Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje izvira reka Drava?
Glasuj
Novice / Snežne razmere na območju občine Tržič 11.4.2022

Snežne razmere na območju občine Tržič 11.4.2022

11.4.2022
Plazovni bilten 59, ponedeljek 11.4.2022 ob 5:30 uri za območje Občine Tržič.

Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič nad 1600 metri je 2. stopnje po petstopenjski evropski lestvici, nižje je 1. stopnje.

V zadnjih treh dneh je padlo kar nekaj padavin. Pred sneženjem je dež snežno odejo dodobra navlažil. V soboto dopoldne je začelo snežiti najprej v visokogorju. Temperature zraka so se hitro spuščale, tako pa tudi površina snežne odeje. Na 1500 metrih je padlo okoli 40 mm padavin, kar nam predstavlja okoli 40 cm novega snega. Sprva je padlo nekaj centimetrov sodre, potem pa suh sneg. Meja sneženja je bila zelo nizko. Višje v visokogorju je padlo več snega. Sneženje je spremljal močan S veter, ki je sneg prenašal in odnašal. Pod S ostenji visokogorja, pod grebeni na južni strani in v ozkih grapah je veliko napihanega snega, ki ni stabilen. Preko današnje noči se snežna odeja ni kaj dosti posedla in preobrazila, saj so bile temperature zraka nizke. Včeraj popoldne, pa je sončno obsevanje že vplivalo na sneg na prisojnih straneh. Sneg je ratal vlažen. Danes ponoči je površina snežne odeje pomrznila in naredila se je skorja.

Danes bo v tržiških hribih lepo vreme. Temperatura zraka bo čez dan na 1500 metrih dosegla 5°C, pihal pa bo šibak JZ veter. Na 2000 metrih bo okoli 0°C, pihal bo Z veter do 20 km/h. Jutri bo še topleje z nekaj oblakov.

Nov sneg se je razmeroma dobro sprijel s staro snežno površino. Veliko je napihanega snega pod ostenji na osojnih straneh. Na osojnih straneh visokogorja bo danes sneg po večini ostal suh. Veliko je klož zato bodite previdni, saj se z manjšo dodatno obremenitvijo lahko sproži kložasti plaz. Določena pobočja so spihana do stare snežne podlage ali do kopne. Na osojnih straneh bo sončno sevanje močno vplivalo na sneg. Pričakujemo, da se bodo iz dovolj strmih pobočij spontano prožili plazovi mokrega nesprijetega snega zato se ne zadržujte pod pobočji s pogostimi plazovi. Preko noči se bo zaradi nižjih temperatur nekoliko znižala nevarnost proženja snežnih plazov.
Tudi jutri, v torek in sredo bo zaradi visokih temperatur nevarnost ostala večja čez dan. Dokaj visoke temperature bodo vplivale tudi na sneg na osojnih straneh, zato ne izključujemo spontanega proženja snežnih plazov iz dovolj strmih pobočij. Sneg se bo na prisojnih legah hitro topil.
Naslednji lokalni plazovni bilten bomo izdali v sredo 13.4.2022.

Vir: https://www.zvsp.si
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki