Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

21.1.2021 Umrl Cesare Maestri

Danes, 19. januarja, je na svoji strani družbenih omrežjih Gian Maestri oznanil smrt svojega očeta, izjemnega italijanskega plezalca Cesareja Maestrija (91).

Cesare se je rodil 2. oktobra 1929 v Trentu. V mladosti je izgubil mater in ostal sam z očetom in dvema bratoma. Oče, potem ko je bil več let potujoči igralec, se je zaposlil v javni upravi. Leta 1943 je bil oče po nemški okupaciji obsojen na smrt zaradi "protiavstrijske dejavnosti".
Družina je pobegnila v Ferraro ... Cesare se je pridružil komunističnim partizanom. Šele po dveh intenzivnih in zahtevnih letih se je lahko spet vrnil v rodni Trento.

Po vojni je oče Cesareja poslal v Rim na študij umetnostne zgodovine (tu je spet sodeloval s italijansko komunistično partijo), a se je po dveh letih vrnil v Trento. In začel je iskati način, kako se preusmeriti po stresu vojnih skušenj.
Začel je plezati in se tej dejavnosti kmalu povsem posvetil.
Njegovi prvi večji podvigi so iz leta 1951, ko je soliral smer Detassis-Giordani v Croz dell Altissimo in bil prvi, ki je sam sestopil s Paganelle.
Leta 1952 je bil Cesare že usposobljen za poklicnega gorskega vodnika.

Med njegovimi prvimi solo vzponi izstopajo Sollederjeva v Civetti (1952) in naslednje leto Solda-Conforto v južni steni Marmolade, prečenje 16 vrhov osrednje verige v manj kot 24 urah, pa Vinatzerjeva v Sass de Luesa ... Bil naj bi prvi, ki je v solo vzponu ponovil smer z oceno VI+.
Vseh vzponov, skupaj z obiski tujih gora, je bilo okoli 3500, tretjino je opravil solo.
Najbolj znan pa je Cesare postal s patagonsko epizodo Cerro Torre 1959.
Ta zgodba je pravzaprav zaznamovala ves alpinizem in dolgo ni bila zaključena.**

Cesare Maestri je objavil več avtobiografskih knjig (gl. Amazon.it), za svojo gorniško dejavnost pa prejel veliko pomembnih priznanj in nagrad.*

Vir: https://www.gore-ljudje.si/Kategorije/Novosti/umrl-cesare-maestri


Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki