Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic

Novice

Trenutne razmere

Seznam gora

Iskanje izletov

Panorama

Video

Mali oglasi

Skupaj v hribe

Vpisna knjiga

Prireditve

Alpske živali

Cvetje

Kviz

Zemljevid

Vreme

GPS sledi

Spletne kamere

Slike

Anketa

Kje se nahaja Končnikov vrh (2109 m)?

Na Peci

Na Raduhi

Na Begunjščici

Na Dleskovški planoti

Ne vem

Novice

26.6.2020 Za vožnjo v Polog potrebne dovolilnice

Število obiskovalcev doline Tolminke se je v zadnjih letih močno povečalo, s tem pa tudi obremenitev tamkajšnjega okolja. Občina Tolmin bo zato letos med 25. junijem in 31. avgustom ob vikendih in praznikih na tej relaciji uvedla omejitev prometa za motorna vozila in sočasno okrepila javni prevoz do parkirišča pod cerkvico Sv. Duha na Javorci.

Dolina Tolminke se namreč zaradi povečanega obiska sooča z več težavami hkrati. Ker po konfiguraciji meji na sotesko, v njej ni mogoče zagotoviti večjega parkirišča brez velikih posegov v naravo, kar pa v območju Triglavskega narodnega parka ni sprejemljivo. Velika prometna obremenitev vpliva in načenja tudi naravno okolje, v katerem uspeva vrsta zaščitenih rastlin, poleg tega pa na povečini makedamski cesti popolne varnosti tudi ni mogoče zagotoviti, že zgolj poskusi v tej smeri pa zahtevajo izredno visoke stroške vlaganja.

Občina Tolmin se je zato odločila, da letos poskusno omeji promet s postavitvijo znaka za prepoved prometa za vsa motorizirana vozila pod cerkvico Sv. Petra nad Zatolminom. Nadzor bodo izvajali redarji medobčinske uprave, prepoved dostopa v dolino Tolminke pa bo za avtodome veljal vse dni v tednu, za lastnike drugih vrst motornih vozil pa ob vikendih in praznikih. Izjemoma bo dostop v tem času dovoljen lastnikom nepremičnin in zemljišč ter vsem, ki bodo dokazali upravičenost dostopa (ribiška in lovska družina, zaposleni pri TNP, delujoči na planinah, posamezniki, ki opravljajo kmetijsko, gozdarsko in drugo dejavnost v dolini Tolminke …). Slednjim bo Občina Tolmin izdala posebne dovolilnice, ki jih bo moč dvigniti v sprejemni pisarni vsak delovni dan med 8. in 12. uro.

V času omejitve prometa bo na relaciji parkirišče za Kinogledališčem Tolmin (pri teniških terenih) – planina Srednica nekajkrat dnevno vozil krožni mini avtobus.

Vir: https://tolmin.si/objava/267384


Za vožnjo v Polog potrebne dovolilnice Javorca, slika je simbolična. Za vožnjo v Polog potrebne dovolilnice Izvir Tolminke, slika je simbolična.
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki