leta 1952.
Pot naprej se strmo vzpenja skozi gozd do nekoliko zahtevnejšega prehoda, kjer so nam v pomoč klini, manj strme stopnice in jeklenica. Pot naprej nas pripelje med rušje in ji naprej sledimo do mogočne hudourniške grape, do katere se nekoliko spustimo, na drugi strani pa se prečno vzpnemo po strmem pobočju.
Prehod grape je po močnejšem deževju otežen ali celo onemogočen, ker pa so pobočja strma voda hitro odteče. Pot naprej se vzpenja skozi gozd, še vedno strmo navzgor. V nadaljevanju se vse bolj približujemo strmim pobočjem in skalnim pečinam. Ko gozd postane precej bolj redek se pot še strmeje vzpne in za krajši čas postane tako strma, da si moramo malo pomagati z rokami. Ta del je predvsem v mokrem nevaren za zdrs, v suhem pa ne povzroča večje nevarnosti. Pot nas nato pripelje pod strme skalne pečine, kjer je predvsem v pomladanskem času velika nevarnost padajočega kamenja. Prečenje pod pečinami opravimo skoraj vodoravno, nato pa se pot ponovno vzpne. Ponovno nam je v pomoč jeklenica, ki nas pripelje na travnata pobočja. Naprej ponovno prečimo padajočemu kamenju izpostavljena pobočja in kmalu za tem pridemo na manj strm del poti, kjer se vzpenjamo po vse bolj razgledni poti, ki poteka večinoma med rušjem in redkim gozdom. Ko prispemo do razpotja se usmerimo levo v smeri Debele peči.
Pot naprej nas v zmernem vzponu v nekaj minutah pripelje na Lipanska vratca, s katerih se v nekaj korakih spustimo do razpotja.
Nadaljujemo levo v smeri proti Brdom in Debeli peči ter s hojo nadaljujemo po poti obdani z rušjem. Hodimo skoraj vodoravno, s poti pa se dvakrat levo odcepi pot na vrh Brda, mi pa zložni poti sledimo do razpotja, kjer se nam z desne priključi običajni pristop s Pokljuke na Debelo peč.
Nekaj 10 korakov naprej zapustimo dobro uhojeno pot proti Debeli peči in z vzponom nadaljujemo desno v smeri vrha Okroglež. Sledi vzpon po manj izraziti stezici, ki nas skozi pas rušja v slabih 5 minutah nadaljnje hoje pripelje na razgleden vrh Okrogleža, kjer se nahaja žig na kovinskem drogu.
zemljevid poti - Okroglež
Ob poti: Lipanska vrata (1898m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Dolina Krma - Okroglež1
Dolina Krma - Okroglež2
Dolina Krma - Okroglež3
Dolina Krma - Okroglež4
Dolina Krma - Okroglež5
Dolina Krma - Okroglež6
Dolina Krma - Okroglež7
Dolina Krma - Okroglež8
Dolina Krma - Okroglež9
Dolina Krma - Okroglež10
Dolina Krma - Okroglež11
Dolina Krma - Okroglež12
Dolina Krma - Okroglež13
Dolina Krma - Okroglež14
Dolina Krma - Okroglež15
Dolina Krma - Okroglež16
Dolina Krma - Okroglež17
Dolina Krma - Okroglež18
Dolina Krma - Okroglež19
Dolina Krma - Okroglež20
Dolina Krma - Okroglež21
Dolina Krma - Okroglež22
Dolina Krma - Okroglež23
Dolina Krma - Okroglež24
Dolina Krma - Okroglež25
Dolina Krma - Okroglež26
Dolina Krma - Okroglež27
Dolina Krma - Okroglež28
Dolina Krma - Okroglež29
Dolina Krma - Okroglež30
Dolina Krma - Okroglež31
Dolina Krma - Okroglež32
Dolina Krma - Okroglež33
Diskusija o izletu Dolina Krma - Okroglež
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki