Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Končnikov vrh (2109 m)?
Glasuj
Novice / Snežne razmere na območju občine Tržič 14.1.2022

Snežne razmere na območju občine Tržič 14.1.2022

14.1.2022
Plazovni bilten 23, petek 14.1.2022 ob 8:30 uri za območje Občine Tržič.

Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič nad 1800 mnv je 3. stopnje po petstopenjski evropski lestvici, nižje je 2. stopnja po petstopenjski evropski lestvici. V popoldanskem času bo zaradi sončnega obsevanja povečana stopnja nevarnosti proženja snežnih plazov na prisojnih ali osončenih pobočjih tudi v sredogorju!

Veter je v preteklih dveh dneh še prenašal sneg v zamete in gradil klože. Naredile so se nove klože, pod njimi pa kritične plasti. Snežna odeja je osojnih legah ostala rahla zaradi nizkih temperatur zraka. Na prisojnih legah je bila preobrazba nekoliko hitrejša zaradi sončnega obsevanja in nekoliko višjih temperatur preko dneva. Tudi na teh straneh je veter še prenašal sneg v zamete in gradil klože. Vrhovi in grebeni so spihani do poledenele ali kopne podlage. Tudi severna pobočja so deloma spihana do tal ali do stare snežne odeje. Včeraj se je sprožilo nekaj manjših osipov iz dovolj strmih severnih pobočij.

Danes bo v tržiških gorah jasno in toplo. Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli +7°C, pihal bo zmeren severni veter do 25 km/h. Na 2000 metrih bo temperatura zraka čez dan okoli +5°C, pihal pa bo severni veter do 40 km/h. Tudi jutri in v nedeljo bo toplo in sončno.

Zmeren veter, ki bo pihal danes in jutri bo še prenašal sneg in gradil klože na osojnih legah pod ostenji in v ozkih grapah. Tukaj bodo pod kložami nastale šibke plasti. Na dovolj strmih pobočjih in z večjo dodatno obremenitvijo lahko sprožite kložasti snežni plaz. Na osojnih legah visokogorja bodo višje temperature zraka vplivale na preobrazbo snega, vendar ne toliko kot na prisojnih legah, kjer bo zaradi sončnega obsevanja in višjih temperatur preobrazba boljša. Čez dan se bo snežna odeja na prisojnih legah ojužila, ponoči pa pomrznila. Nastala bo skorja. Pričakujemo spontano plazenje talnih plazov na prisojnih legah, predvsem na pobočjih s travnato podlago. Zaradi nekoliko višjih temperatur v visokogorju se lahko sprožijo manjši spontani plazovi suhega nesprijetega snega ali osipi iz dovolj strmih osojnih pobočij.
Danes, jutri in v nedeljo vam odsvetujemo zadrževanje ali prečenje prisojnih pobočij, predvsem tam, kjer so snežni plazovi pogosti. Pričakujemo spontano plazenje talnih plazov. V visokogorju je v ozkih grapah in pod ostenji napihan sneg. Bodite previdni na te dele.

Vir: https://www.zvsp.si
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki