Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje izvira reka Drava?
Glasuj
Novice / Snežne razmere na območju občine Tržič 8.4.2022

Snežne razmere na območju občine Tržič 8.4.2022

8.4.2022
Plazovni bilten 58, petek 5.4.2022 ob 5:30 uri za območje Občine Tržič.

Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič nad 1500 metri je 2. stopnje po petstopenjski evropski lestvici, nižje je 1. stopnje. Povečana nevarnost proženja snežnih plazov bo od sobote popoldne do nedelje!

Sneg se topi in seseda. Hitrejši proces je bil na vseh prisojnih straneh. Temperature zraka so tudi v nočnem času v visokogorju nad lediščem. Vlažen sneg je na vseh pobočjih. Vlaga prodira tudi v staro snežno odejo. Sprožilo se je nekaj manjših do srednjih plazov na delih, s pogostimi plazovi. V zadnjih štirih dneh se je sesedlo in stopilo 30 cm snega na višini 1500 metrov.

Danes dopoldan bo še jasno, popoldne pa se bo pooblačilo. Zvečer in v noči na soboto pričakujemo padavine. Danes bo temperatura zraka na 1500 metrih okoli 9°C, pihal bo zmeren do okrepljen JZ veter. Na 2000 metrih bo okoli +2°C, pihal bo JZ veter do 60 km/h.
Jutri bo oblačno s padavinami. Dopoldne bo deževalo. Sprva bo meja sneženja na okoli 1500 metrov, popoldne pa se bo hitro spustila pod 1000 metrov. Zapihal bo severni veter in ohladilo se bo. Na 1500 metrih pade lahk do 10 cm snega, višje v visokogorju pa nekoliko več. V nedeljo se bo delno razjasnilo. Razmeroma hladno bo.

Temperature zraka so danes še visoke. Tudi danes in jutri dopoldne bo sneg vlažen po vsej svoji višini. Ker bo sprva deževalo bo snežna površina mokra in se bo nov sneg razmeroma dobro sprijel s staro snežno površino. Novega snega ne pričakujemo veliko. V visokogorju bo povečana nevarnost proženja snežnih plazov od sobote popoldne do nedelje. Severni veter, ki bo zapihal v soboto popoldne bo v visokogorju prenašal sneg in ga odlagal na južna pobočja. Gradil bo tudi klože in zamete. Grebeni bodo v nedeljo zjutraj poledeneli.
Naslednji plazovni bilten bomo izdali v ponedeljek, 11.4.2022.

Vir: https://www.zvsp.si
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki